|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eshabın, kadın, kahramanlarından, ümare, ümmi |
![]() |
Eshabın Kadın Kahramanlarından: Ümm-İ Ümare |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eshabın Kadın Kahramanlarından: Ümm-İ ÜmareÜmm-i Ümare, Uhud gazasına, kocası Zeyd bin Asım, oğulları Habib ve Abdullah ile birlikte katılarak, şecaat ve kahramanlıklar gösterdi ![]() ![]() Ok, kılıç ve kalkan kullanarak düşmana saldırırken kendisi de birkaç yerinden yaralandı ![]() ![]() ![]() Çarpışmaya koyuldum Ümm-i Ümare der ki: “Gündüzün başlangıcında Uhud’a vardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümanlar dağılmaya başlayınca, Resulullahın yanına vardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ara Resulullah efendimiz, benim yanımda kalkan bulunmadığını gördü ![]() - Ey kalkan sahibi, kalkanını çarpışana bırak! O kimse kalkanını Resulullaha verdi ![]() ![]() Bize ne yaptılarsa, müşrik süvarileri yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Ümm-i Ümare’nin oğlu! Annene, annene yardım et!” Ümm-i Ümare’nin oğlu Abdullah ibni Zeyd anlatır: “Uhud günü sol kolumdan yaralanmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes katlanabilir mi? Bu sırada Resulullah efendimiz bana bakıyordu ![]() - Kalk yavrucuğum! Müşriklerle çarpış! Resulullah efendimiz de buyurdular ki: - Ey Ümm-i Ümare! Senin katlandığın, dayanabildiğin şeye, herkes katlanabilir, dayanabilir mi? Beni yaralayan müşrik o sırada oradan geçiyordu ![]() - İşte, oğluna vuran adam! Annem, hemen onun önüne geçip, bacağına vurup çökertti ![]() ![]() - Allaha hamd olsun ki, seni düşmanına muzaffer kılıp, gözünü aydın etti ![]() ![]() Peygamber efendimiz, Uhud savaşında Ümm-i Ümare’nin oğlu Abdullah’a buyurdu ki: - Ey Ümm-i Ümare’nin oğlu! Hazret-i Abdullah, “Buyur ya Resulallah” deyince, ona, taş atmasını buyurdu ![]() Hazret-i Abdullah, önünde gitmekte olan atlı müşrike bir taş attı ![]() ![]() ![]() Su dağıtıyordu Ümm-i Ümare, Uhud’da oğlu yaralanınca, oğlunun yarasını ve diğer sahabilerin yaralarını sarıyor, susuz olanlara su dağıtıyordu ![]() ![]() İbni Kamia kâfiri, Resulullahı öldürmeye yemin etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda o müşrikin şiddetli bir hücumu ile boynundan ağır yaralandı ![]() - Uhud günü ne tarafıma baktıysam, hep Ümm-i Ümare, hep Ümm-i Ümare’yi gördüm ![]() Nesibe Hatun, bu savaşta oniki-onüç yerinden yaralanmıştı ![]() ![]() ![]() - Ev halkınızı Allahü teâlâ mübarek kılsın ![]() ![]() Bir sene tedavi gördükten sonra bu yara iyileşti ![]() Müseylemet-ül Kezzab, yalancı peygamberlik iddiasıyla ortaya çıkınca, Ümm-i Ümare’nin oğlu Habib, Amman’dan Medine’ye gelirken esir düştü ![]() ![]() ![]() Ölümünü göstersin Bunu işiten Ümm-i Ümare Müseyleme’nin ölümünü göstermesi için Allahü teâlâya duâ etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ümm-i Ümare’nin oğlu Abdullah’ın da bulunduğu, bir grup müslümanın önünden atla kaçmaya çalışan Müseylemet-ül Kezzab, Hazret-i Vahşi tarafından mızrakla vurularak öldürüldü ![]() Ümm-i Ümare bu savaşta kolunun birini kaybetti ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Nesibe Hatun, Peygamberimize dedi ki: - Ya Resulallah, Allahü teâlâya duâ et de cennette sana komşu olalım ![]() ![]() - Bu bana kâfidir ![]() ![]() Melekler duâ ederler Birgün Resulullah efendimiz Ümm-i Ümare’nin evine teşrif ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir oruçlunun yanında yemek yenildiği zaman, sofra kalkıncaya kadar, melekler oruçluya duâ ederler ![]() Hazret-i Ebu Bekir de hilafeti zamanında, kendisini evinde ziyaret eder, hâlini, hatırını sorardı ![]() ![]() ![]() Herkes gelinine veya hanımı Hazret-i Ali’nin kızı Ümm-i Gülsüm’e verecek diye beklerken, Hazret-i Ömer, “Bu elbiseye Ümm-i Ümare herkesten daha layıktır” buyurdu ve arkasından ilave etti: - Resulullah efendimizin, “Savaşta ne tarafa baktımsa, hep Ümm-i Ümare, hep Ümm-i Ümare’yi gördüm” buyurduğunu işittim ![]() Bunları söyledikten sonra elbiseyi Ümm-i Ümare’ye gönderdi ![]() Ümm-i Ümare Uhud’dan başka, Hudeybiye, Hayber Umret-ül kaza, Huneyn ve Yemame gazalarına da katıldı ![]() ![]() ![]() Ümm-i Ümare, ensarın Hazrec kabilesinden olup, Medine’nin ileri gelen ailelerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlardan da biat aldım Akabe’de, kocası Zeyd biat ettikten sonra, Peygamberimize gelerek dedi ki: - Ya Resulallah! Ümm-i Ümare ve Ümm-i Müney adlı iki kadın da bizimle birlikte biat için gelmişlerdir ![]() Bunun üzerine Resulullah efendimiz, “Hangi şartlarda sizden biat aldımsa, onlardan da aynı şartlarda biat aldım ![]() ![]() Ümm-i Ümare’nin ilk kocası ensardan Zeyd bin Asım’dır ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Zeyd’in vefatından sonra Ümm-i Ümare, Guzeyye İbni Amr’la evlendi ![]() ![]() ![]() ![]() Ümm-i Ümare’den, Abbad ibni Temim, Hâris ibni Abdullah ibni Kâb, İkrime ve Leyla hadis rivayet etmişlerdir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|