Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Üniversiteler & Kampüsler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
istanbul, üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbul Üniversitesi

Slogan:"Yeni Çağda" Öncüydük,
"Bilgi Çağı"nda da Öncü Olacağız
Kuruluş:30 Mayıs1453
Kurucu:Fatih Sultan Mehmet
Tür:Devlet üniversitesi
Rektör:Prof Dr Yunus Söylet
Renkler: Yeşil-Sarı
Web sitesi:istanbuledutr

İstanbul Üniversitesi (İÜ), İstanbul'da bulunan devlet üniversitesidir Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ertesi günü 30 Mayıs1453'te kurulmuştur Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye'den giren 6 üniversiteden biridir İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında 2006 dan beri yer almaktadır Üniversite, aynı zamanda AsyaPasifik bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasındadır Üniversitede yaklaşık 55000 lisansüstü, lisans ve ön lisans öğrencisi öğrenim görmektedir Bu yükseköğretim işlemi 5000 öğretim üyesi ve öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilmektedir

Kuruluşu

Bizans ve Osmanlı geleneklerinin birlikte incelenebileceği görüşünde olan Alman hukuk tarihçisi Richard Honig, İstanbul Üniversitesi tarihinin 1 Mart 1321'e kadar uzandığını ifade etmektedir Bugünkü Merkez Bina'nın bulunduğu tepede kurulan, Roma üniversiteleriyle eşdeğer olan, tıp, hukuk, felsefe ve edebiyat fakültelerinden oluşan bu üniversite, aslında İstanbul'da üniversite eğitiminin başlangıcı sayılmaktadır

Türk araştırmacılar ise, İstanbul Üniversitesi'nin köklerini 1453'e götürmektedir Gerçekten, fetihin ertesi günü 30 Mayıs1453'te Ayasofya ve Zeyrek'te yapılan bilimsel toplantılar, Türk-Osmanlı bilim yaşamının ilk günü ve takiben bir külliyenin kurulmasının başlangıcı kabul edilmektedir Nitekim, Sıddık Sami Onar, "Türklerin İstanbul'da bir üniversite bulamadıklarına ve kendi uygarlıklarını yerleştirdikleri bu kentte kendi tarzlarında kurdukları" üniversite eğitimine dikkatleri çekmektedir Yine, Cemil Bilsel, tıp, hukuk, fen ile edebiyat fakültelerinin ve İstanbul Üniversitesi'nin ilk başlangıç noktasının 1470 yılında kurulan Fatih Külliyesi olduğunu vurgulamaktadır

Osmanlı Geçmişi

Yükselme ve genişleme dönemlerinde kurulan Beyazıt, Yavuz ve Kanuni Süleyman Medreseleri dönemlerinin hukuk, edebiyat, ilahiyat ve tabii bilimler okutulan birer görkemli üniversiteleri sayılırlarken; duraklama ve gerileme dönemlerinde, gözlem ve deneyi reddeden, akılcı ve bilimsel özellik ve güçlerini yitirmiş, imparatorluğun kaderini paylaşarak benzer süreci yaşamışlardır

Osmanlı Devleti'nde Avrupa tarzında modern bir üniversite kurma girişimleri 1846'da başlamıştır 1863, 1870 ve 1874'teki başarısız denemelerden sonra nihayet II Abdülhamit'in fermanıyla 31 Ağustos 1900'de Darülfünûn-ı Şahane adı verilen ilk üniversite açılmıştır İstanbul Üniversitesi, işte bu kurumun doğrudan devamıdır

Amblem

İstanbul Üniversitesi'nin simgesi olan "yılanlı amblem" 1243 tarihli Selçuklu Şifa Yurdu motiflerinden Prof Süheyl Ünver tarafından esinlenerek tasarlanmıştır

Yerleşkeleri

İstanbulun çeşitli semtlerinde bulunan yerleşkelerde eğitim faaliyetleri göstermektedir
  • Avcılar
  • Bahçeköy
  • Beyazıt
  • Vezneciler
  • Cerrahpaşa
  • Çapa
  • Bakırköy
  • Şişli (Mecidiyeköy)
  • Kadıköy
  • Ankara
  • Eskişehir
Eğitim-araştırma destek birimleri
  • Silivri
  • Sapanca
  • Gökçeada
  • Van
  • Antalya
Akademik Birimler

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi ana kapısından Beyazıt Meydanı'na inen merdivenler
  • Fakülteler
    • Hukuk Fakültesi
    • Siyasal Bilgiler Fakültesi
    • İstanbul Tıp Fakültesi
    • Edebiyat Fakültesi
    • Fen Fakültesi
    • İktisat Fakültesi
    • Orman Fakültesi
    • Eczacılık Fakültesi
    • Diş Hekimliği Fakültesi
    • Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
    • İşletme Fakültesi
    • Veteriner Fakültesi
    • Mühendislik Fakültesi
    • Su Ürünleri Fakültesi
    • İletişim Fakültesi
    • İlahiyat Fakültesi
    • Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi
  • Bölümler
    • Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
    • Enformatik Bölümü
    • Güzel Sanatlar Bölümü
    • Türk Dili Bölümü
    • Yabancı Diller Bölümü
  • Yüksek Okullar
    • Adalet Meslek Yüksek Okulu
    • Bakırköy Sağlık Yüksek Okulu
    • Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu
    • Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu
    • Devlet Konservatuarı
    • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu
    • Ormancılık Meslek Yüksek Okulu
    • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu
    • Sapanca Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu
    • Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu
    • Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu
    • Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu
    • Veteriner Fakültesi Meslek Yüksek Okulu
  • Enstitüler
    • Adli Tıp Enstitüsü
    • Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü
    • Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü
    • Çocuk Sağlığı Enstitüsü
    • Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü
    • Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
    • Fen Bilimleri Enstitüsü
    • İşletme İktisadı Enstitüsü
    • Kardiyoloji Enstitüsü
    • Nörolojik Bilimler Enstitüsü
    • Onkoloji Enstitüsü
    • Sağlık Bilimleri Enstitüsü
    • Sosyal Bilimler Enstitüsü
Araştırma Merkezleri
  • Bankacılık Araştırma Merkezi
  • Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • İleri Analizler Laboratuvarı
  • İnsan Hakları Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi
  • Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Münasebetler Araştırma ve Uygulama Merkezi

Alıntı Yaparak Cevapla

İstanbul Üniversitesi

Eski 07-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

İstanbul Üniversitesi

"İÜ Rektörlüğü öğrenci olaylarını önlemek için yardım istedi, polise 1 yıllık sınırsız arama yetkisi verildiİstanbul Üniversitesi’nin üniversite binalarında ve çevresinde öğrencilerinin aranabilmesi için polise başvurması ve mahkemenin de bir yıllık sınırsız arama yetkisi vermesi tepkilere neden oldu
1 Aralık 2010-30 Kasım 2011 tarihleri arasında geçerli ‘arama kararı’ öğrencilerin otomobilleri ile özel evrakını da kapsıyor Rektörlük isterse polis, bina içlerinde de arama yapabilecek "

panoda görünce garipsedim
her an iliklerinize kadar aranabilirsiniz bilgimiz olsun

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com