Güveçte Etli Lahana Sarması (Trabzon) |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Güveçte Etli Lahana Sarması (Trabzon)Malzemeler-; 2 Tatlı kaşığı Biber Salçası - 1 Çay bardağı Bulgur - 1 Kg Dana Kıyma - 6 Yemek kaşığı Domates Salçası - 1 Çay kaşığı Karabiber - 5 Demet KaraLahana - 3 Adet Kuru Soğan - 1 Demet Maydanoz - Yarım Çay bardağı Pirinç - 1 Çay kaşığı Tuz Sosu İçin- 1 Yemek kaşığı Domates Salçası - 1 Diş Sarımsak - 2 Yemek kaşığı Tereyağı Karalahanaların sapları kesilerek suda durulanır Herhangi orta boy tencerede kaynamış olan 1 lt suya 1’er dakika duracak şekilde batırılan lahanalar ayrı bir kaba alınır Karalahanaların saplarını kaynar suda 1 dakika duracak şekilde haşlayarak güvecimizin en alt kısmına yerleştirilir Yemeğimiz güvece yapışmaması açısından yarım çay bardağı zeytinyağı konur Ayrı bir kapta 1 kg dana kıymaya 3 adet küçük küpler halinde kuru soğan doğranır 6 kaşık domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, doğranmış 1 demet maydanoz, yarım çay bardağı yıkanmış pirinç, 1 çay bardağı bulgur, 1 çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber eklenerek, 2-3 dakika yoğrulur Lahanaların yaprakları büyük ise 2’ye ayrılır Hazırlanan iç harç birer ceviz büyüklüğünde alınarak lahananın ortasına yerleştirilir ve sarılır Hazırlanan lahana sarmaları güvece yerleştirilir ve üzerini yarım santim geçecek şekilde kaynamış su ilave edilir Ocak ateşimizi kısığa ayarlayarak güvecin kapağı kapatılır Lahanaların üzerini yarım santim geçen suyun azalarak güvecin orta düzeyine gelinceye kadar pişmesi gerekmektedir Yemeğin pişme süresi ortalama 45-50 dakikadır alinti |
|