![]() |
Bilgide Bilgisizlik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilgide Bilgisizlikİnsanın en büyük açmazıdır bilgiyle bilgisiz kalmak ![]() ![]() ![]() İnsanlık uyutulmadadır binlerce yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dünyanın her yerinde, her öğretide böyledir, şatafatlı yönetim merkezlerinde, süslü giysiler içindeki otoritelerce yönlendirilir bir nevi kontrol altında tutulurlar birilerinin büyük çıkarları için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın bu gün iki DNA sarmalına sahip olduğu bilinir bilimce de ve bu sarmaldaki şifreler çözülmeye çalışılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında insan da bilinç enerjisiyle beslenmededir ama bedeni onu saf haliyle işleyecek yapıda olmadığı için maddesel bir aracı kullanmak zorundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan ırkı bu değişim sonunda sadece hayatta kalacak ve üst bilgilerden uzak yaşayacak dar bir yaşamı sürdürmeye başlamış, bu darlıkta kendisine verilen bilgiler oranında bir gelişim içinde yaşamaya mecbur bırakılmış köleleştirilmiştir bir yerde ![]() ![]() Çok tanrılı(*) devirler insanı köleleştirerek doğadan koparma, bir yerde gerçekte ait olduğu bütünlükten uzaklaştırma ve bir farklı değere tapınmasına yol açma dönemidir ![]() ![]() ![]() İzleri bu gün Dünyamızda dehşetle yaşanmadadır baskı ve korku içinde olan milyarlarca insan tarafından ![]() ![]() İlk tanrıların bugün dünya üzerinde betimlenmiş hiçbir görünümleri yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinen tarihimizdeki tanrılar değişik yapılarıyla ya da insana büyük benzerlikleriyle uzayın derinliklerinden bambaşka gezegenlerden akıp gelmiş varlıklardır, önce yaratımı zenginleştirmek sonra da onun muhteşemliğini kendi hizmetlerinde kullanmak için ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa ki insanı sevgisiyle en mükemmel şekilde yaratan İlk Yaratıcı Tanrı bu gün bilinmeyendir ![]() ![]() ![]() İnsan tanrı kavramından önce doğanın kendini korkutan, sevindiren işleyişine büyük bir hayranlık duyuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı bilgiler “Adem ve Havva” hikayesinden “insanlığın büyük düşüşü” olarak bahseder; yani DNA yıkımına uğradığı dönemin başlangıcı; tüm yüksek özelliklerini kaybettiği zamanı ![]() ![]() Bizler son Adem ve Havva sembolünün ürünleriyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zamanda insanlık bedenen ve ruhen sistemsel yardımlarla gerçekleşecek on iki sarmallı özgün DNA sına kavuşmak için hazırlanmadadır ![]() ![]() ![]() ![]() Karanlıktan ve sınırlanmışlıktan kurtulması için ![]() ![]() Değişmelidir insan ilk yaratılışındaki öze kavuşmak için ![]() ![]() ![]() (*) Küçük harfle yazılan tanrı, O’ bilinemeyecek olan Tek Tanrı değildir ![]() ![]() * |
![]() |
![]() |
![]() |
Bilgide Bilgisizlik |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilgide BilgisizlikBİLGİ İLE OLMAK Şuna bütün gönlümle inanıyorum: Ahlâk elbette bilgi ile çok ilgilidir ama nasıl bir bilgi ile ilgidir? Örnek olabilme bilgisi ile ![]() Biz bunu çok denedik; liselere ahlâk dersleri koyarsınız, ahlâk konusunda nutuklar atarsınız, seminerler verirsiniz, kurumlar oluşturursunuz, kitaplar yazarsınız, bunların elbette faydası yoktur demiyorum ama örnek gerekiyor ![]() Bundan 2500 sene önce Aristoteles'in haklı olarak vurguladığı gibi, ahlâk bilgisi ayrı bir bilgidir ve bunun en iyi öğrenme şekli, örneklerdir ![]() ![]() Önce çuvaldızı kendimize batırmamız gerekir ![]() Ahlâk konusunda attığı nutukların ardında duran bir insan olarak, ben kimim? Ben gerçekten gece yatarken ve bütün dürüstlüğümle kendi kendimi sorguya çektiğim zaman,yanıtı arayabilirim ![]() "Ben ahlâkın neresinde duruyorum, içimdeki çirkinlikler nedir, söylediğim yalanlar nedir, bilmediğim halde bildiğimi sandığım veya biliyormuş gibi göründüğüm şeyler nedir?", sorularıyla kendimi gerçekten sigaya çekebiliyorsam, kendimle yüzleşebiliyorsam, kendi iç dünyamla derinlikler âlemimle karşı karşıya gelebiliyorsam, ben işte o zaman bilgimle ahlâkımı bütünleştirmiş bir insan olabilirim, yoksa olamam ![]() O halde hem noeziyatrik sağlık açısından, anlam sağlığı açısından, hem bilgi sağlığı açısından deneyimli araştırıcıların bütün insan olması, kâmil insan olması kaygısını, bilgi ile teması olan genç araştırmacılara aşılamak gerekir ![]() Siz bu araştırmayı akademik merdivenleri çıkasınız veya size verilen bursların karşılığını ödeyesiniz diye yalnız bunun için yapmıyorsunuz ![]() Siz, bu dünya gezegeninde bütün kainata borçlu, insanlığa borçlu insanlarsınız ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bilinç yalnız bilim dünyasına değil, bütün insanlığa karşı bilinç demektir, sorumluluk demektir ![]() ![]() Bu sorumluluk sadece dünya gezegenine karşı duyulan sorumluluk değildir, bu sorumluluk kainata karşı duyduğumuz sorumluluktur ![]() Çünkü biz, belki, inşallah, kıyamet kopmazsa, bu gezegenden de öbür gezegenlere doğru ileride yolculuk yapacağız, dolayısıyla insan türü olarak bütün kainattan, bütün varlıktan, topraktan, böcekten, buluttan da sorumluyuz ![]() ![]() Çünkü araştırıcı olmanın hangi bilgi dalında olursa olsun getirdiği sorumluluk budur ![]() Bilmek bunu gerektirir, bilmek sorumlu olmak demektir ve bilmek bizim kültürümüzün köklerinde bulunan bir deyimle, olmak demektir ![]() Bilmek, üzerinizden kötü bir giysi gibi dökülen, akan veya dersten çıktıktan sonra unutacağınız veya yayın yaptıktan sonra sizin olmayacak olan, yalnızca çıkarınızla ilişkide bulunduğunuz bilgilerle ilişkiye geçmek değildir ![]() Bilmek, bilgi ile yaşamak demektir ![]() Bilginizi içselleştirmek demektir ![]() Bilginizin sorumluluğunuzu duymak demektir ![]() Bilgi ile olmak demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
|