Fastane Şekeri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fastane Şekeri![]() Hani ilk duyduğunuzda “olur mu canım öyle şey” dediğiniz yiyecekler vardır ya, bu tatlı benim için bunlardan biri 7 – 8 sene önce Ankara’da bir akrabamızı ziyaret ettiğimizde ikram edilmişti ve ben de bir güzel “ah kestaneyi de özlemişim” demiştim Çok severim kestaneli herşeyi de! Meğer ev sahibinin beklediği yorumu yapmışım o anda; içinde zerre kestane yok, herşey kuru fasulyenin iyice haşlanması, iyice ezilmesi ve şekerle, yağla karışması ile ortaya çıkıyor Kuru fasulye haşlarken biraz altını yaktıysanız bilirsiniz o kestanemsi kokusunu![]() Söylememe gerek var mı bilmiyorum, ismini uydurdum ![]() Fasulyeden tatlı yapmak hiç duyulmamış bir şey değil aslında Buna benzerini Meksikalılar yaparmış, aynı zamanda Çinlilerin de mayalı hamurdan yaptıkları bir tatlının içine de kırmızı fasulyeden bir iç hazırlarlar![]() Pişmeden önce çok sulu bir karışım olabiliyor (fasulyeleri ezerken kullandığınız ekstra haşlama suyuna bağlı ) Eğer dilerseniz bir miktar bisküvi tozu da ekleyebilirsiniz Piştikten sonra da hala alışageldiğiniz pastalar gibi katı olmayacak; parçalar alıp yuvarlayarak sunabilirsiniz Üzerine de erimiş çikolata gezdirirseniz harika Ne yaparsanız yapın tadı gerçekten çok iyi ve kestane şekeri gibi oluyor!Gerekenler:[*]2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (haşlandıktan sonraki ölçüsü 2 bardak)[*]2 su bardağı şeker (biraz daha az konabilir)[*]1 su bardağı çekilmiş ceviz içi[*]125gr yumuşamış tereyağ/margarin (ben 110gr koydum)[*]1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaşığı)[*]3 yumurtaYapılışı[*]Eğer sıfırdan başlayayım diyorsanız 1 su bardağı kuru fasulyeyi ıslatın, şiştikten sonra az bir suyla haşlayın (düdüklüde 10dk sürmedi benimki ) Konserve fasulye kullanacaksanız iyice yıkamayı unutmayın Üşenmeyip de kabuklarını ayıklarsanız daha iyi olur[*]İki bardak haşlanmış fasulyeyi mutfak robotu ya da el karıştırıcısı ile iyice ezin Haşlama suyundan çok az ekleyip bu ezme işini kolaylaştırabilirsiniz, konserve kullandıysanız birazcık süt ekleyebilirsiniz[*]Diğer malzemeleri de ezilmiş fasulyelere ekleyip iyice karıştırın Çok sulu bir karışım oluyor, un eklemeyin ama[*]Karışımı 22 x 33cm (9 x 13 inch) ebadında metal bir fırın tepsinize dökün Tarifi alırken not düşmüşüm borcam olmayan bir kapta pişsin diye Çıkarması kolay olsun diye tepsiyi alimunyum folyo ile kapladım ve karışımı öyle döktüm[*]150C (300F) fırında yaklaşık 1 saat pişirin[*]Üzerine bir sos gerekmiyor ama dilerseniz ufak kareler halinde kesip üzerine çikolata sosu döküp öyle de ikram edebilirsinizAfiyet olsun
|
|
|
|