![]() |
Hava Harp Okulu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hava Harp OkuluKuruluş Yılı: 1951 Yeri: Yeşilyurt / İstanbul Web sitesi: http://www ![]() ![]() ![]() Hava Harp Okulu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na muvazzaf subay yetiştiren, üniversite düzeyinde eğitim ve öğretim veren askeri eğitim kurumu ![]() Tarihçe Batıdaki askeri havacılık alanındaki gelişmelere paralel olarak Osmanlı İmparatorluğu'nda, 1912 yılında, Hava Harp Okulu'nun bugünkü bulunduğu bölgede, Tayyare Mektebi adıyla ilk havacılık eğitim kurumu açılmıştır ![]() Uzun bir süre, bir dizi aşamalar geçiren ve yer değiştiren okulda çoğunlukla Kara Harp Okulu mezunu subaylar uçucu olmak üzere eğitilmişler ve daha sonra bu subaylar, Türk Hava Kuvvetleri'nin çekirdeğini oluşturmuşlardır ![]() Türk Hava Kuvvetleri'nin kendi personelini yetiştirebileceği bir okula kavuşması daha sonra gerçekleşmiş ve bugünkü adıyla Hava Harp Okulu 1951 yılında Eskişehir'de açılmıştır ![]() ![]() ![]() Havacılık ve Uzay teknolojisinin hızla gelişmesi Hava Harp Okulu eğitim-öğretiminde köklü değişiklikler yapılmasını gerektirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Hava Harp Okulu, Yeşilyurt, İstanbul'daki kapalı ve açık tesislerine ek olarak Yalova'daki uçuş ve kamp eğitim tesisleri ile yaklaşık 4,5 milyon m² lik bir alana yerleşmiş olup, bugünkü eğitim gereksinimlerine yanıt verebilecek düzeydedir ![]() ![]() 4 yıllık eğitim dönemlerinde uygulanan değişik akademik programlardan sonra 1991 yılında mühendisliklisans programının da uygulanmasına başlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Askeri eğitim Askeri eğitimin amacı; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda Atatürk milliyetçiliği, demokratik, laik ve sosyal hukuk devlet ilkelerine bağlı hizmet bilincinin ve mesleki değerlerin kazandırılmasını sağlamak,öğrencilere milli birlik ve beraberliği güçlendirici ruh ve irade gücü kazandırmak,askerliğin gerektirdiği komutanlık, yöneticilik ve liderlik becerileri ile öğretme ve eğitme yeteneği kazandırmak, mesleğin güç koşullarının gerektirdiği fiziki yetenekler ile mesleki değerler bilincini kazandırmak, ferdi ve toplumsal disiplin anlayışını yerleştirmek, sosyal ve bilimsel anlayışı gelişmiş, gerekli askeri ve genel kültüre sahip, ahlaken, fikren ve bedenen gelişmiş bir kişiliğe ve üstün karakter özelliklerine sahip, pilot adayı havacı subay yetiştirmektir ![]() Öğrencilere; askeri disiplin, askerlik ve birlik ruhunu aşılamak amacıyla Katsayılı Dersler ve değerlendirmeler kapsamında; Yıl İçi Askeri Eğitim, Komutanlık ve Liderlik Eğitimi, Tatbiki Eğitim ve Beden Eğitimi uygulamaları yaptırılarak bilişsel, duyuşsal ve devinsel alanlardaki gelişimleri sağlanmakta ve küçük birlik komutanı görevini yapabilecek yeterliğe eriştirilmektedir ![]() ![]() Askeri eğitim içerisinde geleceğin lider ve komutanlarını yetiştirmek amaçlı çok yönlü eğitim programları da bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Uçuş Eğitimi Gerekli şartları sağlayarak Hava Harp Okuluna girmek için başvuruda bulunan aday öğrenciler ; spor, sağlık, psikomotor ve mülakat aşamalarını başarı ile tamamladıktan sonra Öğrenci Seçme Uçuşuna tabi tutulurlar ![]() ÖSU, pervaneli uçaklar (T-41D) ile yapılmaktadır ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() Uçus eğitiminin amacı; Hava Harp Okulu öğrencisini pilotaj eğitimine hazırlamak, uçuş disiplini, uçuş emniyeti ve brifing usullerini öğretmek, çeklist, uçuş el kitabı ve teçhizat kullanma alışkanlığı kazandırmak, zamana riayet, uçuculuk örf ve adetlerini aşılamak, temel havacılık bilgilerini uygulama ortamında öğretmek ve pilot olma başarı yüzdesini artırmaktır ![]() Sosyal Faaliyetler Öğrencilerin ülke ve dünyadaki siyasi ekonomik askeri ve bilimsel gelişmeleri yakından izlemeleri çok yönlü kültürel birikim kazanmaları görgü ve bilgilerini arttırmaları, yüksek moral ve motivasyona sahip olmaları amacıyla çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülmektedir ![]() Konferans, sempozyum ve seminer Komutan yemekleri Sinema Tiyatro Konser ve gösteriler Bilimsel ve kültürel gezi ve incelemeler Filo çayları* Özel gün kutlamaları Misafir öğrencilerin bayram ve özel gün kutlamaları Şehir içi kültür gezileri Genç Kartallar şöleni Lisans Eğitimi Bilgisayar Mühendisliği Elektronik Mühendisliği Endüstri Mühendisliği Havacılık Mühendisliğı | Fen Bilimleri Böl ![]() As ![]() ![]() ![]() ![]() Yab ![]() ![]() Yüksek Lisans Eğitimi Bilgisayar Mühendisliği A ![]() ![]() ![]() Elektronik Mühendisliği A ![]() ![]() ![]() Endüstri Mühendisliği A ![]() ![]() ![]() Havacılık Mühendisliği A ![]() ![]() ![]() Uzay Bilimleri A ![]() ![]() ![]() VİKİPEDİ & Kaynak |
![]() |
![]() |
|