Hazret-İ Ömer Zamanıydı. |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hazret-İ Ömer Zamanıydı.![]() Hazret-i Ömer zamanıydı Ramazân-ı şerif yaklaşmıştı Hazret-i Ömer, birkaç kişi ile bir dağın tepesine çıkarak hilâli gözledi![]() Biri heyecanla haykırdı: “–Yâ Ömer, ben hilâli gördüm ”Hazret-i Ömer baktı, göremedi Sordu:“–Nerede?” Adamcağız elini kaldırıp işaret etti: “–İşte, işte! Görmüyor musun?” Hazret-i Ömer iyice baktı Yine gökte bir şey yoktu:“–Benim gözlerim keskindir! Hilâl olsaydı, mutlaka görürdüm ” dedi ve adamın gözlerine dikkat etti Meseleyi fark ederek dedi ki:“–Sen elini şöyle bir ıslatıp gözünü ve kaşını bir ovuştur Sonra hilâli seyret!”Adam, denildiği gibi yaptı Baktı ki, gökte hilâlin gölgesi bile yok Şaşırdı:“–Yâ Ömer! Az evvel görmüştüm Şimdi nasıl oldu da kayboldu ”Basîretli Halîfe tebessüm etti: “– Az evvel gördüğün ve hilâl zannettiğin şey; kaşından aşağı sarkmış, beyaz ve eğri bir kıldı O kıl, kıvrılarak gözünün üstüne bir yay gibi düşmüştü Sen onu gördün de hayâlinin vehmiyle hilâl zannettin ”Bu hâdiseden hareketle Hazret-i Mevlânâ, ince tembihlerde bulunur: “Kıvrılmış bir kıl onu şaşırttı da adamcağız hilâli gördüm dâvâsına kalkıştı ![]() Kıvrılmış basit bir kıl bile gökyüzüne perde oldu Peki, senin her uzvun, her cüz’ün eğri olunca hâlin nice olur?alıntı ![]() ![]()
|
|
|
|