![]() |
Piyâdelerin En Hayırlısı: Seleme Bin Ekvâ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Piyâdelerin En Hayırlısı: Seleme Bin EkvâHudeybiye anlaşmasının yapıldığı günlerdeydi ![]() ![]() ![]() ![]() - Seleme nerede, gelip bî'at etsin! diye seslendi ![]() Seleme tekrar bî'at etti ![]() ![]() ![]() Amcanla senin hâlin Peygamber efendimiz Seleme'yi silahsız görünce bir kalkan vermişti ![]() - Sana vermiş olduğum kalkan nerede? - Yâ Resûlallah! Amcam Âmir silâhsız idi ![]() ![]() Resûlullah efendimiz tebessüm etti ve buyurdu ki: - Amcanla senin hâlin, "Yâ Rabbî! Bana kendimden daha sevgili bir dost ver" diye duâ eden kimsenin hâline benzedi ![]() Bî'attan sonra sahâbîler dağıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada vâdinin aşağı tarafından bir ses duyuldu: - Yetişin, ey muhâcirler, İbni Zuneyn öldürüldü! Bu haberi duyan Seleme, daha fazla dayanamadı ![]() ![]() ![]() ![]() - Kıpırdayanın başını uçururum! Bir anda neye uğradıklarını şaşıran müşrikler, korku içinde titremeye başladılar ![]() - Kalkın ve arkanıza bakmadan önüme düşün! diye emir verdi ![]() Emrinize hazırım Hepsini önüne katıp Resûlullahın huzuruna getirdi ![]() ![]() - Kötülüğün başı da, sonu da onların olsun ![]() Hudeybiye anlaşması gereğince, Müslümanlar Medîne'ye geri dönüyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben emrinize hazırım, yâ Resûlallah! O gece tek başına düşmanın hücum tehlikesine aldırmadan nöbet bekledi ![]() ![]() Peygamber efendimizin develerini Medîne’de otlağa götürme vazifesini bir çobanla birlikte Peygamberimizin hizmetçisi Rebâh üzerine almıştı ![]() ![]() ![]() ![]() - Allah iyiliğini versin, ne oldu sana? - Peygamber efendimizin develerini götürdüler ![]() - Kim götürdü? - Gatafan ve Fezârî kabîleleri ![]() Ben Ekvâ'nın oğluyum Böylece durumu öğrenen Seleme hemen Rebâh’ı Medîne’ye haber vermek için gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumu Seleme bin Ekvâ şöyle anlatır: Onlardan, atlı bir adama yetişip, “Al sana! Ben Ekvâ’nın oğluyum! Bugün alçakların öleceği gündür!” diyerek bir ok attım ![]() Okumun demiri, adamın omuzunu deldi ![]() ![]() Ağaçlık bir yerde idim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahın yarattığı mahlûklardan olup Resûlullah efendimize ait bulunan develeri ellerinden kurtarıp geriye alıncaya kadar onları ok ve taşa tutmaktan geri durmadım ![]() ![]() ![]() ![]() Canımıza tak dedirtti Bıraktıkları eşyayı, Resûlullah efendimiz tanısın diyerek işâret koyarak yol üzerinde bırakıyordum ![]() Kaba kuşluk vakti olmuştu ki, Uyeyne bin Hısn el-Fezârî, baskıncı müşriklere yardıma gelmişti ![]() ![]() ![]() - Sizde görmüş olduğum bu perişan hâl nedir? Onlar da dediler ki: - Şu adam, canımıza tak dedirtti ![]() ![]() ![]() Uyeyne cevap verdi: - Onun gerisinde bıraktıklarınızı araştırmış olsaydınız, iyi olurdu ![]() Uyeyne’nin emri üzerine dört kişi kalkıp Seleme’ye yaklaşmak için dağa tırmandılar ![]() - Beni, tanıyor musunuz? - Hayır, Tanıyamadık! Sen, kimsin? - Ben, Seleme bin Ekvâ’yım! Allaha yemin ederim ki, ben, sizden yakalamak istediğim kimseye muhakkak yetişirim! Sizden, beni yakalamak isteyen kimse ise, bana aslâ yetişemez! İçlerinden birisi, onlara, “Ben de, onun böyle olduğunu sanıyorum!” deyince, geri dönüp gittiler ![]() Şehîdlikle arama girme! Ben de, dağdan inip Ahrem’in önünü kestim ve atının gemini tutup dedim ki: - Ey Ahrem! Şu kavimden sakın! Resûlullah efendimizin sahâbîleri gelip kavuşuncaya kadar onların seni kalbinden vurup şehîd etmeyeceklerinden emîn değilim! Ahrem bana cevaben dedi ki: - Ey Seleme! Eğer sen, Allaha ve âhiret gününe inanıyor, Cenneti ve Cehennemi de, hak ve gerçek tanıyorsan, benimle şehîdlik arasına girme! Bunun üzerine atının gemini bıraktım ![]() ![]() ![]() Seleme bin Ekvâ der ki: Baskıncı müşriklerin yorup tepede bıraktıkları iki atı önüme katıp, Resûlullah efendimize getirirken amcam Âmir, bana bir tulum sulandırılmış süt ve bir tulum da su ile karşı geldi ![]() ![]() ![]() Kendisi; baskıncı müşrikleri su içmekten men ettiğim suyun başında, Zû Kared’de idi ![]() ![]() Yumuşak davran Ben ise, Resûlullah efendimizin süvârîlerinin geldiklerini görünceye kadar bulunduğum yerden ayrılmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz, baskıncı müşriklerin elinden kurtarıp geride bıraktığım develerle müşriklere bıraktırdığım her şeyi, bütün mızrakları ve kaftanları almış bulunuyordu ![]() - Yâ Resûlallah! Ben, onları, su içmekten men etmiştim ![]() ![]() Resûlullah efendimiz de bana sordular: - Ey Seleme! Ben, seni bıraksam, sen, bu dediğini yapabilir misin? - Evet! Seni, Peygamberlikle şereflendiren Allahü teâlâya yemin ederim ki, yapabilirim! Resûlullah efendimiz, gülümseyerek buyurdular ki: - Onlara, şimdi Benî Gatafanların toprağında ziyâfet çekiliyordur! Gücün yetti mi, yumuşak davran, bağışlayıcı ol, sertliği bırak! Seleme anlatır: “Gece Resûlullah efendimiz ve eshâbı, Bilâl-i Habeşî’nin pişirdiği etten yerken, Gatafanlardan bir adam çıkageldi ve dedi ki: - Filân kişi, onlar için bir deve boğazlatmıştı ![]() ![]() ![]() Piyâdelerin hayırlısı Sabaha çıktığımız zaman, Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Bugün, süvârîlerimizin hayırlısı Ebû Katâde idi ![]() Bunları söyledikten sonra bana, birisi süvârî, birisi de yaya hissesi olmak üzere, iki hisse verdi ve ikisini benim için birleştirdi ![]() Seleme diyor ki: “Açlık ve yorgunluğumu ancak sahâbîlere kavuştuğum zaman hissettim ![]() ![]() Baskıncı müşriklerin sürüp götürdükleri yirmi deveden onu kurtarılmıştı ![]() ![]() Seleme bin Ekvâ der ki: “Resûl-i ekrem efendimiz, beni devesinin terkisine almıştı ![]() - Medîne’ye kadar benimle koşu yarışı yapabilecek bir yarışçı yok mu? Şu sözlerini tekrarlayıp durmaya başladı ![]() - Ne olur, yâ Resûlallah, bana izin ver de şununla yarışayım ![]() Resûlullah buyurdu ki: - Yarışmak istiyorsan, yarış! Adama dedim ki: - Haydi sen, Medîne’ye doğru koş! Ben de, hemen deveden atladım ![]() ![]() ![]() - Vallahi, senin önüne geçildi! O da cevap verdi: - Ben de, öyle olduğunu sanıyorum! Böylece Medîne’ye kadar onun önünde koştum ![]() Suya kandık Seleme bin Ekvâ şöyle anlatır: “Bizler, Resûlullah efendimizin emrinde Hudeybiye’ye geldik ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz kuyunun kıyısına oturup duâ etti ![]() ![]() ![]() Seleme bundan sonraki hayatında birçok kahramanlıklar gösterdi ![]() ![]() ![]() Birçok defa Resûlullahın iltifat ve duâlarına mazhar olan bu mübârek sahâbî, Medîne’de Hicretin 74 ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|