Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diyarbakır, surları

Diyarbakır Surları....

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Diyarbakır Surları....

Kesin olarak, ne zaman, kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen Diyarbakır surlarının üzerinde 12 medeniyete ait kitabeler bulunmaktadır

Tarihi MÖ 3000 yıllarına dayanan Diyarbakır surlarının Hurriler tarafından yapıldığı sanılıyor Surların Roma İmparatorluğu döneminde genişletilerek bazı kısımlarının onarıldığı, daha sonra şehre hakim olan devletler tarafından onarım ve bazı eklerle günümüze ulaştığı düşünülüyor 11 yüzyılda şehri gezen Nasır-ı Hüsrev Sefername’sinde kalenin eşsizliğini şu cümlelerle dillendiriyor: “Ben dünyanın dört bucağında, Arap, Acem, Hint ve Türk memleketlerinden birçok şehirler ve kaleler gördüm Fakat yeryüzünde hiçbir ülkede Amed şehrinin kalesine benzer bir kale ne gördüm, ne de birbaşka yerde bunun gibi bir kale gördüm diyeni duydum

İşte bu eşsiz kalenin surları, Diyarbakır surları, zamanın acımasızlığına, insan elinin tahribine rağmen, hatta ve hatta şehre hava akımını engellediği, aşırı ısınmaya sebep olduğu gerekçesiyle bir bölümünün dinamitlenerek yıktırılmasına rağmen, hâlâ bütün görkemiyle ayakta kalmak için direniyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com