![]() |
Platon-Mektuplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Platon-MektuplarBirinci Mektup: -------------- Platon'dan Dionysios'a ![]() İyilikler, Yanınızda geçirdiğim uzun yıllar boyunca, devlet yönetimi işlerinde herkesten çok bana başvurduğunuz halde, bütün nimetlerden siz yararlanıyor, bense birçok kara çalmayla karşılaşıyordum; ama, sizin yaptığınız kıyıcılıkların benim razı olmamla olabileceğine kimsenin inanmayacağını bildiğimden, bu kara çalmalara, ağır olmalarına karşın, katlanıyordum ![]() Devlet yönetimini sizinle paylaşanlar, çoğunu yardım ederek cezalardan kurtardığım kimseler, bana bu yolda tanıklık ederler ![]() ![]() Ben artık, beni insanlardan biraz daha uzaklaştıracak bir ömür sürmeye karar verdim ![]() Sen de, ey Tyrannos Dionysios, yapayalnız kalacaksın ![]() ![]() ![]() Böyle bir parayı ha almışsın, ha vermişsin, senin için hepsi bir ![]() ![]() Burada, Euripides'in şu sözlerini yinelemek çok uygun düşer sanıyorum; bir gün talihin değiştiğini görünce: Yanında benim gibi bir adam bulunmasını isteyeceksin ![]() Şunu da anımsatayım ki, tragedya şairlerinin çoğunda, bir tyrannos, katilin elinde can verirken şöyle bağırır: Ne talihsizim! ölüyorum; hiçbir dostum da yok! Hiçbir tragedya yazarının yapıtında parasızlıktan ölen bir tyrannos görülmez ![]() Ne ölümlülerin umutsuz yaşamlarında pek bulamadıkları o parlak altınlar, Ne mücevherler, ne insanların öylesine değer verdikleri gümüş yataklar, Ne engin ovalarda ağır başakların kendi kendine bittiği tarlalar, Erdemli kimselerin düşünceleri gibi parlak olamazlar ![]() Hoşça kal ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Platon-Mektuplar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Platon-Mektuplarİkinci Mektup: ----------------- Platon'dan Dionysios'a ![]() İyilikler, Arkhedemos'tan öğrendiğime göre, senin için hiçbir şey söylemememi istediğin gibi, dostlarım da, hoşuna gitmiyecek ne bir şey yapmalı, ne bir şey söylemeliymiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkimize gelince, karşılıklı durumumuz şudur, sanıyorum: bizi tanımayan bir Helen (1) yoktur, diyebilirim; aramızdaki ilişki de herkesin ağzında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları söylemekten amacım, biz öldükten sonra da adlarımızın ağızlarda dolaşacağını anlatmaktır; bunu, aklımızda tutmamız gerek ![]() ![]() ![]() ![]() O sözünü ettiğim eski insanların, aralarındaki ilişkileri düzeltmek ellerinde olsa, ünlerinin şimdikinden daha iyi olması için ellerinden geleni yapacaklarından kuşku duymuyorum ![]() ![]() ![]() Şimdi sana bunu nasıl yapabileceğimizi, doğruluğun bizden ne beklediğini anlatacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O küçük kürenin (2) tam olmadığını Arkhedemos dönünce sana gösterecek; daha önemli, daha Tanrılık olan ve Arkhedemos'u yanıt alsın diye gönderdiğin öteki konuyu da sana anlatacaktır ![]() ![]() Bütün şeyler, her şeyin hükümdarının çevresinde döner; her şeyin sonu, güzel olan her şeyin nedeni, odur; ikincinin çevresinde, ikinci şeyler bulunur; üçüncünün çevresinde de üçüncü şeyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla birlikte, bir gün bahçede, defne ağaçlarının altındayken, bu soruya bir yanıt düşünmüş ve bunu kendin bulmuş olduğunu söylemiştin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, geçmişte de, bugün de böyle olduğuna göre, "karşılıklı durumumuz ne olmalıdır?" sorusuna bir yanıt bulmuş oluyoruz, sanıyorum ![]() ![]() Bu amaca nasıl erişeceğiz? Bu söylediklerimizi nasıl gerçekleştireceğiz? İyi ettin de, Arkhedemos'u gönderdin ![]() ![]() ![]() ![]() Ama dikkat et; öğretilerim okumamışların eline geçmesin; çoğunlukça, bunlardan daha saçma bir şey olmayacağı gibi, yetkili kimselerin bunlar karşısında duyacakları hayranlık ve coşkunluğun da benzerini bulmak