![]() |
Hala Sultan Olarak Tanınan Kadın Sahabi: Ümm-İ Hiram |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hala Sultan Olarak Tanınan Kadın Sahabi: Ümm-İ HiramÜmm-i Hiram, Enes bin Malik’in teyzesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazaya giderler Ümm-i Hiram’in Medine-i Münevveredeki evini, Resulullah efendimiz sık sık ziyaret ederdi ![]() ![]() Yine Resulullah efendimiz evine teşrif etmiş ve istirahat için evinde uyumuştu ![]() ![]() - Ya Resulallah! Niçin güldünüz? - Ey Ümm-i Hiram! Ümmetimden bir kısmını gemilere binmiş hâlde, kâfirlerle gazaya giderlerken gördüm ![]() - Ya Resulallah! Duâ et, ben de onlardan olayım! Peygamberimiz de onun bu arzusunu geri çevirmeyip, kabul etti ve şöyle duâ buyurdular: - Ya Rabbi! Bunu da onlardan eyle! Resulullah efendimiz tekrar uyuyup, yine gülümseyerek uyandılar ![]() - Bu defa da, ümmetimden bir kısmının, padişahların tahtlarına kuruldukları gibi debdebeli bir kalabalık hâlinde gazaya gittiklerini gördüm ![]() Ümm-i Hiram bu sefer de dedi ki: - Ya Resulallah! Duâ et, ben de bir gazi olarak onların arasında bulunayım ![]() Bu sefer Peygamberimiz buyurdu ki: - Hayır, sen öncekilerdensin ![]() Böylece onun deniz seferinde bulunacağını önceden haber vermiş oldu ![]() Ümm-i Hiram, Resulullah efendimizin vefatından sonra, kocası Ubade bin Samit Şam’a gönderilen ilmî heyet içinde olduğundan, Humus’a yerleştiler ![]() Seksenaltı yaşında idi Halife Hazret-i Osman’in izniyle, 647 yılında Hazret-i Muaviye, Kıbrıs adasındaki insanların da saadete kavuşmaları, cehennemden kurtulmaları için bir deniz seferi düzenledi ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Muaviye, bu orduya Hazret-i Abdullah İbni Kays’ı kumandan tayin etti ![]() ![]() ![]() İslâmiyeti yaymak uğrunda şehit olmak, Ümm-i Hiram’ın en büyük arzusuydu ![]() (Şehitleri yıkamayınız! Çünkü kıyamet gününde her yere miskü anber gibi koku saçacaklardır ![]() (Şehidin kul borcundan başka bütün günahlarını Allahü teâlâ affeder ![]() (Şehitler cennetteki nimetleri görünce, “Keşke, Allahın bize neler ikram ettiğini, kardeşlerimiz de bilselerdi de cihaddan çekinmeseler, çarpışmaktan korkup düşmandan yüz çevirmeselerdi” derler ![]() Ordunun içindeydi Bu müjdelerin yanında birkaç günlük zahmetin hiç kıymeti olmadığını, en iyi Peygamberimizin arkadaşları biliyordu ![]() ![]() ![]() Mısır’dan gelen İslâm askerleri de, kendileriyle birleşince, Kıbrıs Rumlarına, müslüman olmalarını, yoksa cizye vermelerini, bunu da kabul etmezlerse savaş yapacaklarını bildirdiler ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ümm-i Hiram, çok yaşlı olmasına rağmen, yerinde duramıyor, bir an önce neticeye varmak istiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ümm-i Hiram’in kabri Kıbrıs’ta Larnaka şehrinin Tuz Gölü kıyısındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Toplarla selamlarlardı Ümm-i Hiram âlemlere rahmet olarak yaratılan, iki cihan sultanı Peygamber efendimizin akrabası, eshab-ı kiramdan ve şehit olması gibi pek çok üstünlükler sahibidir ![]() ![]() ![]() Kabrinden dahî yüzyıllardır feyz ve bereket saçmaktadır ![]() ![]() Ümm-i Hiram’in tam ismi bilinmemektedir ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|