![]() |
Temizlik Hastaligi Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Temizlik Hastaligi Nedir?Temizlik Hastaligi Nedir? Ellerimi yıkamasam duramam, kıyafetlerimi temiz olduğuna inanana kadar yıkıyorum, bulaşık makinesi benden iyi temizleyemez, kapı kollarına dokunamam, başkasının evinde tuvalete giremem" gibi takıntılarınız var mı? Aşırı temizlik düşkünlüğü hastalık belirtisi ![]() ![]() ![]() Halk arasında temizlik hastalığı olarak bilinen Obsesif Kompulsif kişilik bozukluğu hem kişiyi hem de çevresindekileri hasta ediyor ![]() ![]() ![]() Temizlik hastalığı nedir? "Temizlik hastalığı olarak adlandırılan hastalık aslında Obsesif Kompulsif bozukluklardan bir tanesidir ![]() ![]() Temizlik hastalığının belirtileri nelerdir? Kişi sürekli ellerini yıkar * Evi temizler, *Eve gelen bir misafirin ardından kullandığı her şeyi temizleyebilir ![]() ![]() Etki eden faktörler nelerdir? Biyolojik, psikolojik, çevresel faktörler neden olabilir ![]() ![]() ![]() Diğer Obsesif bozukluklar nelerdir? "Ütünün fişini çekmiş miydim, kapıyı kilitlemiş miydim, ocağı kapatmış mıydım" gibi sorular sürekli sorulur ![]() ![]() Çevresini canından bezdirir ![]() ![]() ![]() Bireyin yaşamını nasıl etkiler? "Öncelikle kişinin sosyal ve iş yaşantısı bozulur ![]() ![]() ![]() Aynı zamanda bu tarz hastalıklarda kişi en çok kendisine zarar verir ![]() ![]() Gerek ev ve sosyal çevresiyle gerekse iş ortamı ile ilişkileri bozulur ![]() ![]() ![]() ![]() Bir dönem sonra kişi bedensel olarak da belirli rahatsızlıklara zemin hazırlamış olur ![]() ![]() ![]() Hastalık çok inatçı seyreder "Bazı araştırmacılar bu hastalarda beynin ön kısmı olan frontal kortex ile içyapılardan bazal ganglionlar arasında iletişim kopukluğu olduğunu ileri sürmektedir ![]() ![]() ![]() Ayrıca, Obsesif Kompulsif bozukluklar kaygı hastalığı olduğu için "Davranışçı Tedavi" olarak adlandırılan eğitimsel terapi yöntemleri fayda sağlayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Terapi, ilaç tedavisi birlikte uygulandığında daha iyi sonuçlar verebilir ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|