07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kiraz Yaprağı Köftesi
Kiraz Yaprağı Köftesi
Bahar gelipte kiraz ağaçlarının yemyeşil yapraklarını gördüğünüzde, bu yapraklara bir kez daha bakın İşte o gürbüz ve yemyeşil yapraklardan muhteşem bir yemek yapabilirsiniz Malatya Yöresine ait pek çok köfte çeşidini sair zamanlarda sizlerle paylaştım Kiraz yaprağı köftesi, Malatya’nın belki de en meşhur köftelerinden biridir Fasulye, kayısı, ayva ve dut yaprağı gibi çeşitleri anlatmadım daha Anadolu’nun kadınları bir başka zeki olur sanki Avrupalı, ketçap, mayonez altında ne olduğu belli olmayan yapay hormonlu zerzevatlara talim ededursun, onların hayaline bile ulaşamayan yemekleri bizim annelerimiz icat etmiştir Sonra o Avrupalılar memleketimize gelir, ağızlarının suyu aka aka yemeklerimizi yer, mahire kadınlarımıza hayranlıklarını artırırlar Neyse canlarım, köfteye gelecek olursak; adı köfte ama içinde et yok Keseleri yormaz Sizin veya eş dostun bahçesinden bir demet kiraz yaprağı toplama imkanınız varsa, iki soğan biraz da yoğurdunuz oldu mu bu muhteşem yemeği sizde yapabilirsiniz Yanına çorba gitmez, pilav yakışmaz, ayrıca yoğurda lüzum yok Her bir şeyi içinde başlı başına bir ana yemek işte Dostlar bir köfteye bu kadar dil döktüm Denemesi de size kalmış artık Emin olun pişman olmayacaksınız Bakalım resmine bile bakınca gözlerimin dört açıldığı bu yemeği nasıl yapmışım Malatya yöresine ait Kiraz Yaprağı Köftesi Malzemeler
Köftesi için- 1 su bardağı ince sarı bulgur
- 1 su bardağı su (ıslatmak için)
- Yarım su bardağı un
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- yoğururken eklemek için yarım çay bardağı su
Diğer malzemeler- 1 demet taze kiraz yaprağı, ya da salamurası
- 3 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta 1 yemek kaşığı dolusu un
- Tuz
- 3 tane iri boy kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Toz kırmızı biber
- Varsa, bir tatlı kaşığı erik ekşisi(Benim yoktu)
Kiraz yaprağı köftesi nasıl yapılır?- (Bu yemeğin köftesi, orjinalinde yarmayla yani unlu bulgurla yapılır
Fakat yarmayı heryerde bulmak mümkün değil Bu yüzden ben tarifi ince bulgurla vermek istedim)
- Bulguru su ile ıslatın
1 saat bekletin
- Unu ekleyin
Su ilave ederek özleşene kadar yoğurun
- Kiraz yapraklarını tıpkı asma yaprağını haşlar gibi haşlayın

- Bir yaprağın baş kısmına köfte hamurundan küçük bir parça alıp koyun ve sıkıca sarın

- Sardığınız köfteleri elinizde biriktirip sonra tencereye sıkıca yerleştirin

- Bütün yaprak ve hamur bitince, tencereye sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun
Azıcık tuz ekleyin
- Ağzına bir tabak kapatıp ocağa alın

- Yapraklar yumuşayana kadar haşlayın

- Soğanları yemeklik doğrayın
Zeytinyağında kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun En son tereyağını ekleyin Köpürünce, kırmızı biberini atıp ocaktan alın
- Diğer tarafta, ayrı bir tencerede erik ekşisi, yoğurt, un ve yumurtayı çırpıp üzerine 2 su bardağı da su ilave edin

- Kaynayana kadar, devamlı karıştırın

- Pişen kiraz köftelerini yoğurdun içine alın
Kesilmemesi için tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın
- Kavrulmuş soğandan 2 yemek kaşığı kadar köftenin içine ilave edin

- Kaynayan köfteyi ocaktan alın
Servis ederken, her tabağın üzerine bir kaşık kadar kavrulmuş soğan gezdirin
Malatya’lı Selma kardeşimizden bir kaç püf noktası:
1 Yaprakları iki yada üçe bölerek sarınca hem daha küçük hemde damarları alınmış oluyor,
2 Pişirme esnasında suyuna sıvı yağ eklenirse lezzet patlaması oluyor
3 Köftelerin haşlanmış haline sarmısaklı yoğurt dökerek soğuk yenebiliyor
Bu da Malatya’lı Aysun ablamızdan[*]Bu köfte yarmayla yapılır bulgur ve unla yapılan yumuşak olur aynı tadı vermez[*]Ben annemin yaptığı gibi yoğurtuna katacağım unu tereyağında kavurup kef diyoruz öyle katıyorum[*]Yaprakların sap kısımlarını koparıyoruz, daha ince sarıyoruzSon not benden: İşin ehillerini görünce Walla tırstım
Diğer Malatya yemekleri
Analı kızlı köfte
Malatya Bulgur kebabı
Malatya yöresel köfteleri
Patlıcanlı ekşili köfte
cahideden alıntı
|
|
|