![]() |
Ordu İli Kültür Ve Oyunları 1 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ordu İli Kültür Ve Oyunları 1Müzik Kültürü Ordu insanı bölgenin de yapısından kaynaklanan özelliği ile son derece coşkulu, duygulu, hassas ruhlu, sevecen, esprili ve sıcakkanlı bir yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Halk Müziği ve Halk Oyunları Ordu yöresi Orta Karadeniz Bölgesi içinde geleneksel halk müziği bakımından zengin bir kültüre sahiptir ![]() Ordu ilinin genel müzik yapısı incelendiği zaman, diğer yöre kültürlerinin etkisinde kaldığı görülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zenginliklerin başında geleneksel halk müziğinde icra edilen türküler gelmektedir ![]() ![]() Yöre türküleri daha çok mahalli sanatçılar tarafından icra edilmekle birlikte, yeni derlenen bir çok türkü THM repertuar İnceleme Kurulları tarafından incelenerek Türk halk Müziği Repertuarına kazandırılmıştır ![]() Ordu yöresinin geleneksel halk müziği yapısı incelendiğinde, farklı karakterde birbirinden bağımsız olmakla birlikte birbirinden kopmayan sürekli beraber icra edilen bir müzik kültürünün karşımıza çıktığı görülmektedir ![]() Yapılan inceleme ve alan araştırmalarında elde edilen bilgiler sonucunda Ordu ilinin geleneksel halk müziği başlıca üç ana bölgeye ayrılmakta ve bu bölgeler içerisinde farklı karakterlerde icra edilmektedir ![]() ![]() ![]() Sahil Kesim: Bu kesimde genellikle “ Sürmeli Havaları ve Zeybek ve Eşkıya Havaları” çalınıp söylenmektedir ![]() ![]() Ege Bölgesinde türkülerinde görülen ve zeybek türküleri olarak da bilinen efe türkülerinden ya da benzerlerinden bazılarını Ordu ilimizde görmek mümkündür ![]() Ortak Kesim: Orta kesimde diğer kesimlerden farklı olarak, Fingil Çeşitlemeleri adıyla bilinen kıvrak ve oynak havalar, türküler okunmakta ve çalınmaktadır ![]() Fingil Havaları: Fingil havaları genellikle hareketli ve kıvrak tarzda okunan, oyunları olan havalara denir ![]() ![]() Sokak başı meyhane Asmadandır gapısı Ben gözüme aldırdım On beş sene mapusu … gibi türküler örnek olarak verilebilir İç Kesim: Ordu ilinin Sahil ve Orta kesiminde okunan türküler karakter ve seyir açısında farklılıklar gösterir ![]() ![]() ![]() Bozlak Havaları Genellikle Orta Anadolu’ya yakın kesimlerde, bu tarz havalar olmasına rağmen çok fazla örnekleri bulunmamaktadır ![]() ![]() Bu tarz türkülere verilebilecek en önemli örnek “Ova Garibi” adıyla bilinen ve söylenen türküdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ordu ilinin geleneksel halk müziği içerisinde seyreden ancak; hiçbir bölgeye ait olmayan havalar bulunmaktadır ![]() ![]() Kol Bastı (Kolcu) Havaları Yapılan araştırmalar sonucunda Kol bastı veya Kolcu Havaları’nın iki türlü anlatımla ortaya çıktığı söylenmektedir ![]() Birinci rivayete göre: Yörenin ormanlık alanının koyup kollanması amacıyla devlet tarafından görevli memurlara halk tarafından korucu anlamına gelen “kolcu” adını takmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tür havalara örnek olarak: Dere boyu kavaklar Açtı yeşil yapraklar Ben sana doyamadım Doysun gara topraklar Hadi gülüm yandan yandan yandan Biz korkmayız ondan bundan veya Yaylanın çimeninde Kuzu yayılır kuzu Günde bu gün ki gündür Sallan yosmanın kızı, oyna yosmanın kızı Aman gizi çeçen gızı Sen allar giy ben gırmızı Çıkalım dağlar başına Sen gül topla ben nergizi İmece