Mandalina Kanser Riskini Azaltıyor |
07-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mandalina Kanser Riskini AzaltıyorKış mevsiminin en sevilen ve en fazla tüketilen meyvelerinden biri mandalina… Fiyatının uygun oluşu, yeme kolaylığı ve güzel tadı ile hemen hemen herkesin ortak lezzeti… Peki bu kadar çok tükettiğimiz bu meyvenin faydaları hakkında bilginiz var mı? Büyük olasılıkla yazımızı okuduktan sonra mandalina tüketiminizi daha da arttıracaksınız… Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan ve C vitamini deposu olarak bilinen mandalinanın, kanser riskini azalttığı bildirildi Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığını ifade ederek, içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu belirtti Mandalinanın C vitamini içermesiyle de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı bedenin direnme gücünü artırdığının saptandığını vurgulayan Yetişen, şunları kaydetti; ”Bulundurduğu çözünür posa nedeniyle kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir İçerdiği antioksidan maddelerle vücudumuzun kansere yakalanma riskini azaltır Mandalinada bulunan tangeretin adlı flavon sayesinde antikansorejen özellik gösterir ve enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkilidir” Mandalinanın, stres ve uykusuzluğa karşı etkisiyle ilgili araştırmaların halen devam ettiğine de değinerek, birçok çeşidi bulunan, turuncu sarı renklerde olan mandalinanın etli ve sulu bir yapıya sahip olduğunu anlattı Çekirdekleri Neden Çıkarılmalı? Çekirdeksiz türleri de bulunan mandalinanın kolay soyulabildiği için çocukların da severek yediği bir meyve olduğunu ifade eden Yetişen, ”Çekirdekleriyle tüketilmesi apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açar Bu nedenle çekirdeklerinin çıkarılarak yenmesi gerekir” dedi Mandalinanin Genel Faydaları: C vitamini deposudur Soğukalgınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı vücudumuzun direncini artırır Böbreklerimize çok faydalıdır Böbrek taşlarına karşı böbreklerimizi korur Kanımız için çok yararlıdır Kanın temizlenmesinde yardımcı olur Sinirsel bozukluklarda sinirlerimizin yatışmasına yardımcı olur Mandalina damar sertliğine karşı çok faydalıdır İçerdiği antioksidan maddelerle kansere karşı vücut direncini arttırır Ufak bir mandalinada büyük bir portakaldan bazı durumlarda daha fazla vitamin vardır Mandalinaya turuncu rengini veren madde karaciğer hastalıklarını azaltır Aynı zamnada şeker hastalığını engeller Mandalina potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürür Mandaln aromatik yağı, tatlı portakal ve limon kokusunda, psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici, uykusuzlukta, idrar retansiyonunda, aşırı huzursuzlukta, yara izinde kullanılır Mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verdiğimiz gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknede kullanılmaktadır Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır alıntı Mandalinanın Faydaları Yararları Mandalina: Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir Ayrıca, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir Mandalinanın Faydaları: Kanı temizler Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur Damar setliği ve felçte faydalıdır Sinirleri yatıştırır Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır Bağışıklık sistemini güçlendirir Grip olanlara iyi gelir Mandalina Nasıl Kullanılır? Taze meyve olarak yenebileceği gibi reçeli de yapılabilir Ayrıca, kabuklarından esans elde edilir Özellikle Kabukları ince kıyılıp doğrudan ya dakek, pasta gibi tatlılara katılıp yenirse kalp ve damar sağlığı açısından faydası görülür |
|