![]() |
Obsesif -Kompulsif Testi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Obsesif -Kompulsif TestiHerkesin günlük hayatta kafasına taktığı şeyler muhakkak vardır ![]() Ama önemli olan bu takıntıların hastalık derecesinde olup olmadığını bilmek ![]() İşte İtalyanların hazırladığı, takıntı derecenizi ölçen bir test ![]() Aşağıdaki maddelerden her birine sıfır ile dört puan arasında bir puan verin ![]() Ortalama 40 puan alırsanız normalsiniz, puanınız 40'ın biraz üzerine çıkarsa normalden biraz takıntılısınız ![]() 80 puan civarında alırsanız ise takıntı hastasısınız demektir ![]() 0=hiç, 1=çok az, 2=biraz, 3=fazla, 4=çok fazla • Paraya dokunduğum zaman ellerimin kirlendiğini hissediyorum ![]() • Vücut salgılarım (ter, tükürük, idrar vs ![]() ![]() • Yabancıların veya tanıdığım bazı kişilerin dokunduğunu bildiğim cisimlere dokunmakta zorluk çekiyorum ![]() • Çöpe veya kirli şeylere dokunm ak ta zorluk çekiyorum ![]() • Hastalıktan veya kirlenmekten korktuğum için umumi tuvaletleri kullanmaktan kaçınıyorum ![]() • Hastalık bulaşmasından korktuğum için umumi telefonları kullanmaktan kaçınıyorum ![]() • Ellerimi gerektiğinden daha sık ve daha uzun yıkıyorum ![]() • Bazen hiçbir sebep yokken sadece kirlenmiş ol ab ileceğimi veya üzerime bir şey bulaşmış ol ab ileceğini düşündüğüm için yıkanıyor veya temizleniyorum ![]() • Kirlenmiş olduğunu düşündüğüm bir şeye dokunursam kendimi derhal yıkanm ak veya temizlenmek zorunda hissediyorum ![]() • Eğer bir hayvan bana dokunursa yıkanmak ya da giysilerimi değiştirmek zorunda kalıyorum ![]() • Aklıma şüpheler veya endişeler geldiği zaman, bunlar hakkında bana güvence verecek biriyle konuşmadan duramıyorum ![]() • Konuşurken aynı şeyleri ve aynı cümleleri birkaç defa tekrarlıyorum ![]() • İnsanların söylediklerini bir kerede anlasam bile, aynı şeyi birkaç defa tekrarlamalarını istiyorum ![]() • Giyinirken, soyunurken, yıkanırken kendimi belli bir sırayı takip etmek zorundaymış gibi hissediyorum ![]() • Yatmadan önce giysilerimi belli bir şekilde asmak veya katlamak zorundaymışım gibi hissediyorum ![]() • Yatmadan önce kendimi belli bir sıra içinde belli işleri yapm ak zorunda hissediyorum ![]() • Doğru yapılıp yapılmadıklarından emin olm ak için işleri birkaç defa yapmak zorundayım ![]() ![]() • Su musluklarını, elektrik düğmelerini kapattıktan sonra tekrar tekrar kontrol ediyorum ![]() • İyice kapalı olup olmadığından emin olm ak için yoldan eve geri dönüp kapıları, pencereleri vs ![]() ![]() • Her türlü belgeyi, formu, çeki doğru doldurup doldurmadığımdan emin olmak için defalarca kontrol ediyorum ![]() • Kibritlerin, sigaraların vs ![]() ![]() • Bir yerden para aldığım zaman defalarca sayıyorum ![]() • Mektupları yollamadan önce defalarca ve dikkatle kontrol ediyorum ![]() • Önemsiz konularda bile karar vermekte zorluk çekiyorum ![]() • Yaptığımı bildiğim şeyleri gerçekten yapıp yapmadığımdan bazen emin olamıyorum ![]() • Anlattığım bir şeyi yeterince açıklayamadığımı düşünüyorum ![]() • Bir işi dikkatle yaptıktan sonra bile, yanlış yaptığımı veya bitiremediğimi düşünüyorum ![]() • Bazı şeyleri gerektiğinden daha sık yaptığım için bazen gideceğim yerlere geç gidiyorum ![]() • Yaptığım şeylerin çoğu hakkında şüphe ve sorunlar uyduruyorum ![]() • Belli şeyleri düşünmeye başlarsam bir türlü kafamdan atamıyorum ![]() • İstemediğim halde aklıma kötü şeyler geliyor ![]() • Aklıma ayıp ve kötü sözler geliyor ve kafamdan atamıyorum ![]() • Aklım düşüncelerle öylesine meşgul ki, etrafta ne olup bittiğini fark edemiyorum ![]() • Küçük hatalarımın fel ak etlere yol açacağını düşünüyorum ![]() • Farkında olmadan birine zarar vermiş ol ab ileceğime endişe duyuyorum ![]() • Bir felaket haberi aldığım zaman benim hatam olduğunu düşünüyorum ![]() • Bazen hiçbir sebep yokken kendime zarar verebileceğimden veya bir hastalığım olduğundan aşırı derecede endişe duyuyorum ![]() • Hiçbir sebep yokken cisimleri sayıyorum ![]() • Hiçbir önemi olmayan sayıları hatırlamak zorundaymışım gibi hissediyorum ![]() • Okurken önemli bir şeyi kaçırdığım fikrine kapılıyorum, geri dönüp aynı bölümü en az iki kere okum ak zorunda kalıyorum ![]() • Hiçbir önem taşımayan şeyleri unutm ak tan endişe duyuyorum ![]() • Aklıma bir şey geldiği zaman, bunu bütün açılardan inceleme gereği duyuyorum ![]() • Bazı durumlarda kontrolümü kaybetmekten ve ayıp şeyler yapmaktan korkuyorum ![]() • Yüksekten aşağıya baktığım zaman, kendimi aşağı atmamı söyleyen bir dürtüye kapılıyorum ![]() • Yaklaşan bir tren görünce, rayların altına atlayabileceğim hissine kapılıyorum ![]() • Topluma açık yerlerde aklımdan elbiselerimi çıkarmak geçiyor ![]() • Araba kullanırken birinin veya bir şeyin üstüne gitmek dürtüsüne kapılıyorum ![]() • Silah görünce heyecanlanıyorum, aklımdan şiddet içeren düşünceler geçiyor ![]() • Bıçak , hançer ve diğer sivri uçlu cisimler beni huzursuz ediyor ![]() • Bazen içimde bana yapmak istemediğim anlamsız şeyleri yaptıracak bir şey hissediyorum ![]() • Bazen sebep yokken cisimleri kırmak veya tahrip etmek istiyorum ![]() • İşime yaramasalar bile, başkalarına ait şeyleri çalmak istiyorum ![]() • Bazen marketten bir şey çalmak için dayanılmaz bir istek duyuyorum ![]() • Bazen savunmasız çocuklara ve hayvanlara zarar verme dürtüsüne kapılıyorum ![]() • Sonradan rahatsız olsam bile, belli durumlarda aşırı yemek yeme dürtüsüne kapılıyorum ![]() • İntihar ve suç haberi aldığım zaman uzun bir süre çok etkisinde kalıyorum, bu konudaki düşüncelerimi durduramıyorum ![]() • Mikroplar ve hastalıklar hakkında yersiz endişeler icat ediyorum ![]() |
![]() |
![]() |
|