Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hastalığı, sinestezi

Sinestezi Hastalığı...

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sinestezi Hastalığı...

Sinestezi birleşik duyu anlamına gelen Yunanca kökenli bir sözcüktürSinestezi tanım olarak da bir duyunun başka bir duyuyu algılaması şeklinde açıklanabilirSinestezik hastalarda beyin duyduğu sesleri zihinde görsele çeviriyor,gördüğü şeyleri ise seslere dönüştürerek algılanmasını sağlıyorKısaca seslerin koklandığı,şekillerin tadıldığı ve renklerin duyulduğu bir mekanizmadan söz edebiliriz

Sinestezi hastalığı sonradan kazanılan sinestezi ve nedeni bilinmeyen sinestezi olmak üzere iki ayrı başlık altında incelenebilirGenel olarak sonradan kazanılan sinestezi başka hastalıkların varlığında ortaya çıkarken nedeni bilinmeyen sinestezi yaklaşık 25000 kişide bir görülen nadir rastlanan bir durumdurSonradan kazanılan sinestezi kalıcı olabileceği gibi geçici süreyle oluşan sinestezik durumlar da vardırBu duruma başa alınan darbeler,çeşitli kimyasalların kullanımı sırasında yan etki oluşturması veya beynin orta temporal lobunun hasar görmesi neden oluyorHer sinestezi hastası , hastalığı aynı derece yaşamazYaşanan deneyimler ve gözlenen durumlar hastadan hastaya farklılık gösterirAyrıca bu hastalığa yatkın bir insan tipinden söz etmek mümkün değildirBu nedenle sinestezi hastalığıyla ilgili genelleme yapmak oldukça zordurAncak hastalar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde bazı bilgiler vermek mümkündür?Örneğin ; Yale Üniversitesi profesörü Lawrence Marks ‘ın araştırmalarına göre sinestezi hastalarının çocukluk ve yetişkinlik dönemlerindeki davranışları birbirleriyle paralellik gösteriyorAyrıca elde edilen istatistiklere göre kadınların bu hastalığa yakalanma oranı erkeklere göre daha fazlaBu durum hastalığın X cinsiyet kromozomu üzerinde taşındığı düşüncesini doğuruyorBuna kanıt olabilecek bir diğer olgu ise şimdiye kadar babadan kıza,anneden kıza veya anneden oğula geçtiği durumlara rastlanırken şimdiye kadar babadan oğula geçtiği hiç gözlenmemiştirSinestezi hastalarıyla ilgili bir diğer olgu ise hastalığın beynin sol yarım küresiyle ilişkili olduğuyla ilgilidirSinestezi hastalarında görülen matematiksel ve uzamsal zeka düşüklüğü bu düşünceyi destekliyorBunun yanında yapılan bazı beyin görüntüleme çalışmalarında limbik korteks ve hipokampüsün daha etkin olarak çalıştığı gözlenmiştirBu durum sinesteziklerin güçlü bir hafızaya sahip olabileceğini gösteriyor

Sinestezi hala gizemini koruyan bir hastalık olmakla birlikte çoğu kez bir yetenek olarak da algılanabiliyorTarih boyunca birçok ünlü sanatçının sinestezi hastası olduğu ve müthiş eserler ortaya çıkardığı biliniyorBunlara örnek olarak Fransız şair Arthur Rimbaud ( hastalığını ilk olarak çocukluğunda fark etmeye başladığını söylemiştir),ünlü roman yazarı Vladimir Nabokov , klasik müzik bestekarı Scriabin ve ressam Kandinsky gösterilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Sinestezi Hastalığı...

Eski 07-17-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sinestezi Hastalığı...

demek kadınlar daha çok yakalanıyor bu hastalığa,

ve bir yetenek aslında ilginç bir hastalık mış,

o hastalağa sempatim oldu ,

bulsam hasta birini ve kucaklasam bende dahi olur muyum acep ??

sinestezi afilli ve havalı adı varmış

elinize sağlık Renan sultan okudum bilgilendim,

şimdi herkese siz sinestez misiniz ?? derim gögsümü gere gere

vallahi billahi eğitim şartbakın nerdeyse ayağım çukurda ama her gün yeni bişi öğreniyorum,

tekrar teşekkür ediyorum efem

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com