Cemalim |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
CemalimŞen olasın Ürgüp dumanın gitmez Kıratın acemi konağı tutmaz Oğlun da çok küçük yerini tutmaz Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Ürgüp´ten de çıktığını görmüşler Kıratının sekisinden* bilmişler Seni öldürmeye karar vermişler Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Cemal´in giydiği ketenden yilek Al kana boyanmış don ile göynek Sana nasip oldu ecelsiz ölmek Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Ürgüp´ten de çıktın kırat kişnedi Üzengiler ayağını boşladı Yağlı kurşun iliğine işledi Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Karlık ile başkadın pınar arası Çok mu imiş Cemal´ımın yarası Ağlayıp geliyor garip anası Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Cemal´in giydiği kadife şalvar Dükkânın kilidi cebinde parlar Oğlun da çok küçük beşikte ağlar Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Kıratın üstünde bir uzun yayla Ne desem ağlasam kaderim böyle Gidersen Ürgüp´e sen selam söyle Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Kıratım başımda oturmuş ağlar Cemal´a dayanmaz şu karlı dağlar Üzüm vermez oldu Karlık´ta bağlar Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Giden Cemal gelir mi de yerine İçerimde yaram indi derine Cemal düşta kahpelerin şerine Cemal´im Cemal´im algın Cemal´im Al kanlar içinde kaldın Cemal´im Yöre: Ürgüp Kaynak: REFİK BAŞARAN Türkü, öldürülen Cemal´e, karısı Şerife tarafından yakılmıştır Şerife, 90 yıldan fazla yaşamış, 30 Kasım 1993 günü vefat etmiştir 14-15 yaşlarında Cemal´le evlenmiş, mutlu geçen birkaç yılı Cemal´in öldürülmesiyle sona ermiş, bu hadiseden sonra bir oğlu ile ortada kalmıştır Bu hadisenin oluş şekli ve ona yakılan ağıtı/türküyü bana, Şerife´nin daha sonra evlendiği Hayrullah´tan olan oğlu İsmet Aksoy göndermiştir Cemal´in öldürülme hadisesi ve türkünün tam metni şöyledir: Ürgüp´ün Karlık köyünün eşrafından ve varlıklı bir ailesinden olan Cemal, kalleşlikle öldürülür Herkesçe sevip sayılan Cemal´in ölümüne yanmayan kalmaz Eşi Şerife acılarını yaktığı ağıtla hafifletmeye çalışır Yetim kalan oğlu Mustafa da, birkaç yıl sonra hasat zamanı bir atın tepmesi sonucu ölmüştür Ağıt, Şerife´nin ikinci kocası Hayrullah´ın sonraki yıllar Refik Başaran´a "Herkese bir türkü okudun ama, bana okumadın" diye sitem etmesi üzerine Cemal türküsünü plağa okur Cemal Hayrullah´ın aynı zamanda amcasıdır Onun öldürülüşü Şerife kadar Hayrullah´ı da etkiler Şerife´nin türkünün her çalınışında gözünden iplik iplik yaşlar akıtmasını, Cemal´i bir türlü unutamamasını daima anlayışla karşılamıştır |
|