Diyarbakır Surları.... |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyarbakır Surları....Kesin olarak, ne zaman, kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen Diyarbakır surlarının üzerinde 12 medeniyete ait kitabeler bulunmaktadır Tarihi MÖ 3000 yıllarına dayanan Diyarbakır surlarının Hurriler tarafından yapıldığı sanılıyor Surların Roma İmparatorluğu döneminde genişletilerek bazı kısımlarının onarıldığı, daha sonra şehre hakim olan devletler tarafından onarım ve bazı eklerle günümüze ulaştığı düşünülüyor 11 yüzyılda şehri gezen Nasır-ı Hüsrev Sefername’sinde kalenin eşsizliğini şu cümlelerle dillendiriyor: “Ben dünyanın dört bucağında, Arap, Acem, Hint ve Türk memleketlerinden birçok şehirler ve kaleler gördüm Fakat yeryüzünde hiçbir ülkede Amed şehrinin kalesine benzer bir kale ne gördüm, ne de birbaşka yerde bunun gibi bir kale gördüm diyeni duydum” İşte bu eşsiz kalenin surları, Diyarbakır surları, zamanın acımasızlığına, insan elinin tahribine rağmen, hatta ve hatta şehre hava akımını engellediği, aşırı ısınmaya sebep olduğu gerekçesiyle bir bölümünün dinamitlenerek yıktırılmasına rağmen, hâlâ bütün görkemiyle ayakta kalmak için direniyor |
|