![]() |
Asarkaya Efsanesi - Ordu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Asarkaya Efsanesi - OrduYıllarca önce bu köyde iki kardeş varmış ![]() ![]() ![]() ![]() - Zedef, demiş, ben yorgunum, sen biraz odun yar, akşama ateşimiz bol olsun, Zedef baltayı alıp, odun yarmağa başlamış ![]() Zedefin odun yarışını seyreden Mehmet, birden heyecana kalkmış ![]() - Zedef, sen erkek değil kızsın ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllardan beri saklanan sırrın meydana çıktığını gören Zedef'in elindeki balta yere düşmüş ![]() ![]() ![]() - Artık bir arada bulunmamız imkansız ![]() diyerek köyün yolunu tutmuş ![]() ![]() ![]() Kavalıyla başbaşa kalan Mehmet'in günleri hep üzüntülü geçiyormuş ![]() -Ah, diyormuş Zedef'in odun yararken kız olduğunu anlamasaydım; ondan ayrılmasaydım ![]() Zedef ise, sırtında o güne kadar taşıdığı erkek elbiselerinden sıyrılmış, ev işlerine dalmış ![]() Günün birinde uzak ellerden gelen eşkiyalar sürüyü basmışlar, köpeği öldürüp, Mehmet'in kollarını kayışla bağlıyarak, davarları önlerine katıp, yola koyulmuşlar ![]() Bu halden büyük üzüntü duyan Mehmet, tek kurtuluş ümidini, kavalına bağlamış, eğer haramiler izin verirse, başına gelen felâketi kavalıyla Zedef'e duyurmaya çalışacak ![]() -Ya Zedef evde bulunmazsa? Bu düşüncelerle kafası allak, bullak olan Mehmet, köyünün karşısındaki sırta varınca, baskıncılara yalvarır: - Ağalar, köyümün karşısında son bir ayrılık kavalı çalmama izin verir, ne olur?der ![]() - Haydi çal der ![]() Mehmet bir kayanı dibine çöker, köyüne döner, kavalını üflemeye başlar ![]() Artık kurtuluş ümidi sadece bundadır ![]() Çoban Mehmet kavalıyla Zedef'e şunları söyler: Haramiler bizi bastı, Ala köpek kanlar kustu, Can kayışı kolum kesti, Emmim kızı Zedef sana kaldı medet ![]() ![]() Dokuz kişi haramiler, bir Mehmet bunlara neyler, Merhametsiz azgın şerre, Emmim kızı Zedef sana kaldı medet ![]() ![]() ![]() Buralar viran olmasın, yuvayı baykuş almasın Hasret mahşere kalmasın, Emmim kızı Zedef sana kaldı Medet ![]() ![]() Gül fidanı gölgesinde gergef işlemekte olan Zedef, uzaklardan gelen kaval sesiyle felâket haberini duyunca, dişi kaplan gibi kükremiş: - Sürü basıldı yetişin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() diye avazı çıktığı kadar haykırmaya başlar, köy ayaklanır ![]() ![]() ![]() Bugün o kayanın adı (Asarkaya) diye anılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|