Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Üniversiteler & Kampüsler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gazi, üniversitesi

Gazi Üniversitesi

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gazi Üniversitesi

Slogan: "Gazili Olmak Ayrıcalıktır"

Kuruluş: 1926

Dil: Türkçe

Tür: Devlet[

Rektör: Prof Dr Rıza Ayhan

Web sitesi: gaziedutr

Gazi Üniversitesi 1926 yılında Başkent Ankara'da Devlet Üniversitesi olarak kurulmuştur(1982 yılı da ayrı bir kuruluş yılı olarak kabul edildiğinden, Üniversite logosunda her iki tarih de gösterilmektedir)

Sanat eğitimi alanında Cumhuriyet tarihinin öncüsüdür Büyük Türk ressam ve heykel sanatçılarının pekçoğu buradan mezundur Türkiye'nin en büyük ve köklü Eğitim Fakültesi'ne sahiptir Tıp Fakültesi, Gazi Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk Fakülteleri Türkiye çapında öne çıkmıştır Mevcut 4 kampüse sahiptir Bunlar:
  • Beşevler kampüsü,
  • Emek kampüsü,
  • Maltepe kampüsü,
  • Gölbaşı kampüsü
Tarihçe

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının girişimiyle bir enstitü kurulması kararlaştırılır Bu karar 1926 yılında "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" nün açılmasıyla sonuçlanır

Enstitünün adı 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilir ve bu isimle uzun yıllar hizmet verir 1976 yılında ise Gazi Eğitim Enstitüsü ismini alır

1982 yılında 2809 sayılı kanunla bu kurum Gazi Üniversitesi'ne dönüştürülür Aslında bu, Cumhuriyetle başlayan geleneğin yeni isimle devamıdır

Geleneğin oluşmasında Gazi Eğitim kadar kuruluşu 1935'e kadar giden Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yani; Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi büyük rol oynar

Akademi'ye bağlı olarak bugünkü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bütün bölümleri, Tıp Fakültesi, daha sonra da fakülte olacak olan Diş Hekimliği ve Eczacılık Yüksek Okulları ile ismi yine daha sonra İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla ilişkiler yüksek okulu eğitim ve öğretimini sürdürmekteydi

Yine Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de Gazi Üniversitesi çatısı altında yerini almış durumdadır

Kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksek okul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran üniversitede bu sayı daha sonra hızla artar Gazi Üniversitesi'nin şu an eğitim-öğretimini sürdüren 15 fakültesi, 5 yüksek okulu, 9 meslek yüksek okulu, 26 araştırma merkezi ve 6 enstitüsü bulunmaktadır

Akademik Birimler
  • Fakülteler
    • Diş Hekimliği Fakültesi
    • Eczacılık Fakültesi
    • Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi
    • Fen Edebiyat Fakültesi
    • Gazi Eğitim Fakültesi
    • Güzel Sanatlar Fakültesi
    • Hukuk Fakültesi
    • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    • İletişim Fakültesi
    • Mesleki Eğitim Fakültesi
    • Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
    • Sağlık Bilimleri Fakültesi
    • Teknik Eğitim Fakültesi
    • Tıp Fakültesi
    • Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi
  • Yüksekokullar
    • Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu
    • Hemşirelik Yüksekokulu
    • Ankara Dr Refik Saydam SYO
    • Yabancı Diller Yüksekokulu
    • Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu
  • Meslek Yüksek Okulları
    • Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu
    • Beypazarı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
    • Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
    • Maliye Meslek Yüksekokulu
    • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
    • Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu
    • Atatürk Meslek Yüksekokulu
    • Ankara Meslek Yüksekokulu
    • Gazi Meslek Yüksekokulu
    • Keçiören Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Enstitüler
    • Sosyal Bilimler Enstitüsü
    • Fen Bilimleri Enstitüsü
    • Sağlık Bilimleri Enstitüsü
    • Eğitim Bilimleri Enstitüsü
    • Kazaları Araştırma ve Önleme Enstitüsü
    • Bilişim Enstitüsü
  • Rektörlüğe Bağlı Bölümler
    • Enformatik Bölümü
    • Yabancı Diller Bölümü
    • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü
    • Türk Dili Bölümü
    • Güzel Sanatlar Bölümü
Gazi Merkez Kütüphanesi

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 1982 yılında kurulmuştur 1982 yılından 2004 yılına kadar İİBF bahçesinde bulunan 2000 m²'lik binasında hizmetlerini sürdürmüştür 27 Mayıs 2004 tarihinden itibaren Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü içinde bulunan 11000 m²'lik yeni binasında hizmet verilmeye başlamıştır

Kütüphane hizmetleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından merkezi olarak yürütülmektedir

Merkez Kütüphane Üniversitenin öğrencileri ile akademik ve idari personele üye olmak koşuluyla kütüphane hizmetlerinden yararlanma olanağı sunmaktadır Ayrıca, dışarıdan gelen araştırmacılar da kütüphane koleksiyonunda bulunan her türlü bilgi kaynağından kütüphane içinde yararlanabilmektedirler

