Adet Kanaması |
07-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Adet KanamasıAçıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir Bitki karısımı kaynatılır buharına oturulur Veya lavman yapılır (Bitki sularının içine oturulur ) Acı bakla (Yahudi baklası) : Kaynatılmıs suyu içilir Acı yonca (su yoncası) : Çayı içilir Ada çayı : Çayı içilir Akgünlük sakızı : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Alıç : Suyu içilir Amber ağacı : 6 gram, tohumunun çayı içilir Andız otu (kökü) : Çayı içilir Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur At kuyruğu (kırk kilit) : ?nce kıyılmısı kurutularak çayı içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir Avsarotu (eğir otu) : Kökünün 2 gram tozu, sıcak su ile içilir Ayı üzümü (it üzümü) : Kuru yaprak ve kökünün, suyu içilir Aynı sefa (susi çiçeği) : Çiçeklerinin çayı içilir Ayrık otu : Çayı ve suyu içilir Bağ sarmasığı : Çayı içilir Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, serbeti içilir Ballıbaba : Surubu içilir Besparmak otu : Çayı içilir Civan perçemi (akbaslı) : Çayı içilir Çan çiçeği : Kuru yapraklarının, çayı içilir Çemen otu : Kuru dal çiçek ve yapraklarının, çayı içilir Çiğdem (kardelen) : Çayı içilir Çoban çantası : Çayı içilir Çörek otu : Macunu yenir 5 gram yağı içilir 5 gram su ile yutulur Çöven otu : Çöven toz haline getirilir ve üçer gram yutulur Dam koruğu (kaya koruğu) : Lapası sarılır Lavman yapılır veya buharına oturulur Defne ağacı ve yemisi : Çayı içilir Demirli su : Sirkede söndürülür ve balla içilir Duvar sarmasığı : Tozundan demletilir içilir Eksi yonca : Çayı içilir Erik : Sekerle kaynatılır içilir Fındık : Kavrularak yenir Gelincik : ?çyağı ile fitil yapılır, rahime konduğunda adet kanaması söktürür, Lavman yapılır veya buharına oturulur Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Hardal (siyah) : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir Havuç : Tohumları su ile yutulur Suyu içilir Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir Hint sümbülü (Mekke ayrığı) : Demletilir suyu içilir Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Kanarya otu : Çayı içilir Kantaron (sarı) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Karabiber : Kökü demletilir içilir Katran : Lavman yapılır veya buharına oturulur Kebere (kedi tırnağı) : Çayı içilir Kedi otu : Demletilir balla içilir Kekik : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Kereviz : Dalları, yaprakları, tohumu ve kökünün çayı içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Kestane : 80 gram yenir ve kullanılır Kıpti tası : Su ile karıstırılarak içilir Kırlangıç otu (temre otu) : Taze kökünden yapılan surup içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir Kuduz otu : Demletilir balla içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Labada otu : Öğütülür 8 - 10 saat suda demletilir sabahları içilir Limon : Suyu içilir Loğusaotu (kurtluca) : 8 gram tozundan macun yapılır ve yenir Lavman yapılır veya buharına oturulur Marul : Salatası yenir Haslanarak kullanılır Lavman yapılır veya buharına oturulur Maydanoz : Haslanmısı iyi gelir Suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Melek otu : Kökü yenir Meyan kökü : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Mine çiçeği : Çayı içilir Misk otu (bostan karanfili) : Çayı içilir Nane : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Oğulotu (melisa) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Papatya : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Pelin otu : Çayı içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir Rezene : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Safran : Demlenir birer bardak içilir Sahlep : Meyvesi yenir Sarısabır : Yenir Sedef otu ve çiçeği : Kuru çiçek ve yapraklarının çayı içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Sırça otu (yapıskan otu) : Kaynatılarak ayaza bırakılır, üstüne bez örtülür her sabah içilir Sinameki : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Soğan : Yenir Söğüt (aksöğüt) : Kabuklarının çayı içilir Süpürge katırtırnağı : Kurusunun çayı içilir Sakayık (ayı gülü) : Çayı içilir Sapla : Lapasının buğusuna oturulur Lavman yapılır Seker kamısı : Suyu içilir Serbetçi otu (maya otu) : Genç kızlar kullanırsa erken adet görme olayı olur Lavman yapılır veya buharına oturulur Taflan (kara yemis) : Kırmızı tohumlarının, çayı içilir Tarçın (Çin tarçını) : Çayı içilir Tere otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Üyev ağacı : Surubu içilir Üzerlik tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı içilir Yabani semiz otu : 40 gramının çayı ve suyu içilir |
|