![]() |
Bizans Ordusunun Müslüman Olan Komutanı George... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bizans Ordusunun Müslüman Olan Komutanı George...Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada birtakim Müslümanlar da söyle dediler: "Biz Islam'in dört sartini kabul ediyoruz: Kelime-i sehâde-ti söyleriz, namaz kilariz, oruç tutariz, hacca gideriz; fakat ze-kât vermeyiz" ![]() Islam'in dört sartini yerine getirip, sadece bir tek sartini ifâ etmeyeceklerini söyleyen bu Müslümanlar üzerine de, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sen, Resûlullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Vallahi, namaz'la zekâtin arasini açanlarla savasacagim; çünkü zekât malin hakkidir" ![]() ![]() ![]() ![]() "Vallahi, Allah'in, Ebu Bekir'in gögsünü ferahlattigini gördüm ve anladim ki, o haklidir"(2) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizans üzerine sefer Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizans köyleri, kasabalari, sehirleri, teker teker Islâm Devleti'nin egemenligine giriyor: Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sekilde, tek gayeleri Allah'in kanunlarini her tarafa ha kim kilmaya matuf olan (4) Islam ordusu, bugünkü Ürdün sinirlari içerisinde bulunan ve o zamanlar Bizans'in elinde bulunan Yermuk'a varmisti ![]() Islam ordusunda, 100'ü Bedir savasina istirak etmis olan (Bedrî) bin kadar sahabî vardi (5) ![]() Iki ordu karsilasiyor Islam ordusuyla kâfir ordusu karsi karsiya gelmislerdi ![]() ![]() Her iki ordu bu sekilde karsi karsiya gelince, Bizans ordu komutani George ordusunun saflarindan ayrilarak, her iki ordu arasinda durdu ve Islam ordu komutani Halid'i istedi ![]() ![]() ![]() Iki davanin, ideolojinin, dünya görüsünün temsilcileri karsi karsiya gelmislerdi: Bir yanda Islam, öbür yanda Sirk ve Küfr! ![]() ![]() Her iki komutan birbirlerine aman verip konusmaya basladilar ![]() - Yâ Halid, bana dogruyu söyle ve yalan söyleme! Çünkü hür olan yalan söylemez ![]() lar ![]() - Hayir! dedi ![]() - O halde, niçin Seyfullah (Allah'in kilici) diye adlandinldin? Halid su cevabi verdi: - Allahu teala bize Peygamberini gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Dogru söylüyorsun, dedi ve devam etti: - Yâ Halid, beni neye davet ediyorsun? Halid söyle dedi: - Allah disinda, itaat edilecek hiç bir ilâh, yani güç, yâni put, yâni makam, yâni kisi tanimadigina; Muhammedin, O'nun hem kulu, hem de Peygamberi olduguna inanmak ve bunu herkese karsi açikca ilân edip sehâdet etmek; Peygamber vasitasiyla Allah'tan gelen kanunlari ikrar edip uymak! George söyle sordu: - Peki bu dediklerini kabul etmeyenlere ne yaparsimz? Halid su cevabi verdi: - Teslim olurlarsa, onlardan cizye alir, inançlarina karismayiz ve Islam Devletine tabi olurlar ![]() - Cizye vermezlerse? Halid söyle dedi: - Onlara savas açacagimizi söyler ve onlarla savasiriz! George tekrar sordu: - Bugün dininizi kabul edip size katilanlarin Allah katinda mevkisi ne olur? Halid su cevabi verdi: - Allah'in bize farz kildigi gibi, mevkisi bizimkiyle ayri olur ![]() ![]() - Yâ Halid, bugün sizin dininize girenin sevabi ile sizinki aynidir, demek mi istiyorsun? Halid: - Evet, hatta bizden de üstündür! George: - Nasil sizinle bir olur ki, siz ondan önce Müslüman oldunuz? Halid: -Biz bu dine girip, Peygamberimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Billâhi bana dogru söyledin, yalan söylemedin ve beni kendi fikrine çekmek için bir sey söylemedin ![]() - Billâhi sana dogru söyledim ![]() ![]() Bizans komutani Müslüman oldu Bunun üzerine George,, "dogru söyledin" dedikten sonra, kalkanini ters çevirdi ve Halid'e yaklasarak, "bana Islam'i ögret" dedi ![]() Halid, George'yi karargâhina götürerek, üzerine bir tulum su döküp guslettirdi ![]() ![]() George'nin Müslümanlar tarafina geçmesini hücum sanan Bizans askerleri saldiriya geçti ve savas basladi ![]() George Müslüman olmus, Halid'in yaninda, biraz önce komutani oldugu Bizans ordusuna karsi savasiyordu ![]() ![]() Savas meydaninda binlerce ölü ve sehit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette ki biri Müslüman, digeri kâfir; Biri sehit, digeri ölü; biri gazi digeri kâfir firarisidir; "Müsrikler hoslanmasalar da" ![]() Allah'in, birbirmin ziddi olarak gösterdigi sehitle kâfir ölüsünü, hangi insan hangi hakla bir tutabilir? Farkli bir sehid Müslüman sehitleri arasinda, bir tanesi vardi ki, farkliydi öbürlerinden ![]() ![]() ![]() ![]() Zekât nedir bilmiyor, Hac 'dan habersizdi o ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu farkli sehidin adi George idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buram buram sehadet kokuyordu George ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'in kilici Halid, Müslüman olusu henüz bir günü doldurmamis olan bu sehide gipta ile bakiyor, Allah'in hikmet ve kudreti karsisinda, sevinç ve sükür gözyaslari döküyordu ![]() George, "kâlü belâ"dan beri, Allah davasi için sehid olmus, en güzel insanlar arasina giriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dipnotlar: (1) Suyûti Tarihul-Hulefa, Misir, 1964, s ![]() (2) Ay ![]() ![]() ![]() ![]() (3) Ay ![]() ![]() (4) Bk ![]() ![]() (5) Taberi Tarihul-Umemi ve'l-Mulûk, Beyrut, 1962, III ![]() (6) Taberi, a ![]() ![]() ![]() ![]() (7) Savasin ayrintilari için bk ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Prof ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bizans Ordusunun Müslüman Olan Komutanı George... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bizans Ordusunun Müslüman Olan Komutanı George...Müslüman sehitleri arasinda, bir tanesi vardi ki, farkliydi öbürlerinden ![]() ![]() ![]() ![]() Zekât nedir bilmiyor, Hac 'dan habersizdi o ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu farkli sehidin adi George idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buram buram sehadet kokuyordu George ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'in kilici Halid, Müslüman olusu henüz bir günü doldurmamis olan bu sehide gipta ile bakiyor, Allah'in hikmet ve kudreti karsisinda, sevinç ve sükür gözyaslari döküyordu ![]() George, "kâlü belâ"dan beri, Allah davasi için sehid olmus, en güzel insanlar arasina giriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH razı olsun çok güzel bir paylaşım olmuş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|