![]() |
Kalp Ritim Bozuklukları... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalp Ritim Bozuklukları...Kardiyoloji Uzmanı Doç ![]() ![]() “Kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baygınlık ve nabzın düzensiz olması gibi belirtileri olan ve ailesinde ritim bozukluğu hikayesi olan bir kişinin mutlaka bir hekime görünmesi gerekir” diyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç ![]() ![]() Aritmi nedir? Aritmi, kalp ritim bozukluklarının genel adıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aritmi’nin görülme sıklığı ve cinsiyete göre rastlanma oranı nasıldır? Aritmiler sıklıkla yapısal kalp hastalığı (koroner arter hastalığı, kapak hastalığı, hipertansiyon) olan orta ileri yaşlı insanlarda belirgin cinsiyet farkı olmaksızın izlenmektedir ![]() ![]() Aritminin belirtileri nelerdir? Aritmiler sessiz ve şikayetsiz olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aritminin nedenleri nelerdir? Aritmi nedenleri arasında, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, kandaki elektrolit bozuklukları (sodyum ve potasyum gibi), kalp kasındaki anormallikler (kardiyomiyopatiler), kalp krizi sonrasında oluşan hasarlar, kalp ameliyatından sonraki iyileşme süreci, genetik geçişli hastalıklar en sık rastlanılanlardır ![]() ![]() Hangi durumlarda aritmiden kuşkulanmak ve hekime başvurmak gerekir? Aritmiden kuşkulandıran durumlar kalbin hızlı atması, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baygınlık ve nabızların düzensiz olmasıdır ![]() ![]() Aritmileri ve nedenlerini teşhis etmek için hangi testler yapılır? Aritmileri ve nedenlerini teşhis etmek için yapılan testler şunlardır: Elektrokardiyogram (EKG) Ritim Holter (24 saat ritim takibi), Event Recorder (uzun süreli ritim takibi) Efor Testi Ekokardiyogram Kardiyak kateterizasyon ve koroner anjiyografi Elektrofizyolojik çalışma (EFS) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kalp Ritim Bozuklukları... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalp Ritim Bozuklukları...Ritm bozukluğu nedir belirtileri nedenleri tespiti Ritm bozukluğu Çarpıntı, kalp atımlarının kişi tarafından hissedilmesi olarak tanımlanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bu atımların sayısı normalden daha az ya da daha çok olursa, düzenliliğini kaybederse ya da normalden daha güçlü kasılmalar olursa kalp atımları kişi tarafından hissedilerek çarpıntı olarak algılanabilir ![]() Her çarpıntı şikâyetinin altında ritm bozukluğu olmayabileceği gibi önem düzeyi değişiklik gösteren ritm bozuklukları, kalp ve kalp dışı hastalıklar ya da gebelik gibi fizyolojik durumlarda görülebilir ![]() ![]() Çarpıntı şikâyeti ile başvuran hastaların tarif ettiği yakınmalar farklı olabilir ![]() ![]() ![]() ÇARPINTI HİSSİNE BİRÇOK FAKTÖR NEDEN OLABİLİR Ritm bozukluğu ile ilişkisi olmayan çarpıntı nedenleri: Panik bozuklukları, hipertirodi, hipoksi (kanda oksijen düzeyinin düşmesi), hiperkapni (kanda karbondioksit düzeyinin yükselmesi), hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü), ateş, kansızlık, gebelik, kalp yetmezliği, mitral kapak prolapsusu, ciddi aort ve mitral kapak yetersizlikleri ![]() Ritm bozukluğu ile ilişkili çarpıntı nedenleri: Paroksismal supraventriküler taşikardi, hızlı/yavaş/normal ventrikül hızlı atrial fibrilasyon, atrial ekstra atımlar, ventriküler ekstra atımlar, ventriküler taşikardi, sinüs taşikardisi, sinüs bradikardisi, atrioventriküler bloklar ![]() Görüldüğü gibi çarpıntı birçok kalp ve kalp dışı hastalığın sinyali olabileceği için dikkatle değerlendirme gerektirir ![]() ![]() ![]() ![]() RİTM BOZUKLUĞU NASIL TESPİT EDİLİR? Bazı hastalar zaman zaman olan çarpıntıdan yakınırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEDAVİ RİTM BOZUKLUĞUNUN ÖZELLİĞİNE GÖRE YAPILIYOR Tedavide çarpıntıya neden olan durumların varsa belirlenmesi ve mümkünse ortadan kaldırılması çok önemlidir ![]() ![]() ![]() Kaynak: Bayındır Sağlık Grubu |
![]() |
![]() |
|