Türküleri Genellikle iş türküleri olarak ta bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmeciler geliyor Eli gara gazmalı Ben yarimi tanıdım Başı sarı yazmalı Açma da Amman kapıları esmesin yeller Pencereden kaçta gel duymasın eller ![]() Ordu Türkülerinde Görülen Makamsal ve Ritimsel Özellikler Ordu ili ve civarındaki yerlerde okunan türküler genellikle 9/8, 2/4, 9/16’lık ritimler içerisinde seyretmekle birlikte, bazı türkülerin giriş kısımlarında serbest ritimle okunan bölümlerde bulunmaktadır ![]() Yöre türkülerinin makamsal seyirlerine bakıldığı zaman Türk Halk Müziğinde “Müstezad Ayağı” adıyla bilinen ancak Klasik Türk Sanat Müziğinde ise; tam karşılığı olmasa bile “çergah” ve “rast” dizisine benzeyen “Do” kararlı diziler oldukları görülmektedir ![]() Türkü dizilerinin aldığı arızaların hemen hemen hepsi; Mi, Mi bemol, Fa, Fa diyez, natürel Do ve Sibemol arızalarıdır ![]() ![]() Efilo Havaları İlk etapta “Efilo” kelimesinin çıkış noktası ve kelimenin anlamına baktığımızda karşımıza iki sonuç çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFİL AĞA çeşitli yörelerden öğrenmiş olduğu mani dörtlüklerinin üzerine bizzat kendisi tarafından bestelenen ezgi kalıplarını döşeyerek türkülere kendi adını vermiştir ![]() ![]() ![]() Ordu İli Halk Oyunları Ordu ve çevresinin halk oyunlarını incelerken Ordu halkını etnolojik açıdan göz önüne almak gerekmektedir ![]() Ordu ve Çevre Halkı: 1877-1878 öncesi ve bu zamanlarda Gürcistan’dan gelen (1893 harbi) göç ederek gelen Gürcü Türkler ![]() 1910 ve daha sonrası Selanik’ten buradaki Rumlarla mübadele (karşılıklı yer değiştirme) edilen Selanik Türkleri ![]() 1917 öncesi 1 ![]() ![]() Tokat’ın ve Sivas’ın Ordu iline yakın ilçelerinden ve köylerinden göç edip gelenler, Batum ve Gümüşhane’den gelip yerleşenlerden oluşmaktadır ![]() Göç edip gelen halk ve yerli halk arasında kendiliğinden oluşan bir kültür alışverişi olmuştur ![]() ![]() ![]() Sahil kesiminde, Horonlar ve Kol Oyunları – Metelik olarak ta bilinen karşılama türü oyunlar oynanmaktadır ![]() ![]() Bugün bu oyunların ( özellikle halay türü) birçoğu unutulmuş ya da artık fazla ilgi görmemektedir ![]() Aşağıda belirtilen oyunlar bugün hala Ordu’da oynanmaktadır ![]() ![]() Yörede oynanan Horonlar kadın ve erkekler tarafından ayrı ayrı oynanmaktadır ![]() ![]() Bütün horonlarda olduğu gibi oyun, yavaş başlar giderek hızlanır ![]() ![]() Oyundan oyuna geçişte “Al Aşağı”, “Aldanma”, “Hop Hop” komutları kullanılır ![]() Ordu yöresinde oyunlara eşlik eden sazlar: Kemençe, Davul-Zurna, 1940’lardan itibaren ise kaval ve bağlamada da kullanılmaktadır ![]() Ordu ili sözlü ve sözsüz halk oyunu ezgi ritimleri sırasıyla şunlardan müteşekkildir ![]() 2/4, 4/4, 5/8, 6/8, 7/8, 7/16, ve 9/8, 9/16 zamanlı basit ve bileşik usullerden oluşmaktadır ![]() Horon Türünde Oynanan Oyunlar 1- Horonlar: a) Gürcü Horonu b) Dik Horon c) Mısırlı (Mısırlıoğlu) Horonu d) Sallama 2- Karşılama Türü (Kol Oyunları) Oyunlar: a) Ordu Karşılaması b) Ordu'nun Sokakları c) Su Sızıyor Sızıyor d) Miralay 3- Her Yerde Oynanan Pıtık Oyunları a) Horonlar:Mısıroğlu Horonu - Tulum Horonu - Sallama - Nalcı Horonu ve Melet Horonu) b) Karşılama Türü (Kol Oyunu) Oyunlar: (Lazutlar - Miralay - Bahçelerde Pırasa) c) Halay Karakterinde Oynanan Oyunlar:Tamzara – Temurağa) d) Dinsel Nitelikli Oyunlar: (Semahlar) |
![]() |
![]() |
|