![]() |
Ben Ve Sen Dili... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ben Ve Sen Dili...Çocuk sahibi olmak, her anne-babanın yaşamındaki dönüm noktasıdır ![]() ![]() ![]() Çocuğun sağlıklı gelişebilmesi, anne-babanın bu role hazır olması ve çocuk eğitimini bilmesine bağlıdır ![]() ![]() ![]() Yapılan en büyük hatalardan biri, enliliği kurtarmak, eve bağlamak hedefiyle çocuk sahibi olma kararı almaktır ![]() Çocuğun dünyaya gelmesiyle, ailenin yaşam tarzı değişecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşurken kullandıkları dil çok önemlidir ![]() ![]() İletişim, kişilerin birbirlerine (bilinçli ya da bilinçsiz olarak) duygu ve düşünceleri aktardıkları süreçtir ![]() Çocuğuyla güçlü iletişim kurmanın birinci basamağı, onun duygularını ve düşüncelerini olduğu gibi kabul etmek ve dinlemektir ![]() ![]() Pasif (edilgin) dinleme herhangi bir yorum katılmadan, jest ve mimiklerle çocuğunuzu dinlediğinizi hissettirmeniz şeklindedir ![]() Etkin dinleme (katılımlı), söylediği sözleri açarak tekrar etmek ve kendi çözümlerini bulmasında yardımcı olmak şeklindedir ![]() Kapı aralayıcı mesajlar "Ben sen dili" ne demektir? Ben dili, bireyin karşılaştığı davranış ve durum karşısında bireysel tepkisini, kendi duygu ve düşüncelerini açıklayan ifade şeklindir ![]() ![]() "Sen" dili suçlama içerir ve karşımızdaki kişi doğal bir savunmaya geçer ![]() ![]() Sen dili: Ör ![]() Ben dili: Ör ![]() Şeklinde ifade edilebilir Çocuklarımızla iletişimi engelleyici etmenler nelerdir? Öğüt vermek, çözüm getirmek, kendi düşüncelerimizle yönlendirmek ![]() Yargılamak, eleştirmek, kıyaslamak ![]() Sürekli sorular sormak, incelemek ![]() Teselli vermek veya çocuğunuzun anlatmaya çalıştığı konuyu değiştirmek ![]() Etiketlemek, tahlil etmek ![]() Çocuğunuzla başarılı iletişim kurmak için neler yapmalısın? Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini anlayın (empati) Çocuğunuza saygı duyun ![]() Gerçekçi ve doğal davranın ![]() Onu dinleyin ![]() Onunla göz teması kurun ![]() Dokunsal teması artırın ![]() Nerede, ne zaman, nasıl, ne söyleyeceğinizi iyi belirleyin ![]() Akıcı, sade bir dil kullanmaya çalışın ![]() Size güvenebileceğini hissettirin ![]() Genellikle anne ve babalar iletişimde “sen dili”ni kullanıyorlar sen iletileri duygu ifade etmez ![]() ![]() Örneğin: •Konuşma artık •Yapmamalısın •Dersine çalışmazsan •Yaramazlık yapıyorsun •Bebek gibisin •Dikkât çekmek istiyorsun •Daha iyi öğrenmelisin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ana-baba çocuğun davranışını kabul etmediği zaman o davranış nedeniyle ne hissettiğini çocuğa söylerse ileti “SEN İLETİSİ”nden “BEN İLETİSİ” ne dönüşür ![]() ![]() •Yorgun olduğum zaman canım oyun oynamak istemiyor •Eğer bugün çok yaramazlık yaparsan ben çok üzülürüm •Akşam yemeğini zamanında yetiştiremeyeceğim diye endişeleniyorum Gerçekten de çocuktan beklediğimiz davranışların oluşmasında “ben dili”nin ne kadar etkili ve doğru bir iletişim aracı olduğunu göreceksiniz ![]() Ben dili çocuğun ana babasının kabul edemediği davranışını değiştirmesinde daha etkili olduğu gibi çocuk-ana baba ilişkisi için de daha sağlıklıdır ![]() ![]() “Hayır, hemen odana git, sokağa çıkamazsın” demek mi doğrudur?; yoksa “hava karardığı için sokağa çıkman beni endişelendiriyor ![]() ![]() Tabii ki ilk cümle sen iletilerini içerdiği için çocukta bir direnme ya da isyana yol açacaktır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|