07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Muş Köftesi
Muş, tipik Doğu Anadolu iklimini yaşayan ve bu iklim özerliklerine göre mutfağını şekillendirmiş bir yöremiz Kış mevsimi çok uzun olduğundan sonbahar gelmeden hazırlıklar yapılır Çorbalar, makarnalar pişirilir, kurtulur Sebze yemekleri her Doğu Anadolu yöresi gibi yerini Muşta da et ve baklagillere bırakmıştır Kışın kavurmalar yapılır, tenekelere konarak saklanır Muş köftesi hazüt dolamsı, cavbelek, helimaşi, kırçikli keyem dolması, teter helvası, keşkek, uçkun çeşitli yöresel yemekler Uçkun bir çeşit bir ot Sağlığa çeşitli hastalıklara iyi geldiği söyleniyor Helimaşi, nohut ile yarmadan yapılıyor Muş’ta bağcılık gelişmiş
Muş Köftesi
Malzemeler
Bir kg yağsız kıyma
Bir su bardağı ince bulgur
İki adet kuru soğan
Bir su bardağı ceviz içi
Üç yemek kaşığı pirinç
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı
Yağsız kıyma (kıymadan bir avuç kadar ayırın), köftelik bulgurla iyice yoğrulur Yoğrulan bu malzemeden bir tutam avuç içine alınır ve iyice sıkılır, top haline getirilir, ortasından oyulur Ayrılan kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, ceviziçi ve pirinç harç haline getirilir Hazırlanmış topların içine konularak tekrar kapatılır Tuzlu suda 20-30 da dakika pişirildikten sonra tabaklara konur, üzerine tereyağı dökülerek servis yapılır
|
|
|