güçtür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kadarı yeter ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Philistion'a gelince, gerekli görürsen onu istediğin gibi çalıştır; ama olabilirse Speusippos'a ver, ona gönder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Platon-Mektuplar |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Platon-MektuplarÜÇÜNCÜ MEKTUP ------------------------ ![]() Platon'dan Dionysios'a ![]() Neşeler, Böyle demekle en iyi selam biçimini bulmuş mu oluyorum, yoksa gene her zamanki gibi, dostlarıma yazdığım mektuplarda kullandığım o alışılmış biçimi koruyarak "İyilikler" demek daha mı iyi olacak? Tanrı sözcüsüne danışmaya gelenler, senin, Delphoi'daki Tanrı'yı "Neşeler!" diye selamladığını ve şunu yazdığını söylüyorlar: "Neşeler, ey Tanrı! Tyrannos'un o sevinçli yaşamını sürekli kıl!" Ben, Tanrılar şöyle dursun, bir insanın bile böyle selamlanmasını doğru bulmam ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok yerden işittiğime göre, sarayına gönderilen kimi elçilere, şunu demişsin: Bir gün benim önümde, "Sicilya'daki Helen kentlerinin yeniden kurulmasına yardım edeceğini; tyrannosluk yerine krallığı koyarak, Syrakusalıların boyunduruğunu gevşeteceğini" söylemişsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demin de söylemiştim: beni Syrakusalılara ve sözlerine kanan başka kimselere kötülememenizi istediğim gibi, kendimi o ilk suçlamanıza ve şimdi de daha ağır, daha yeğin olan ikinci suçlamanıza karşı savunmak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Dion'la sen, beni Syrakusa'ya çağırdınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barış olduktan sonra, beni ikinci kez çağırdın; ama anlaşmamıza aykırı olarak, yalnız gelmemi yazıyor; Dion'u biraz sonra çağıracağına söz veriyordun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Syrakusa'ya geldiğimde (o zamandan beri neler olduğunu sen de biliyorsun) mektuplarında söz verdiğin gibi, önce Dion'u çağırmanı, onunla yeniden dost olmanı istedim; beni o zaman dinlemiş olsaydın, önsezilerim beni yanıltmıyorsa, bu dostluk senin, Syrakusalıların ve öteki Helenlerin yararına olacak; olaylar şimdi olduğundan büsbütün başka bir yön alacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dion'un onayı olmadan hiçbir şeyini satmayacağını söylediğin halde, bütün mülkünü sattın; üstelik doğrusu çok beğenilecek adamsın; üstelik hiç de güzel, ustaca, doğru ve yararlı olmayan bir kurnazlıkla, parayı göndermeni istememem için, sanki amacını bilmiyormuşum gibi, beni korkuttun ve böylece sözünü tutma yolunda en parlak örneği vermiş oldun ![]() ![]() ![]() ![]() İşte devlet işlerinden aldığım pay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözünü ettiğim konuyla sıkı bir bağı olan ikinci noktaya geçiyorum: bunda da kendimi savunacağımı söylemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları şunun için söyledim: Barbarların yıktıkları Helen kentlerini yeniden kurmak ve tyrannosluğun yerine krallık koyarak Syrakusalıların boyunduruğunu gevşetmek isteğine engel olduğumu söyleyip bana kara çalma; çünkü hakkımda, düşüncelerime bundan daha az uyan bir yalan söyleyemeyeceğin gibi, yetkili bir mahkeme olsa, daha açık kanıtlar da getirerek seni çürütebilirim; bu öğütleri sana benim verdiğimi, senin de tutmadığını gösterebilirim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Platon-Mektuplar |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Platon-MektuplarFelsefeyi hepten aşağı görüyorsan, onu bir yana bırak; başkasından öğrendiğin ya da kendi kendine bulduğun bir öğreti varsa, ona bağlan; yok, benim öğretimi iyi buluyorsan, bana büyük saygı göstermelisin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çok bilgece satırlar ![]() ![]() ![]() bilgelikle erk, doğa yasalarınca hep birleşirler bundan pek emin değilim |
![]() |
![]() |
|