|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
belirsizlik, heisenberg’in, ilkesi, kuantum, mekaniksel, yaratiliş |
![]() |
Heisenberg’İn Belirsizlik İlkesi, Ve Kuantum Mekaniksel Yaratiliş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Heisenberg’İn Belirsizlik İlkesi, Ve Kuantum Mekaniksel Yaratiliş200 yıl kadar önce Laplace, Newton kanunlarının ne kadar başarılı olduklarını dikkate alarak, “evrende mevcut maddelerin konumları, momentumları ve onların etkileyen güçler bilinirse, geçmiş hakkında bilgi sahibi olmak ve geleceği kesinlikle bilmek mümkündür”, demiştir ![]() Bu sözler açıkca Laplace’in Newton’a duyduğu güvenin sonsuz olduğunu göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer cisimler değişmeyen bazı yasalara uyarak hareket ediyorlar ve o yasalar her zaman geçerliklerini koruyorlarsa, geleceği tahmin etmek mümkün olduğu gibi, geleceğin değişmeyeceğini de kabul etmek zorunluğu vardır diyordu, Laplace ![]() Başka bir deyişle Laplace’e göre geleceğin akibeti geçmişte saptanmıştır ![]() ![]() Bu büyük sözlerin söylenişinin üzerinden 100 yıl geçtikten sonra, Alman asıllı ünlü fizikçi Werner Heisenberg (1901-1976), herşeyin bilinemeyeceğinin bir fizik yasası olduğunu bulmuş ve onu açıkca formüle etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Heisenberg kuantum belirsizliğini atom düzeyinde tanımlamıştır ![]() Ama bu kuramı evrensel boyutlarda da tanımlamak mümkündür ![]() Hatta diyebiliriz ki evrensel boyutlarda bu kuramın anlamı çok daha derin olup, yaratılışın gizemine ışık tutmaktadır ![]() ![]() ![]() Heisenberg belirsizlik kavramını 1920’li yılların sonlarına doğru somutlaştırmıştır ![]() Kuantum belirsizlik aslında son derece belirli bir kuramdır ![]() Kuantum zerreler, örneğin elektronlar için geçerili olup, önemli bir fizik yasasıdır ![]() Bu yasaya göre elektronların yerini ve momentumlarını aynı anda ölçmek mümkün değildir ![]() ![]() Günlük yaşamda hareket halinde olan zerrelerin yerini ve momentumlarını saptamak bir sorun oluşturmaz ![]() ![]() Kuantum varlıkları, örneğin elektron ve fotonları, yakından inceleyen Heisenberg, onların davranışlarının bilardo topunun davranışlarından çok farklı olduğunu gözlemlemiştir ![]() ![]() Elektron ve fotonların kuantum davranışlarını dalga ve zerre olarak tanımlamak mümkündür ![]() ![]() ![]() Bunun daha iyi anlaşılması için somut bir örnek olarak deniz dalgalarını gösterebiliriz ![]() Hareket halinde olan dalgayı bir nokta olarak belirtemezsiniz ![]() ![]() Heisenberg ayrıca bu zerrelerin yerlerinin kesinlik kazanması durumunda, momentumlarının giderek daha belirsiz olduğunu bulmuştur ![]() ![]() Heisenberg bu iki belirsizliği matematiksel bir formülle bir araya getirmiştir ![]() Ortaya çıkan formül Heisenberg’in belirsizlik ilişkisi olarak bilinir ![]() Bu belirsizlik doğanın en önemli temel yasalarından, hatta yapı taşlarından biridir ![]() Örnek olarak en basit atom olan Hidrojene bakalım ![]() Hidrojende yalnız tek bir protondan oluşan çekirdeğin etrafındaki bir yörüngede tek bir elektron dönmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuantum belirsizlik için ilginç bulacağınız bir örnek daha verebilirim ![]() Aslında bu örnek evrenin varoluş nedenine de ışık tutmaktadır ama, ona sonra değineceğiz ![]() ![]() ![]() Heisenberg’in belirsizlik kuramı ile Einstein’ın özel görelik kuramını birleştirip, herhangi bir hacimdeki boş uzayı dikkatle izlerseniz, o boşlukta ne kadar enerji olduğunu bilemezsiniz ![]() ![]() ![]() Bu doğanın bilinmezlik yasasıdır ![]() O boşluğu ne kadar kısa bir zaman için izlerseniz, enerji muhtevasından o kadar az emin olursunuz ![]() ![]() ![]() ![]() Yeri gelmişken bu enerjiden de kısaca bahsedeyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kısa ömürlü varlıklar için yalancı zerreler (virtual particles) denir ve bu süreç kısaca vaküm dalgalanması olarak bilinir ![]() Bütün bu gözlemleri evrenin başlangıcını simgeleyen bir model olarak kabul etmek mümkündür ![]() ![]() Bu modelde vaküm da denen boş uzay, kuantum düzeyde müthiş bir etkinlik göstermektedir ![]() ![]() ![]() Belirsizlik ilkesi ile ilgili önemli bir diğer sonuç da kuantum sistemlerinde hareketesizliğin olmamasıdır ![]() ![]() Kuantum mekaniğinin hükmettiği bir alemde-ki sınırları bir atomla belirlenmiştir- zerrelerin davranışı geniş bir yelpaze oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuçlar olasalık dağılımı olarak ifade edilirler ![]() Kuantum mekaniği her ne kadar kendini, yalnız mümkün olabilecek en küçük ölçüde belirtirse de, aynı zamanda irili ufaklı bütün kozmik yapıların ve evrenin gözlemlediğimiz şekilde ortaya çıkışından sorumludur ![]() ![]() Kuantum mekanik dalgalanmalar yaratılışın ilk mikro saniyesi içinde maddenin ortaya çıkmasını sağlamış, daha sonra aynı ilkeler galaksilerin tohumunu atmıştır ![]() Yıldızların merkezinde enerji kuantum ilkelere uyarak açığa çıkmaktadır ![]() Mevcut bütün elementlerin varlık nedeni kuantum ilkeleridir ![]() Kayalardan oluşan gezegenlerin varlık nedeni de kuantum yasalarıdır ![]() ![]() Dünyanın derinliklerinde açığa çıkan nükleer enerji de varlığını önemli bir ilke olan kuantum mekanik tunelleşmeye borçludur ![]() ![]() Aralarında belirsizlik ilkesinin de olduğu kuantum mekanik yasaların bu kadar olumlu ve somut sonuçlar vereceğini hiç tahmin etmiş miydiniz? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|