Balın Olgunlaşması |
07-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Balın OlgunlaşmasıBalın hammaddesi toplandığı zaman çok fazla su içermektedir Suyun fazlası arılar tarafından kovandan uçurularak bal olgunlaştırılır Balın olgunlaştırılma işlemi kovan içerisinde olur Arı yarı olgunlaştırılmış balı petek gözlere depolar Kural olarak gözün dörtte biri ila dörtte üçü doldurulur Eğer yer yok ya da hızlı çıkım var ise petek gözün yarısı ya da dörtte üçü doldurulur Son olgunlaştırma işlemi, balın ilk göze konduğu andaki nem miktarı, petek gözün doluluk durumu kovandaki havalandırmaya, ısıya ve ortamın nemine bağlı olarak 1-3 gün alır Doğal kovan şartlarında petek gözlere depolanan bal, sırlanarak korunur |
|