Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
badem, bilgi, etkileri, genel, tıbbi

Badem Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Badem Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Orjinal Adı Prunus dulcis Diğer Adları Bayam, Payam

Gülgiller familyasındandır Anayurdu İran ile Afganistan yaylaları olan badem ağacı, Eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından Akdeniz bölgesine getirilmiş ve yöreye çok iyi uyum sağlamıştır Anadolu'da uzun yıllardan beri yetiştirilen, 10 m 'ye kadar boylanabilen, şeftaliye benzeyen ama ondan daha büyük boylu ve daha uzun ömürlü bir ağaçtır, özellikle çiçeklenme zamanı dona karşı aşırı duyarlı olan badem ağacı bol güneşli, kışları ılık geçen, suyu iyi akıntılı yerleri sever ama toprak ayırımı yapmaz

Yaygın ya da dik dikensiz dalları, ince uzun ve kenarları ince dişli oval yaprakları vardır, ilkbahar başında açan çiçekleri beyaz, ender olarak pembe renkli olur Ağaç çiçekliyken önce beyaz sonra açık pembe renkli görünür ve sonra yapraklanarak yeşile döner, ilkbaharın sonuna doğru ağaçta üzeri tüylü, yeşil renkli, çağla denilen meyveler görünür Daha sonra ağustos-eylül aylarında taş çekirdek biçimini alan bu meyvelerin sert kabuğu içinde, bir ucu sivri, öteki ucu yassı ve geniş olan bir tohum meydana gelir

Bu tohuma badem ya da badem içi adı verilir Badem ağacı, sert kabuğu içindeki tohumun ekilmesiyle çoğaltılır Ancak tohumdan yabani olarak süren fidanlar aşılanır
Bademler öncelikle Tatlı badem (P dulcis) ve Acı badem (P amara) olmak üzere iki ana türe ayrılır Bunlardan çeşitli melezleri türetilmiştir Tatlı badem, yağ bakımından zengin lezzetli bir besindir Ayrıca albüminli maddeler, şekerler, emülsin ve E vitamini içerir Acı badem bu sayılanlara ek olarak hidrosiyanik asit içerdiğinden hafif zehirlidir Tatlı badem içi şekercilikte, çikolata endüstrisinde ve badem şurubu yapımında kullanılır, ilkbaharda bademin çağlası taze, daha sonra badem içi de kuru meyve olarak sevilerek
tüketilir Badem içinden çıkarılan bademyağı, parfüm ve kozmetik endüstrisinde sıkça kullanılır

Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Tatlı badem yağının tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir

• Müshildir: Özellikle çocuklarda daha etkili olur Sulandırılıp gerekirse hafif tatlandırılarak içilir
• Yara iyileştiricidir Dıştan, yaralara uygulanır
• Güneş yanıklarında rahatlatıcı olur Dıştan, bu gibi yanıklara uygulanır
• Emzikli annelerde süt gelişini artırır Sulandırılıp gerekirse tatlandırılarak içilir
• Öksürük ve boğaz ağrılarına karşı etkilidir Sulandırılıp gerekirse tatlandırılarak içilir
• Bağırsakların çalışmasını düzenler Gene sulandırılıp gerekirse tatlandırılarak içilir
• Ayrıca bademin içi, cinsel güçsüzlüğe karşı etkili olur Bunun için yemeklerden sonra bir miktar badem içi yenmesi salık verilir

Uyarı
• Acı bademin de bazı tıbbi etkileri bulunmakla birlikte, aşırı kullanımı zehirlenmelere yol açar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.