|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bin, çok, resulullahın, sahâbîlerden, sevdiği, üsame, zeyd |
![]() |
Resûlullahın Çok Sevdiği Sahâbîlerden: Üsâme Bin Zeyd |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resûlullahın Çok Sevdiği Sahâbîlerden: Üsâme Bin ZeydPeygamber efendimizin Hazret-i Mâriye’den doğan, oğlu Hazret-i İbrâhim, 629 senesinde birbuçuk yaşında iken süt annesi Ümmü Bürde’nin evinde bulunuyordu ![]() ![]() Sen de mi ağlıyorsun yâ Resûlallah? Onu kucağına aldıklarında, can vermek üzereydi ![]() ![]() - Ey ibni Avf, benim bu ağlamam bir acımadan ibârettir ![]() ![]() ![]() Biri ni’mete kavuşulduğu sıradaki eğlence, oyun ve şeytan çalgılarından, İkincisi de, bir musîbete ve felâkete uğrayınca, bağırıp, yüz-göz tırmalamaktan, üst-baş yırtmaktan ve şeytan şamatasından men ettim ![]() Sonra da ilâve ettiler: - Acımayana acınmaz ![]() Resûlullah efendimizin gözlerinden yaş geldiğini gören Hazret-i Üsâme bin Zeyd, feryâda başlayınca, Peygamber efendimiz, ona, ağlamamasını emir buyurdu ![]() - Yâ Resûlallah, sizin ağlamanız üzerine feryât ettim ![]() ![]() O zaman Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Ağlamak, acımaktan ileri gelir ![]() ![]() Oğlu İbrâhim vefât edince de buyurdular ki: - Yâ İbrâhim! Ölümüne çok üzüldük ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimizin ciğerparesi İbrâhim vefât ettiğinde güneş tutulmuştu ![]() ![]() - Ay ve güneş Allahü teâlânın varlığını ve birliğini gösteren iki mahlûktur ![]() ![]() Hazret-i İbrâhim’in cenâzesi yıkanıp kefenlendikten sonra, Peygamber efendimiz, cenâze namazını kıldırdılar ![]() ![]() ![]() Ferâhlık verir Peygamberimiz kabrin kıyısına oturdular ![]() - Siz, bir işi içe sinecek bir şekilde yapınız! Çünkü, böyle yapmak, musîbete uğrayanlara ferahlık verir ![]() ![]() Kabrin üzerine su döktüler ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz 632 senesinde hastalandılar ![]() ![]() ![]() - Ey Üsâme! Şam’da Belka sınırına, Filistin’deki Darum’a, babanın şehîd edildiği yere kadar, Allahü teâlânın ismiyle ve bereketiyle git! Onları atlara çiğnet! Seni bu orduya başkumandan tayin ettim ![]() İnsanların en sevgilisidir Çürüf’te karargâh kurmalarını emir buyurup, mübârek elleriyle sancağı bağlayıp, Hazret-i Üsâme’ye verdiler ![]() - Ey Eshâbım! Üsâme’nin babası Zeyd, kumandanlığa nasıl lâyık ve benim katımda nasıl sevgiliyse, ondan sonra oğlu Üsâme de kumandanlığa öyle lâyıktır ![]() ![]() Hazret-i Üsâme ve savaşa gidecek olan Eshâb-ı kirâm, Peygamberimizle vedâlaştılar ![]() ![]() Resûlullah efendimizin hastalığı ağırlaştı ![]() ![]() Pazar gecesi orada yattılar ![]() ![]() ![]() ![]() - Allahü teâlânın bereketiyle, kuşluk vakti yola çıkınız! Ordu hareket etmek üzereyken, Peygamber efendimizin vefât haberi geldi ![]() - Sancağı açmamak üzere evine götür ![]() Peygamber efendimizin mübârek cenâzelerini yıkamak üzere harekete geçtiler ![]() Ehl-i beytim yıkasın! Hazret-i Ebû Bekr-i Sıddîk, “Peygamber efendimizin vefâtından önce, mübârek cenâzelerinin yıkanmasıyla ilgili olarak Resûlullahtan işittim ki; (Beni, Ehl-i beytim yıkasın) buyurmuştu ![]() ![]() Hazret-i Abbâs, oğlu Fadl ile beraber geldi ![]() ![]() Hazret-i Ebû Bekir Hazret-i Ali’ye, “Yâ Ali, Resûlullahı sen yıka!”, Hazret-i Üsâme’ye de, “Onlara hizmet et!” buyurdu ![]() Hazret-i Ebû Bekir, Eshâb-ı kirâm ile kapıda bekledi ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimizin defninden üç gün sonra, Hazret-i Ebû Bekir Eshâb-ı kirâma buyurdu ki: - Resûlullah efendimiz, sizi, Üsâme’nin emrinde gazâya göndermişti ![]() ![]() Halîfeyi öldürürse Eshâbı harbe hazırladı ![]() ![]() - Resûlullahın emrini, her ne pahasına olursa olsun yapacağız ve Resûlullahın beğendiği kumandanı ben değiştiremem! Hazret-i Üsâme at üzerinde, Halîfe ve Eshâb yürüyerek Medîne’den dışarı çıktılar ![]() - Ben ata binmiyeceğim, sen de attan inmiyeceksin! Allahü teâlânın rızâsı için benim de ayaklarım bu yolda tozlansın ![]() ![]() Hazret-i Ebû Bekir, Eshâb-ı kirâma vedâ ederken buyurdu ki: - Size birinci nasîhatım, Üsâme’ye itâat etmenizdir ![]() Sonra da Hazret-i Üsâme’ye dönerek buyurdu ki: - Resûlullahın emrettiği yere selâmetle git! Hazret-i Ebû Bekir vedâ ve nasîhatten sonra, Hazret-i Üsâme’ye; - Hazret-i Ömer’i bana muavin bırakır mısın? dedi ![]() Hazret-i Üsâme de buna muvafakat edip, Hazret-i Ömer’e izin verdikten sonra, halîfe ile Hazret-i Ömer Medîne-i münevvereye döndüler ![]() ![]() ![]() ![]() Onun babası daha sevgili idi Hazret-i Ömer, halîfeliği sırasında Hazret-i Üsâme’ye çok ta’zîm ve ihsânlarda bulundu ![]() ![]() ![]() - Onun babası Resûlullaha senin babandan daha sevgili idi ![]() Hazret-i Üsâme’nin yirmi seneye yakın ömürleri Peygamber efendimizin mübârek dizleri dibinde geçti ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimizin en i’timât ettiği kimselerden olup, sırlarının mahremi idi ![]() ![]() Üsâme bin Zeyd hazretleri diyor ki: “Peygamber efendimizi gördüm ![]() ![]() - Bu ikisi, benim oğullarımdır ve kerîmemin oğullarıdır ![]() ![]() Hazret-i Âişe şöyle rivâyet etti: “Üsâme çocuk idi ![]() ![]() ![]() Ayın ondördü gibi Yoksul bir kimse vefât etti ![]() ![]() ![]() - Bu kimse, Kıyâmet günü, yüzü ayın ondördü gibi parlak olarak mahşer yerine gelecektir ![]() ![]() ![]() “Bu haslet nedir?” diye soruldu ![]() - Bu kimse devamlı olarak gece namaz kılar, gündüz oruç tutar ve Allahü teâlâyı çok zikrederdi ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz Üsâme’ye nasîhat ederek buyurdu ki: - Âlim ve müttekîler, halk arasına girdikleri zaman varlıkları, kayboldukları zaman yoklukları bilinmez ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlar, Peygamberin sünnet ve ahlâkını kaybettikleri zaman, onlar onu muhâfaza ederler ![]() ![]() ![]() Bu âlimler, köpeklerin leşe hücum ettikleri gibi dünyaya hücûm etmezler ![]() ![]() Ba’zıları bunların delirip, akıllarını kaybettilerini sanırlar ![]() ![]() ![]() Dünya adamları nazarında onlar, akılsız olarak dünyada dolaşmakta iseler de, hakîkat şu ki; insanlar akıllarını kaybedip, hayretlere düşecekleri zaman, onların akılları başlarında olacaktır ![]() ![]() Kardeşlik edin! Yâ Üsâme, onları hangi memlekette görürsen bil ki, onlar o belde halkının emânıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Şâyet gücün yeterse, aç ve susuz ölmeye gayret et! Açlık ve susuzluk sâyesinde şerefli mevkilere ulaşır, Peygamberlerle birleşirsin ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|