![]() |
Kendilik Psikolojisi... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kendilik Psikolojisi...Kohut kendiliği “üretici insiyatifin, ‘ben çalışıyorum, ben yapıyorum’ coşkulu deneyiminin merkezi” olarak tanımlamıştır (1970) ![]() Kohut utancın ego narsisistik (ideal) kendiliğin eksibisyonist isteklerine uygun bir çıkış sunamaması durumunda ortaya çıktığını söyler (1966) ![]() ![]() ![]() Utanca yatkın kişi hırslıdır ve ahlaki mükemmellik ve dışsal başarı arayışı içinde bütün başarısızlıklara yanıt vermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Utanç ve Tedavi Utanç eksibisyonizm ve grandiöziteye karşı bir savunma değildir, primer bir duygulanım olarak başka savunmaların gelişmesine neden olabilir ![]() Terapistin kendi utanç duygularını analiz etmemiş olması hastadaki utanç duygusuyla çakışarak bu duyguların fark edilmemesi ve işlenmemesi sonucunu doğurur ![]() Utanç terapi sırasında çeşitli şekillerde, sıklıkla gizli bir şekilde ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() *Kohut’a göre ideal kimlik tipi kendine saygılı ve kendine güvenen bağımsız kişiliktir ![]() ![]() Kişilik gelişimi dönemlerinde ebeveynler çocuğun yansıtılma ve idealize edilme ihtiyaçlarını karşılayamazlarsa çocuk problemli bir kimlik geliştirir ![]() ![]() Örneğin yansıtılma eksikliği hisseden kişilikler beğenilmeye ve taktir görmeye açtırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kendilik Psikolojisi... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kendilik Psikolojisi...Örneğin yansıtılma eksikliği hisseden kişilikler beğenilmeye ve taktir görmeye açtırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|