![]() |
Herkes 8 Zeka İle Doğar... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Herkes 8 Zeka İle Doğar...![]() Evet, durum böyle ama çocuğun yaşadığı ortama göre bazı zekâ alanları zamanla körelir ![]() Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Herkesin sekiz zekâ ile doğduğuna dikkat çeken Demirel, bu konudaki sorularımızı yanıtladı: Bu yönteme göre ders tasarımı nasıl yapılıyor? - Öğretmen, örneğin cebir ve geometriyi bedensel zekâyı kullanarak öğretiyor ![]() ![]() Yöntemi öğretmen belirler Tüm zekâ türleri kullanılarak ders yapılabilir mi? - Evet ![]() ![]() ![]() Hangi zekâ türü daha önemli? - Hepsine eşit derecede önem verilmeli ![]() ![]() ![]() Herkes 8 zekâ alanına sahip midir? - Evet, tüm insanlar hepsine birden sahip olarak doğar ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanla değişiklik olur mu? - İnsanların sahip oldukları tüm zekâlar yaşam boyu gelişim halindedir ![]() ![]() ![]() Yaşanılan ortamlar zekâları nasıl etkiliyor? - Bu kuramın temelinde biyolojik ve kültürel boyutlar var ![]() ![]() Zekâları birlikte kullanmalı Çevremizde hangi zekâ türüne daha fazla önem veriliyorsa o mu gelişiyor? - Fazla değer verilen tür, diğerlerinden daha çok ve hızlı gelişiyor ![]() ![]() Tüm türler birlikte kullanılamaz mı? - Zekâlar her zaman birlikte çalışırlar ancak bu çok karmaşık yollarla gerçekleşir ![]() ![]() Hangi zekâyı etkin kullanıyorsunuz? Aşağıdaki maddeleri dikkatle okuyarak, sizin ve çocuğunuz için en uygun olan cümleleri işaretleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Sözsel - Dilsel • Kitaplarım benim için çok önemli ![]() • Konuşmadan, yazmadan veya söylemeden önce kelimeleri kafamda duyabilirim ![]() • Televizyon veya filmi seyretmektense, radyo dinlemekten zevk alırım ![]() • Scrabble gibi kelime türetme oyunlarını severim ![]() • Tekerleme gibi dil oyunlarıyla kendimi ve başkalarını eğlendirmeyi severim ![]() • Bazen diğer insanlar yazı veya konuşma dilimde kullandığım kelimelerin anlamlarını sorma ihtiyacını duyarlar ![]() • Türkçe, edebiyat, İngilizce, sosyal bilgiler ve tarih derslerinden, matematik ve fen derslerine göre daha çok zevk alırım (alırdım ![]() • Bir yolda giderken manzaradan çok ilan tahtalarındaki kelimeler dikkatimi çeker ![]() • Konuşmalarımda okuduğum veya duyduğum olaylara değinirim ![]() • Yazmaktan çok hoşlanıyorum ![]() • Zaman zaman amatörce ya da profesyonelce şiir veya yazılar yazarım ![]() Mantıksal - Matematiksel Kolaylıkla aklımdan işlemler yapabilirim ![]() • Öğrenciyken matematik veya fen en sevdiğim derslerdi ![]() • Mantıksal düşünme gerektiren oyunlar oynamayı ve problemler çözmeyi severim ![]() • Eğer ile başlayan deneyler yaparım ![]() • Aklım olaylarda bir mantık sırası, belli bir düzen arar ![]() • Bilimdeki yeni gelişmelerle ilgilenirim ![]() • Hemen her şeyin mantıksal bir açıklaması olduğuna inanırım ![]() • Bazen net, soyut, kelimesiz ve imajsız olarak düşünürüm ![]() • Diğer insanların yaptıkları ve söylediklerinde mantık yolu bulmayı severim ![]() • Herşey ölçülüp, kategorize edilip, analiz edildiğinde daha rahat ederim ![]() • Zekâ oyunlarından zevk alırım ![]() Görsel - Mekânsal • Gözlerimi kapattığımda genellikle net resimler görürüm ![]() • Renklere karşı duyarlıyım ![]() • Etrafımda gördüklerimi kaydetmek için sık sık fotoğraf makinası veya kamera kullanırım ![]() • Puzzle ve bulmaca gibi görsel oyunları severim ![]() • Canlı ve parlak rüyalar görürüm ![]() • Tanımadığım bir yerde dolaşırken kolaylıkla yolumu bulurum ![]() • Çizmeyi ve karalamayı severim • Bana göre geometri cebirden daha kolaydı ![]() • Yukarıdan kuşbaşı baktığımda bir şeyin nasıl görüneceğini kolaylıkla hayal ederim ![]() • Resimleri çok olan yazılara bakmayı tercih ederim ![]() Bedensel - Kinestetik • Düzenli olarak bir spor dalıyla uğraşırım ![]() • Uzun zaman hareketsiz oturmak çok zor gelir ![]() • Dikiş dikme, dokuma, oyma, model yapma gibi ellerimi aktif olarak kullanabileceğim çalışmaları severim ![]() • Güzel fikirlerim genellikle yürürken, koşarken veya başka bir fiziksel aktivite yaparken ortaya çıkar ![]() • Boş vakitlerimi dışarda geçirmeyi severim ![]() • Birisiyle konuşurken genellikle ellerimi veya başka şekillerde beden dilimi kullanırım ![]() • Birşeyleri daha iyi öğrenmem için onlara dokunma ihtiyacı duyarım ![]() • Deli gibi koşmayı veya benzeri çılgın hareketleri severim ![]() • Kendimi 'koordinasyonu çok iyi' olarak tanımlıyorum ![]() • Yeni bir beceri geliştirebilmem için okumak veya seyretmektense uygulamam gerekir ![]() • Jest ve mimiklerimi, beden dilimi etkin olarak kullanırım ![]() Müziksel - Ritmik • Sesimin müziğe yatkın olduğunu düşünüyorum ![]() • Bir notanın yanlış olduğunu hemen anlarım ![]() • Sık sık radyodan, kasetten, diskten müzik dinlerim ![]() • Bir enstrüman çalarım ![]() • Müzik olmasaydı hayatım pek birşeye benzemezdi ![]() • Yürürken aklımda genellikle bir müzik sesi olur ![]() • Basit bir vurma aleti ile bile müziğe eşlik edebilirim ![]() • Bir çok şarkının veya müzikalin bestesini yapabilirim ![]() • Bir parçayı bir iki kere dinledikten sonra iyi bir şekilde söyleyebilirim ![]() • Çalışırken veya yeni bir şey öğrenirken genellikle mırıldanırım ![]() Kişilerarası - Sosyal • Çevremdeki insanlar fikir danışmak için bana gelir ![]() • Voleybol, basketbol gibi grup oyunlarını yüzme ve koşma gibi bireysel olanlara tercih ederim ![]() • Bir sorunum olduğunda kendi başıma çözmek yerine, birinin yardımına ihtiyaç duyarım ![]() • En az üç tane yakın arkadaşım vardır ![]() • Sosyal olabileceğim oyunları tercih ederim ![]() • Bildiğim şeyleri başkalarına da öğretmeyi severim ![]() • Kendimi lider olarak görüyorum ![]() • Kalabalığın ortasında kendimi rahat hissederim ![]() • İşimle veya topluluğumla ilgili sosyal olaylara katılmayı severim ![]() • Evde yalnız kalmaktansa bir arkadaş toplantısına gitmeyi tercih ederim ![]() Kişisel - İçsel Düzenli olarak meditasyon, değerlendirme veya hayatla ilgili önemli soruları düşünerek vakit geçiririm ![]() Kendim hakkında daha fazla bilgi edinmek için kişisel gelişim seminerlerine ve rehberlik toplantılarına katılırım ![]() Aksiliklere esneklikle yaklaşırım ![]() Yalnızca benim bildiğim bir hobim vardır ![]() Hayatımla ilgili düzenli olarak düşündüğüm önemli amaçlarım vardır ![]() Güçlü ve zayıf olduğum yönlerime mantıklı bir bakış açım vardır ![]() Etrafımda birçok insanın olduğu kalabalık bir yerde olmak yerine, tek başıma bir odada hafta sonu geçirmeyi tercih ederim ![]() Kendimi, istekleri güçlü ve bağımsız hissederim ![]() Kendi işimi kendim yaratırım ve hatta kendi işimin sahibi olmayı da düşünmüşümdür ![]() Sibel Kahraman ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|