|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
binti, hafsa, hanımlarından, peygamberimizin, ömer |
![]() |
Peygamberimizin Hanımlarından: Hafsa Binti Ömer |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin Hanımlarından: Hafsa Binti ÖmerHazret-i Ömer’in kızı olan Hazret-i Hafsa, önce Huneys bin Huzafe ile evlendi ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hafsa, genç yaşında dul kalınca; babası Hazret-i Ömer hicretin üçüncü yılında, Hazret-i Ebu Bekir’e ve Hazret-i Osman’a, “Kızımı alır mısınız” diye teklif etmiş, onlar da, “Düşünelim” demişlerdi ![]() Sebebi nedir? Birgün Resulullah efendimiz, her üçü ve başkaları yanında iken, Hazret-i Ömer’e buyurdu ki: - Ya Ömer! Seni üzüntülü görüyorum, sebebi nedir? Bir şişedeki mürekkebin rengi kolay görüldüğü gibi, Resulullah efendimiz de herkesin düşüncesini, bir bakışta anlardı ![]() ![]() - Ya Resulallah! Kızımı Ebu Bekir’e ve Osman’a teklif ettim, almadılar ![]() Resulullah efendimiz en çok sevdiği üç eshabının üzülmesini hiç istemediğinden, onları sevindirmek için, hemen buyurdu ki: - Ya Ömer! Kızını, Ebu Bekir’den ve Osman’dan daha iyi birisine vermek ister misin? Hazret-i Ömer şaşırdı ![]() ![]() - Evet ya Resulallah ![]() Bunun üzerine Resulullah efendimiz buyurdu ki: - Ya Ömer, kızını bana ver! Bu suretle, Hazret-i Hafsa, Ebu Bekir’in ve Osman’ın ve bütün müminlerin anneleri oldu ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hafsa hakkında hadis-i şerif söylendi ![]() - Ey Hafsa! Sakın çok konuşma! Allahı anmadan çok konuşmak, kalbi öldürür ![]() ![]() Yine Hazret-i Aişe ile ikisine buyurdu ki: - Allaha tevbe ederseniz, kalbleriniz Ona meyleder ![]() “Babasının kızıydı” Hazret-i Hafsa, altmış hadis-i şerif bildirdi ![]() ![]() (Peygamber efendimizin oturarak tesbih namazı kıldığını görmedim ![]() ![]() Hazret-i Hafsa, bilgili, iradesi kuvvetli, özü ve sözü bir idi ![]() ![]() Dinî vecibeleri hakkıyla yerine getirirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hafsa’ya, Peygamberimiz vefat edince, beytülmaldan tahsisat ayrıldı ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hafsa, 665 senesinde Medine-i münevverede vefat etti ![]() ![]() ![]() Ümmetimin idaresini ellerine alacaklar Peygamberimizden 60 hadis-i şerif rivayet etmiş, kendisinden de Buhârî, Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî ve İbni Mace hadis nakletmişlerdir ![]() Hazret-i Hafsa, Peygamberimizin gece yattıkları zaman neler yaptıklarını şöyle anlatırlar: “Peygamber efendimiz yataklarına yattıkları zaman, mübarek sağ ellerini başlarının altına koyar ve şöyle duâ ederdi: (Rabbi kinî azâbeke yevme teb’asü bâdeke [Ya Rabbi, insanların ba’s olunacakları günde beni azaptan koru!]) [3 defa okurlardı] Peygamber efendimiz sağ eliyle yer, sağ eliyle içer, abdeste, giyinmeye, almaya ve vermeye sağdan başlardı ![]() ![]() - Ebu Bekir ile baban, ümmetimin idaresini ellerine alacaklardır ![]() Bu sözle Ebu Bekir’in ve Hafsa’nın babası olan Hazret-i Ömer’in ileride halife olacaklarını müjdeledi ![]() Ahzab suresinin 28 ![]() ![]() ![]() (Ey habibim, Hafsa’ya geri dön! Çünkü o, çok oruç tutar, çok namaz kılar ![]() ![]() Bu vahiy üzerine Peygamber efendimiz, Hazret-i Hafsa validemizi tekrar nikâhına aldı ![]() ![]() ![]() Hazret-i Hafsa anlatır: Resulullah efendimiz, bir gün istirahat ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra, Hazret-i Osman kapıya gelip içeri girmek için izin istedi ![]() ![]() Hepsi gittikten sonra sordum: - Hazret-i Ebu Bekir ve babam Hazret-i Ömer içeri girdiklerinde hiç hâlinizi değiştirmediniz ![]() ![]() Bunun üzerine, (Meleklerin hayâ ettikleri bir kimseden, ben nasıl hayâ etmem) buyurdu ![]() Hazret-i Ömer, devlet başkanı seçildiğinde, Hazret-i Ebu Bekir’e tayin edilen maaş kadar ücret alıyordu ![]() ![]() ![]() Maaşını artıralım Bu durumu gören, Eshab-ı kiramın büyüklerinden bazıları, toplanıp, bu durumu görüştüler ![]() - Kendisine söyleyerek maaşını artıralım ![]() Bu teklif kabul edilerek, “Bu teklifi, onun reddedemeyeceği biri olan kızı Hazret-i Hafsa’ya söyletelim” dediler ![]() Hazret-i Hafsa’ya giderek, aralarındaki konuşmaları anlattılar ![]() ![]() - Eshabdan bazıları, senin maaşını az bulmuşlar ![]() ![]() Hazret-i Ömer bu teklif üzerine celâllendi ve kızına sordu: - Kimdi onlar? - Fikrini öğrenmeden, kim olduklarını söylemem ![]() - Eğer kim olduklarını öğrenseydim, onlara gereken cezayı verirdim ![]() ![]() Sonra kızı Hazret-i Hafsa’ya sordu: - Sen Resulullahın evinde iken, Allahın Resulünün giydiği en kıymetli elbise neydi? - İki tane renkli elbisesi vardı ![]() ![]() - Peki yediği en iyi yemek neydi? - Bizim yediğimiz ekmek, arpa ekmeği idi ![]() ![]() ![]() - Senin yanında kaldığı zamanlar, yerde yaygı olarak kullandığınız en geniş, en rahat yaygı neydi? - Kaba kumaştan yapılmış bir örtümüz vardı ![]() ![]() ![]() Bir yol takip eden üç yolcu Daha sonra Hazret-i Ömer dedi ki: - Ya Hafsa, benim tarafimdan seni gönderenlere söyle! Resulullah efendimiz kendisine yetecek miktarını tespit eder, fazlasını ihtiyaç sahiplerine verirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, Resulullah efendimiz ve Hazret-i Ebu Bekir, bir yol takip eden üç kişi gibiyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ömer, böylece sıkıntı içinde yaşamayı tercih edip, maaş artırma teklifini kabul etmedi ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|