![]() |
Shibumi… |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Shibumi…![]() Yayınlanan bir yazıda SHIBUMI kelimesi ve anlamından birazcık bahsedildiğini gördüm ve dikkatimi çekti ve bulduğum iki anlamıda okuyan arkadaşlarla paylaşmak istedim ![]() sunuyorum…Shibumi demek; 1 ![]() Bilgiden çok anlayış demek ![]() İfade dolu bir sessizlik demek ![]() Kendini kanıtlama gereği duymayan bir alçak gönüllülük demek ![]() Anlatılamayacak bir niteliği tarif etme çabası: Bilindiği gibi Shibumi ; sıradan, olağan görünümlerin altında yatan gizli üstünlükleri anlatır ![]() Sanatta Shibumi, zarif bir basitliği ifade eder ![]() ![]() Felsefede kendini ‘Wabi’ olarak gösterir ![]() ![]() İnsan Shibumi’yi elde edemez ![]() ![]() Bunu yapabilen pek az sayıda üstün nitelikli insan vardır ![]() İnsan Shibumi’ye erişebilmesi için bilgilerinden geçerek basitliğe erişmesi gerekmektedir ![]() ![]() SHİBUMİ:Japonca’da “basitlik ve sadeliğin içinde gizli olan güzellik ve zerafet” anlamına gelen sözcük… -olağan görünüm altında yatan gizli üstünlük… -o kadar doğru bir söz ki, cesaretle söylenmesine gerek yok… -o kadar dokunaklı bir olay ki, güzel olmasına gerek yok… -o kadar gerçek ki, sahici olmasına gerek yok… -bilgiden çok anlayış… -ifade dolu bir sessizlik… -kendini kanıtlama gereği duymayan alçakgönüllülük… -zarif bir basitlik… -büyük bir ruhsal rahatlık ama pasiflik degil… -hakimiyet peşinde olmayan otorite… -elde edilemeyen ancak keşfedilen… -bilgilerden geçip basitliğe varış… alinti |
![]() |
![]() |
|