07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Rostonun Kuralları
Hafta sonlarının kahramanı olmak, konuklarınızı kendinize hayran bırakmak ve et pişirmenin tarihini yeniden yazmak ister misiniz?

Vereceğiniz yemek davetleri için en az çaba harcayacağınız ama misafirleriniz üzerinde en büyük etkiyi bırakacağınız yol, et pişirmektir Yapacağınız şey basittir: İyi bir et satın alırsınız, baharatlarsınız, sıcak bir fırının içine koyarsınız ve pişene kadar beklersiniz Eti fırına verdikten sonra içki içebilir, maç izleyebilir, başka şeyler pişirebilir ya da hepsini birden yapabilirsiniz En güzeli de zamanı kendinize göre ayarlama özgürlüğüdür: Zira etinizin dilimlenmeden önce dinlenmesi gerektiğinden size de dayanılmaz bir sos hazırlamak için vakit kalır Ancak halletmeniz gereken iki sorun vardır: İlki, etin pişip pişmediğini anlamak (Bu konuda zorlanıyorsanız piyasada bulunan et termometrelerini kullanabilirsiniz ) İkincisi ise eti düzgün kesebilmek… (Çok keskin bir bıçak bu sorunu halleder ) Bu sorunları çözdükten sonra fırını ısıtmaya başlayabilirsiniz
Küflü peynirli biftek rosto
Bu en hızlı ve en iyi bilinen rosto pişirme yöntemidir Patates püresi ve havuç veya haşlanmış çalı fasulyesi gibi klasik sebzelerle servis edebilirsiniz
Malzemeler:
• 1 Dana bonfile ya da rostoluk et (yaklaşık 2 kilo 250 gram)
• Tuz ve taze çekilmiş karabiber
• 225 gram rokfor peynir (oda sıcaklığında)
• 4 yemek kaşığı tereyağı (2 kaşığı yumuşamış, 2 kaşığı donmuş halde)
• ¾ kâse galeta unu
• ¼ kâse doğranmış maydanoz
• 1 yemek kaşığı taze adaçayı
• 1 tutam kırmızı acı biber
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 adet büyük boy arpacık soğanı (dilimlenmiş)
• 2 bardak kırmızı sek şarap Worcestershire sos
Servis altı kişiliktir
Hazırlanışı:
Etinizi enlemesine altı adet kalın mini-rosto şeklinde kesin Eğer bonfile kullanıyorsanız, her bir parçayı şeklini koruması için bir parça iple bağlayabilirsiniz (tıpkı bir kemer gibi düşünün) Tat vermesi için etin iki tarafına da tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin Rokfor peynirini ve iki yemek kaşığı yumuşamış tereyağını çatalla ezin İçine galeta ununu, otları ve kırmızıbiberi de katıp tatlandırın
Fırını önceden 175?C’ye ısıtın Fırın tepsisini bir yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın Geniş bir tavayı ocağın üzerinde orta ateşte ısıtın Donmuş bir yemek kaşığı tereyağını kızdırıp biftekleri yerleştirin Bifteklerin her iki tarafını da tavada çevirerek birkaç dakika kadar kızartın Az kızartmış olduğunuz biftek parçalarını yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin Biftekleri rokfor peynirli karışımla sıvayın Orta hararetli fırında peynirler kızarıncaya kadar yedi dakika kadar pişirin
Ayrı bir tavada bir tatlı kaşığı tereyağını kızdırıp arpacık soğanları sote edin Fırın tepsisinde kalan et suyu ile şarabı soğanların üzerine dökün Birkaç taşım kaynatıp yoğun bir kıvam alana dek sürekli karıştırın En son Worcester sosla donmuş bir yemek kaşığı tereyağını ekleyin Hızlıca karıştırın Eti servis tabağına alın, sosu üzerine dökün Hemen servis edin
dır 
|
|
|