![]() |
Kara Koyun Türküsü Ve Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kara Koyun Türküsü Ve HikayesiSürüden ayrılma karakoyunum Sulağa sarılma karakoyunum Gördünse darılma karakoyunum Kanlım olma karakoyun dön geri! Karakoyun da karakoyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olay çok eski ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koyunlarının sağlığıyla seviniyor onların hastalığıyla üzülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoban bu! Kavalı da ortada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ay parçası gibi bir kız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler günleri aylar ayları eskitiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler böyle geçip gidiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir akşam üstü çoban koyunları sağılımdan alıp gece yayılımına çıkarır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha dikkatli dinler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokuz kişi birden sarar çevresini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokuz atlı geldi sürüyü bastı Kıl bağı çok sıktı kolumu kesti Kara köpeciğim kanları kustu Sürünüz gidiyor ulaşın beyler ![]() Gülhanım fırlar yatağından birden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürüyü önlerine katıp obaya dönerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk çoban anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer üç gün üç gece yaladığı tuza rağmen koyunlar su içmeden çayı geçerse kızla evlenecek çoban ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de Karakoyun var sürünün içinde elinde doğmuş çobanın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne zaman ki sürü yamaçtan görünmüş elindeki kavalı ufaktan ufaktan ağzına götürmüş çoban ![]() ![]() ![]() ![]() Koyun seni yedi yıldır güderim Sizi kor da nerelere giderim Gülhanım'ı yedi yıldır severim Bildin mi sevdiğimi Alakoyunum ![]() Ben sürümü yaydım yaydım getirdim Keyfi yetti argacına yatırdım Bacın sağdı ben südünü götürdüm Ablanı seveyim Ağcakoyunum ![]() Ak taşlara tuzunuzu ekerim Siz yedikçe melül melül bakarım Ben aşkımla yüreğimi yakarım Gördün mü sevdiğimi Karakoyunum ![]() Çoban bunları dillendiriyor kavalıyla ya koyunlar üç gündür tuz yalamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karakoyun sana tuzlar yalattım Yalattım da ciğerciğim doğrattım İşte seni su başına ilettim İçme koyun içme haydi dön geri Sözümü tutmanın şimdi tam yeri ![]() Tanla gelir sarı çanın avazı Kimi allar giymiş kimi kırmızı Dönüp kılsam ben bir sabah namazı İçme kayun içme haydi dön geri Sözümü tutmanın şimdi tam yeri ![]() Eğilip içenler onup yetmesin Yedip güden çoban gayri gütmesin Yaydığı yerlerde otlar bitmesin İçme koyun içme haydi dön geri Sözümü tutmanın şimdi tam yeri ![]() Koyunlar iniyor tepeden ama ne iniş! Yürümüyor koşuyorlar; koşmuyor uçuyor koyunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi çoban size kaval çalacak Taze çimen mor sümbüller solacak Gülhanımın gönlü öksüz kalacak Kanlım olma Akkoyunum dön geri ![]() Ak koyunum koyunların beyidir Karakoyun yüreğimin yağıdır Yaylası da Üçkapılı Dağıdır Kanlım olma Alakoyun dön geri ![]() Sürü suya yaklaştıça yaklaşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En çok Karakoyuna güvenmektedir çoban ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürüden ayrılma Karakoyunum Sulağa sarılma Karakoyunum Gördünse darılma Karakoyunum Kanlım olma Karakoyun dön geri ![]() Kuzunu taşıdım bahar çağında Gezdirdim otlattım Çiçekdağı'nda Kurutma gülümü gönül bağımda Kanlım olma Karakoyun dön geri ![]() Karakoyun meler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneş bir yandan üç gün üç gecelik tuz yalayış bir yandan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oba Beyi şaşkın ![]() ![]() ![]() ![]() Böyleyken böyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar var ki koyunları güderim Akşam gelir sabahları giderim Koyun gibi aşkımı da güderim Bağışla suçumu beylerin beyi ![]() Eridim su gibi ama akmadım Ne çiçeğe ne çimene bakmadım Geceleri ışık bile yakmadım Bağışla suçumu beylerin beyi ![]() Gülhanım aşkında bana adaştı Kapandı gözümüz gönlümüz taştı Bir gündü dudağım biraz yaklaştı Bağışla suçumu beylerin beyi ![]() Sel oldu çağlattı Karakoyunum Yüreğim dağlattı Karakoyunum Bunları anlattı Karakoyunum Bağışla suçumu beylerin beyi Der ve kavalı bir yana atıp eline sarılır Oba Beyi'nin ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|