![]() |
Eğitimde Rehberlik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğitimde RehberlikEğitimin amacı bireyin kendine ve topluma yararlı bir hale gelmesini sağlamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan öğrenci amaçları, ümitleri, problemleri, olumlu ve olumsuz yönleri, güçlükleri olan geleceğine yön verecek, önemli kararların eşiğinde bulunan duygusal bir varlıktır ![]() ![]() Toplumsal değişme hızının artmasıyla öğrencilerin mevcut topluma uymalarına yardımcı olmak artık yetersiz kalmaktadır ![]() Öte yandan öğrencinin seçebileceği iş ve mesleklerin sayısı hızla artmaktadır ![]() ![]() ![]() Ayrıca sanayileşme ve modernleşme aile içindeki ilişkileri büyük ölçüde etkilemekte, ana-baba-çocuk ilişkileri zaman zaman uyuşmazlık ve çelişkilerle dolu yeni boyutlar kazanmaktadır ![]() ![]() işte yukarıda sıralanan nedenler dolayısıyla okullarımızda Rehberlik Servislerinin kurulması ve etkinlikle çalışması zorunlu olmuştur ![]() REHBERLiĞiN TANIMI Rehberlik, öğrencinin kendisini ve çevresini tanıması, doğru kararlar alan ve çevresine uyum sağlayan bir kişi haline gelmesi için bireye yapılan sistematik yardım sürecidir ![]() REHBERLiĞiN AMAÇLARI Öğrencinin;Okul içinde ve dışında kişiliğinden gelen ve çevrenin etkileri sonucu oluşan problemlerini çözebilmek için en doğru ve en uygun kararları alabilecek yeterliliği kazanmasına yardım etmek ![]() Zihnen, bedenen ve sosyal yönlerden dengeli ve Milli Eğitimin amaçlarına uygun bir şekilde gelişebilmesine yardım etmek ![]() Yeteneklerini kavrayıp, etkili bir şekilde geliştirmesine yardımcı olmak ![]() ilgi ve yetenekleri yönünde bir öğrenim programı seçmesine yardımcı olmak ![]() ilgi ve yeteneklerine uygun bir işi veya mesleği seçmesine yardımcı olmak ![]() Çeşitli alanlarda beklenen uyumları sağlayabilmesi için gerekli tercihleri yapması, kararları alması ve bunları uygulayabilmesine yardımcı olmak ![]() Diğer insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesini ve hayata karşı olumlu bir tutum geliştirebilmesini sağlamak ![]() Boş zamanlarını yararlı bir şekilde değerlendirme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmak ![]() REHBERLiK iLKELERi Rehberlik faaliyetleri eğitimin ayrılmaz bir parçası ve bütünleyicisidir ![]() ![]() Dünyaya gelen herkes yaşı, dini, cinsi, kültürü, sosyal durumu, duygusal uyumu ne olursa olsun değerlidir ![]() Rehberlik hizmetlerinde gizlilik esastır ![]() Her davranışın bir nedeni vardır ve bu nedenler çeşitli ve karmaşıktır ![]() ![]() Rehberlik çalışmalarının verimli olabilmesi için okul, aile ve çevre işbirliğine gerek vardır ![]() Rehberlik sadece normalden ayrılan bireyler için değil tüm bireyler içindir ![]() Öğrencinin gelişimini en iyi şekilde sağlayacak yaşam ve öğrenme şartlarına, insanlar arası ilişkilere ve yaşantılara ihtiyacı vardır ![]() REHBERLiĞiN FAALiYET ALANLARI Bireyi Tanima : Bireyin kendisini tanıması ile bedensel ve zihinsel yeteneklerini, hoşlandığı ve hoşlanmadığı etkinlikleri, ihtiyaçlarını, hayattan beklentilerini, tutum ve değerlerini tanıması kastedilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilgi verme ve yöneltme : Öğrenciye toplumda kendisini açık geliştirme ve uyumu kolaylaştırıcı kurallar hakkında bilgi verme rehberliğin ikinci işlevini oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() Duruma Alıştırma : Okula yeni gelen öğrenciler için farklı bir ortamdır ![]() ![]() ![]() Psikolojik Danışma : Öğrenciler okul yaşamları boyunca zaman zaman kendilerini, problemlerini dinleyecek bir uzmana ihtiyaç duyarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzleme ve değerlendirme : Öğrencinin okuldan ayrıldıktan sonra ne gibi güçlük- lerle karşılaştığının sürekli izlenmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|