![]() |
Hazret-İ Ömer'e Benzeyen Vâli: Saîd Bin Âmir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hazret-İ Ömer'e Benzeyen Vâli: Saîd Bin ÂmirSaîd bin Âmir hazretleri, Yermük savaşından sonra Abbâs bin Ganem'den boşalan Humus vâliliğine ta'yîn edildi ![]() ![]() ![]() Rüşvet alan Cehennemdedir Herkes bu hayatına şaşırıp, hayret ediyordu ![]() ![]() ![]() - Saîd bin Âmir'i niçin listeye yazdınız? - Vâlimiz fakirdir, devamlı "Rüşvet alan da veren de Cehennemdedir" hadîs-i şerîfini okur ve en küçük bir hediyeyi dahî kabûl etmez ![]() Hazret-i Ömer, Saîd bin Âmir'e bin dirhem tahsis etti ![]() - Hazret-i Ömer bize şu gördüğün bin dirhemi göndermiş ![]() - Ondan bir miktar parayla yiyecek ve katık alıp, kalanını saklayalım, ileride lâzım olur ![]() Saîd hazretleri hanımına şöyle dedi: - Ben bundan çok daha iyisini sana söyleyeyim mi? Biz bu malı çok iyi bir şekilde kullanacak, işletecek bir kimseye ortaklığa verelim ![]() ![]() Hanımı, razı oldu: - Peki, öyle olsun ![]() Saîd bin Âmir hazretleri bu parayla yiyecekler, iki deve, iki köle satın aldı ![]() ![]() ![]() ![]() - Malı ortaklığa verdiğin kimseden paranın kârını al ve onunla şunları şunları satın al ![]() Saîd hazretleri sustu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sana ne oluyor ki kocana eziyet ediyorsun ![]() ![]() Hayırları terkedemem Kadın üzüldü ve ağladı ![]() - Allahü teâlânın râzı olduğu birşey, dünya ve dünyanın içindeki her şeyden daha kıymetlidir ![]() ![]() İşte seni bu iyilikler için terkeder, senden ayrılırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakirlik ve sıkıntı içinde olduğu hâlde, parayı kendisi için harcamadığını soranlara şöyle buyurdu: - Resûl aleyhisselâmdan işittim buyurdular ki: Ümmetimin fakirleri zenginlerinden beşyüz sene önce Cennete girerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ömer zamanında, Humus vâlisi olan, Saîd bin Âmir, Müslüman, gayrı müslim herkes tarafından çok sevilirdi ![]() Hazret-i Ömer, Saîd bin Âmir hazretlerinin, herkes tarafından çok sevilen bir kimse olduğunu öğrenince Humuslulardan bir cemaata sordu: - Peki vâlinin hiç kusuru yok mudur? Onlar da ba'zı kusurları olduğunu söyleyip dört tanesini zikrettiler ![]() Aslı nedir? - Yâ Saîd, senin ba'zı kusurların varmış ![]() - Bunlar neymiş, ya Ömer? - Vazîfene sabah namazından hemen sonra değil, kuşluk vakti geliyormuşsun ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hazret-i Saîd, şu cevâbı verdi: - Yâ Emir-el mü'minin! Anlatılanlar doğru ![]() 1- Vazîfeme ancak kuşluk vakti, gelebiliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Geceleri insanların içerisinde görünmeyişimin sebebi; gündüzleri halkın hizmetleriyle meşgul olurum ![]() ![]() ![]() 3- Haftada bir gün evime çekilip hiç kimse ile görüşmememin sebebi, başka giyecek elbisem olmadığından, yıkadığım elbiselerim kuruyuncaya kadar kimseyi kabûl edemiyorum ![]() 4- Hubeyb hazretlerinin şehâdetini hatırlayınca bayılmamın sebebi anlatılacak şey değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hazret-i Ömer: - Yâ Saîd, Allahü teâlânın korkusu seni ne kadar yüceltmiş, millete faydalı hâle getirmiş, dedi ve gözyaşı döküp ağladı ![]() Vâlilikten affet Sonra, Saîd bin Âmir Hazret-i Ömer'den ricâ etti: - Yâ Ömer, bundan sonra beni vâlilikten affet ![]() Hazret-i Ömer bunu kabûl etmeyip yine vâli olarak bırakmıştır ![]() Hazret-i Saîd bin Âmir, İslâmın koruması ve emniyeti altında bulunan gayrı müslimlere karşı yumuşak davranır ve çok ilgi gösterirdi ![]() Şam'daki zimmiler onun bu yüksek tavrından çok memnun idiler ![]() - Neden ahâli bu kadar ona muhabbet gösteriyorlar? - O, halkın dert ortağıdır da ondan ![]() Hazret-iÖmer bu duruma sevindi ve memnuniyetini belli etti ![]() Saîd bin Âmir, muhâcir olan Eshâb-ı kirâmdan olup, Hayber'in fethinden önce Müslüman oldu ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|