07-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kirazlar Ve Vişne Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Orjinal Adı Cerasus türleri
Gülgiller familyasındandır Anayurdu, Kuzey Anadolu bölgesidir, öyle ki, Giresun ilimizin adı, yörede yetişen ve o dönemde adına ceresia denilen yabani kiraz ağacından gelmektedir Kiraz, Antik çağlarda Avrupa'ya götürülmüş ve oradan dünyaya yayılmıştır Yabani kiraz ağacı (C microcarpa), günümüzde de Doğu Karadeniz Bölgesi ormanlarında dikenli ve dikensiz türleriyle çok bulunur ve 10-15 m boylanabilirken, Avrupa mormanlarında 25-30 m'ye yükselen örnekleri görülmektedir
Dikine büyüyen ve piramit görünüşünü alan yabani kiraz ağacının çiçekleri beyazdır, ilkbaharda çiçeğinden önce yaprakları açar Yabani kiraz ya da aynı familyadaki Mahlep (Idris) ağacına aşı yapılarak Bahçe kirazı ağacı (Prunus-Cerasus-Avium) türü elde edilir Bahçe kirazının çiçekleri pembe-beyazdır Meyvesi tek çekirdekli tohumunu taşır Serin yerleri ve süzek toprakları seven kiraz ağaçları, tohumuyla çoğalır
Kiraz ağacının meyvesi, bulunduğu bölgeye göre nisan sonu ile temmuz ayı arasında olgunlaştığında, siyaha yakın kırmızı ya da sarı renkte olur 1-3 cm çapında yuvarlak biçimli, etli, sulu, az lifli, aromalı ve lezzetli olan meyveyi, dallara ince uzun bir sap bağlar Fosfor, B3 ve C vitamini ile meyve şekeri yönünden zengin olan kiraz sevilerek yenen bir meyvedir Ayrıca pastacılık, şekerlemecilik ve içki yapımında kullanıldığı gibi reçeli de yapılır Olgun kiraz ağacının kerestesi marangozlukta kullanılır
Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Kiraz ağacının kabuğu, yaprakları, çiçekleri ve meyve saplan bedene yararlı etkiler taşır Bu tıbbi etkiler ve onlardan yararlanma yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
• Kabuğu peklik verici ve ateş düşürücüdür Bunun için ağacın gövde ya da dallarının kabuğu soyulup kaynatılarak dekoksiyonu yapılır ve içilir
• Yapraklan müshildir Kaynar suya daldırılan yaprakların demlendirilmesiyle hazırlanan infüzyonu içilir
• Çiçekleri göğsü yumuşatır ve öksürüğü geçirir Bunun için ağacın çiçekleri kaynar suya daldırılıp demlendirilerek yapılan infüzyonu içilir Kiraz ağacının tıbbi bakımından en etkili ve önemli bölümü meyve saplarıdır Kirazın ve hatta vişnenin (Cerasus vulgaris) meyveleri yenilirken sapları atılmayıp gölge ve havadar bir yerde kurutulursa aşağıdaki tıbbi etkileri taşıyan doğal bir ilaç elde edilir:
• Kiraz ya da vişnenin meyve sapları idrar söktürücüdür
• Böbrekleri ve idrar yollarını temizler
• İçerdiği bazı mineraller nedeniyle bedenin su dengesini düzenler
• Kabızlığı giderir
• Bedeni güçlendirici toniktir
Bu etkileri sağlamak için 2-3 tatlı kaşığı kurumuş kiraz ya da vişne sapı alınıp 1 bardak suya konularak kaynama noktasına kadar ısıtılır Daha sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir
|
|
|