![]() |
Mendil |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MendilYaşam alışkanlıklarımız devamlı bir şekilde değişiyor veya değişime uğruyor… Eskiden mendil kullanılır idi… Erkekler, burun silmek için kullandıkları mendili ceket veya pantolon cebinde taşırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bayanların mendilleri ise erkeklerinkinden çok ufak idi ![]() ![]() ![]() ‘‘Görgü-En yeni ve ileri muaşeret usulleri’’ adlı kitaptan ![]() ![]() ![]() Mendilin kültürümüzde yeri ![]() ![]() ![]() Mendil, yavuklular (sevgililer ve eşler) arasında hatıra, armağan olarak kullanıldığı gibi bir haberleşme aracı olarak da kullanılmakta idi ![]() ![]() ![]() Bir kız ile veya bir bayanla tanışmak isteyen bir erkek genellikle ucu yanık mendil gönderir idi… Kız tarafından veya Bayan tarafından kabul edildiğinde “ evet ” geri gönderildiğinde ise “ hayır ” anlamı taşımakta idi ![]() Genç kız mendili kabul ettiğinde kendi elleriyle işlediği bir mendili karşılık olarak sevdiği erkeğe gönderir idi ![]() ![]() ![]() Bu tür gönül işlerinde kullanılan mendiller kesinlikle kullanılmaz o günün hatırasına anı olarak saklanır idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mendil; nişan, düğün vb ![]() ![]() Kız tarafına gönderilen mendil geri gönderildiğinde “ size verilecek kızımız yok ” demek idi ![]() ![]() ![]() Eğer mendil iade edilmezse “ kızımızı istemenize memnun olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük cebe konulmuş, ucu da hafifçe dışarı çıkartılmış bir “ kırmızı mendil “ senin için yanıp kül oluyorum ![]() ![]() Eğer mendil beyaz ise “ artık sabır kalmadı ![]() ![]() ![]() Bir genç kız kendisinde gönlü olduğunu bildiği bir erkeğin arkasından geldiğini gördüğünde çevresine belli etmeden mendilini yere düşürür idi ![]() Beyaz Mendil: Seni delice seviyorum ![]() Kenarları Pembe Mendil: Sensiz yaşayamam ![]() Kenarları Yeşil Mendil: Sana daima sadık kalacağıma söz veriyorum ![]() Yeşil Mendil: Mektubuma cevap bekliyorum ![]() Mavi Mendil: Sensiz mesut olamam ![]() Kırmızı mendil: Seni bütün varlığımla seviyorum Mor mendil: Hayatım senindir Pembe mendil: Bütün ümidim sende Kenarları sarı mendil: Birkaç gündür rahatsızım, çıkamadığımın sebebi budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|