07-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayva Reçeli Yapımı
Ayva Reçeli Yapımı iki yöntemle yapılmaktadır
a) Ayvalar dilimlenerek parçalar halinde şurup içinde pişirilir
b) Ayvalar rendelenerek şurup içinde pişirilir
Birinci şekilde ayva reçelinin yapılışı:
1 kg ayva (İki büyük veya 3-4 orta boy)
1 5 kg şeker (7,5 su bardağı)
750 gr su (3 su bardağı),
1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu
Ayvalar iyice temizlenir, kabukları soyulur İstenilen büyüklükteki dilimlere bölünür Dilimler uzun olur veya ikiye bölünerek daha küçültülür Hepsi tencereye konur Üzerine 3 bardak su konur, yumuşayıncaya kadar haşlanır, bu suyun içine 1 5 kg şeker atılır, şurup kaynatılır, köpükleri alınır Şurup koyulaşıp reçel kıvamına gelince limon suyu konur İki dakika daha kaynatılır, ocaktan indirilir Sıcak iken temiz yıkanmış, kurulanmış kavanozlara doldurulur
İkinci Şekilde Ayva Reçelinin Yapılışı:
Temizlenmiş, yıkanmış olan ayvaların kabukları soyulur Her biri dörde bölünüp çekirdek ve çekirdek evleri temizlenir Büyük delikli rendede rendelenir, diğer taraftan 1 5 kg şeker 3 bardak su ile kaynatılıp, şurup yapılır Şurubun köpükleri alınır Rendelenmiş ayvalar kaynamakta olan şurup içine atılıp pişirilir Reçel kıvamını bulunca içine limon suyu veya limon tuzu ilave edilir İki dakika daha kaynatılır, indirilir Ilık iken temiz yıkanmış kavanozlara hiç boşluk bırakılmadan doldurulur
|
|
|