![]() |
Eğitim Türleri Ve Temel Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğitim Türleri Ve Temel ÖzellikleriEğitim planlı olması açısından FORMAL ve İNFORMAL olarak ikiye ayrılır ![]() FORMAL; yazılı bir plan ve program doğrultusunda gerçekleştirilen (hedefleri önceden belirli olan) eğitimdir ![]() İNFORMAL; önceden belirlenmiş bir plana ve programa bağlı olmaksızın yapılan eğitim etkinlikleridir ![]() İNFORMAL EĞİTİM ÖRNEK ; akranlarıyla oyun sırasında kazandığı davranışlarla sosyalleşmesi ; anne-babanın çocuğun yanlış davranışını uyararak düzeltmeye çalışması(yemek öncesi el yıkama) Temel Özellikleri - Doğal ortamda kendiliğinden gelişmesi, - Planlı ve programlı olmaması, - Öğreticilerin uzman olma zorunluluğunun olmaması, - Olumlu ve olumsuz yönde oluşabilmesi, - Ortam ve zamanının önceden belli olmaması FORMAL EĞİTİM Eğitimin kurumsallaşmış halidir ![]() ![]() Temel Özellikleri - Planlı ve programlıdır, - Hedefler önceden belirlenmiştir, - Eğitim uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir, - Olumlu davranışlar kazandırmak esastır, - Eğitim ortamları düzenlenmiştir, - Eğitim sürecinde araç ve gereçler kullanılır ![]() SÜREKLİLİK AÇISINDAN EĞİTİMİN ÇEŞİTLERİ 1- Örgün Eğitim: basamaklar halinde belli yaş gruplarına ve süreklilik içersinde önceden hazırlanan programlar doğrultusunda okullarda yapılan eğitimdir ![]() Bir basamak atlanıp diğerine geçilemez ![]() ![]() 2- Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sürecinden bağımsız olarak her yaş grubunun ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak bir meslek kazandırmak veya mesleklerindeki değişimlere uyarlamak amacıyla yapılan eğitimdir ![]() Süreklilik gerektirmez ve belli yaş gruplarıyla sınırlandırılmaz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|