Merkez Kütüphane koleksiyonunda 172678 adet kitap, 66523 adet ciltli dergi, 12342 adet yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 251543 cilt yayın bulunmaktadır Abone olunan süreli yayın sayısı 685'i yabancı, 629'u Türkçe olmak üzere toplam 1314 adettir 2006-2007 eğitim yılı itibarı ile yaklaşık 30000 adet elektronik dergi, 30000 adet elektronik kitap ve 41 adet veri tabanına erişim sağlanmaktadır Her yıl koleksiyona 10000-15000 cilt yeni yayın eklenmektedir

Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunan Tıp ve Sağlık Bilimleri ile ilgili kitaplar NLM (National Library of Medicine), diğer konulardaki kitaplar LC (Library of Congress) sınıflama sistemine göre açık raflarda kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır

Merkez Kütüphanede okuyucuların, yaklaşık 200 bilgisayar ile online veri tabanlarından yararlanmaları, abone olunan elektronik dergileri kullanmaları, bilimsel amaçlı internet kullanmaları ve OPAC terminaller üzerinden kütüphane kataloğunu taramaları mümkün olabildiği gibi, Merkez Kütüphane web sayfası ile de kütüphaneye gelmeden bulundukları fakültelerden Merkez Kütüphane kataloğunu taramaları, abone olunan elektronik dergileri kullanmaları ve online veri tabanlarından yararlanmaları mümkündür

Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunmayan yayınlar için "Kütüphanelerarası İşbirliği" yoluyla yurtiçi ve yurtdışındaki kütüphanelerden ödünç kitap ve makale fotokopileri getirtilerek öğretim üyelerinin ihtiyaç duydukları yayınlara ulaşmaları sağlanmaktadır

Üniversitemize yeni başlayan öğrencilere kütüphane hizmetlerini ve bilgi kaynaklarını tanıtmak amacıyla her eğitim yılı başında oryantasyon programları düzenlenmektedir Ünlü Mezunlar, Ünlü Gazililer
  • Abbas Güçlü Gazeteci, Yazar, Eğitimci, TV Programcısı
  • Adnan Binyazar Yazar
  • Adnan Cenk Tatar Bilgisayar Mühendisi
  • Ahmet Telli Şair
  • Barlas Erinç Müzisyen
  • Bekir Coşkun Gazeteci, Yazar
  • Beşir Göğüş Eğitimci-Yazar
  • Biket İlhan Film Yapımcısı, Rejisör, Yönetmen(Ayın Karanlık Yüzü, Mavi Gözlü Dev vs)
  • Bülent Bezdüz Tenor,Müzisyen, (44 ve 48 Grammy Ödüllerine Sahip)
  • Coşkun Ertepınar Şair
  • Emin Özdemir Dilbilimci, Yazar
  • Fakir Baykurt Yazar
  • Ferman Akgül MANGA Grubunun Solisti,Müzisyen
  • Fikret Bila Gazeteci
  • Fikret Ünlü "Politikacı"
  • Hürrem Arman "Eğitim yöneticisi, Köy Enstitüsü Müdürü"
  • Hasan Bülent Kahraman Yazar, Sanat Eleştirmeni, Akademisyen
  • Hasan Hüseyin Korkmazgil Şair
  • İlhan Berk Şair
  • İnci Aral Yazar
  • İsmail Altınok Ressam, Yazar
  • İsmail Hakkı Tonguç "Köy Enstitülerinin Kurucusu, İlköğretim Genel Müdürü"
  • İsmet Kür Yazar
  • Kamer Genç Politikacı
  • Kenan Işık Oyuncu
  • Kemal Kılıçdaroğlu Politikacı ve Bürokrat
  • Kemal Unakıtan Politikacı
  • Mesut Dedeoğlu Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı
  • Mustafa Balel Yazar
  • Mustafa Erdoğan Anadolu Ateşi Dans Grubu-Genel Sanat Yönetmeni
  • Naim Süleymanoğlu Milli Sporcu
  • Nurcan Taylan Milli Sporcu
  • Osman Yağmurdereli Yapımcı, Milletvekili
  • Özdemir İnce Şair, Avrupa Şiir Akademisi Daimi Üyesi, Hürriyet Gazetesi Yazarı
  • Rıfat Hisarcıklıoğlu TOBB Başkanı
  • Sema Kaygusuz Yazar
  • Sina Koloğlu Bulutsuzluk Özlemi Grubunda Müzisyen
  • Sinan Aygün Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı
  • Sinan Şamil Sam Milli Sporcu
  • Süleyman Saim Tekcan Ressam, Işık Üniversitesi GSFDekanı
  • Şeref Eroğlu Dünya Şampiyonu Güreşçi
  • Rıfat Ilgaz Yazar
  • Tahsin Saraç Şair, Çevirmen
  • Zekai Tunca Müzisyen
  • Zeki Sezer Politikacı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com