Altı Kardeş İdik Bindirdik Ata / Türküsü Ve Hikayesi |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Altı Kardeş İdik Bindirdik Ata / Türküsü Ve HikayesiOrta Anadolu köylerinden birinden ötekine gelin götürülürken Kızılırmak'tan geçen gelin alayı köprünün yıkılması üzerine suya dökülmüşbu arada gelin de kaybolmuştur Bu çok acıklı olay toplumu öyle etkilemiş ki dalga dalga bütün yurda yayılmıştır Bu ağıt o acı ile yakılmıştır Sözü de ezgisi de gerçekten güzeldir Altı Kardeş İdik Bindirdik Ata Altı kardeş idik bindirdik ata Hürü'yü yolladık üç köyden öte Kızılırmağa varınca oldu bir hata Nettin Kızılırmak allı gelini Gelini gelini benim yarimi Evde kaynanası evi bezedir Yolda kaynatası yolu gözedir Gelinsiz haneyi kime bezedir Nettin Kızılırmak allı gelini Gelini gelini benim yarimi Atlılar da Kapaltı'nı dolaşır Yengeler de kuzu gibi meleşir Kara heber güveyiye ulaşır Nettin Kızılırmak allı gelini Gelini gelini benim yarimi Köprüye varınca köprü yıkıldı Üç yüz atlı birden suya döküldü Nice yiğitlerin beli büküldü Nettin Kızılırmak allı gelini Gelini gelini benim yarimi Tüfek getirin de şu kartalı vuralım Dalgıç getirin de allı gelini bulalım Biz gelinsiz nasıl köye varalım Nettin Kızılırmak allı gelini Gelini gelini benim yarimi Elinin kınası soldu mu ola Gözünün sürmesi soldu mu ola Evde kaynatası duydu mu ola Nettin Kızılırmak allı gelini Gelini gelini benim yarimi Kızılırmak parça parça olaydın Her bir parçan bir yerlerde kalaydın Sen de benim gibi yarsız kalaydın Nettin Kızılırmak allı gelini Dalga vurdu göremedim boyunu |
|