![]() |
Kafiye(Uyak) Çeşitleri Konu Testleri... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kafiye(Uyak) Çeşitleri Konu Testleri...1) Bir münasip dostum olsa sırrım açar idim Harc edüp eldeki varım cümleden geçer idim Tuti dilin agu verse nûş edip içer idim Aşıklara ölüm gelmez tatlıdır ballar gibi Yukarıdaki dörtlüğünuyağı, uyak örgüsü ve redifi sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A) Yarım uyak, aaab, -idim B) Zengin uyak, abaa, -idim C) Tam uyak, aaab, -ar idim D) Tam uyak, aaba, -idim E) Yarım uyak, aaab, -ar idim 2) Yücesine çıktım baktım engine Ovasının köpüklenmiş selleri Yukarıdaki dizelerle I ![]() II ![]() III ![]() IV ![]() Bu parçalarkullanılarak çarpraz uyak düzeni oluşturulmak istense son iki dizeninsıralanışı aşağıdakilerden hangisi olur? A) III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Bana nispet çıkmış yolun üstüne Samur kürk giyinmiş alın üstün Taramış saçların belin üstüne Bir elma yanaklı sim gerdanlıdır Yukarıdaki dörtlükiçin aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) 11’li hece ölçüsü kullanılmıştır ![]() B) Ulama yapılmıştır ![]() C) Redif kullanılmıştır ![]() D) Düz uyak örgüsü kullanılmıştır ![]() E) Zengin uyak kullanılmıştır ![]() 4) Aşağıdakilerdenhangisinde redif kullanılmamıştır? A) Düştüm ateşlere durmaz yanarım İçip aşkın dolusundan kanarım B) Ne yaman bahçeli güllü goncalı Sinemi vurdu bir kirpiği kancalı C) Gördü gözüm kabul ettim ölümü Geldi geçti hiç sormadı halimi D) Ne güzel yetmiş de dostumun bağı El vurup gülleri dermenin çağı E) Altı kardeş idik bindirdik ata Kızılırmak’ varınca oldu bir hata 5)Aşağıdaki dizelerinhangisinde farklı bir uyak kullanılmıştır? A) Kurtlarla düşmüşüm dağa Kurt sesim ulaşmaz çağa B) Çınlasın çağrılarla çın çın da çın Çağ yıkarmış kaçın bulutlar kaçın C) Ağam oğlan beyim oğlan Canım olsun sana kurban D) Bize mesken oldu kahveler hanlar Yarin meclisinde oturan canlar E) Aşk ile kendime biçtim kefenim Dolayıp boynuma taktım resenim 6)Aşağıdakilerdenhangisinde uyak kullanılmamıştır? A) Elindeki kınası soldu mu ola Evde kaynatası duydu mu ola B) Sabah olsun tan yerleri ışısın Çiğ düşünde gül goncalar üşüsün C) Yeşil ördek gibi daldım göllere Sen düşürdün beni dilden dillere D) Ak gerdanda benler zer- nişanlıdır Zülfünün telleri pek reyhanlıdır ![]() E) Çek deveci develerin yokuşa Deli oldum o sendeki bakışa 7) Yaktı beni aşk oduna o, yanmaz Seher oldu, feryadımdan uyanmaz Yukarıdaki beyittegörülen uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Bir üstada olsam çırak Bir olurdu yakın ile ırak B) Kemiğimi kavursalar Harman gibi savursalar C) Torunuyuz bir dedenin Tohumuyuz bir bedenin D)Hak yoluna gidenlerin Ey pir vasfın erenlerin E) Asa olsam ellerine Kurban olsam dillerine 8) Her şey yerli yerinde,havuz başında servi Bir dolap gıcırdıyor uzaklarda durmadan Yukarıdaki dizelerle I ![]() II ![]() III ![]() IV ![]() Bu parçalarkullanılarak sarma uyak oluşturulmak istense son iki dizenin sıralanışıaşağıdakilerden hangisi olmalıdır? A) III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9) Biliyorum gölgede senin uyuduğunu Bir deniz mağarası kadar kuytu ve serin Hazların aleminde yumulmuş kirpiklerin Yüzünde bir tebessüm bu ağır öğle sonu Yukarıdaki dörtlükiçin aşağıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Redif kullanılmıştır ![]() B) Ulama yapılmıştır ![]() C) Sarma uyak vardır ![]() D) II ![]() ![]() ![]() E) I ![]() ![]() ![]() 10) I ![]() II ![]() III ![]() IV ![]() Yukarıda numaralanmışdizeler aşağıdakilerden hangisine göre sıralanırsa çarpraz uyak oluşur? A) IV ![]() ![]() ![]() ![]() B) IV ![]() ![]() ![]() ![]() C) II ![]() ![]() ![]() D)II ![]() ![]() ![]() ![]() E) I ![]() ![]() ![]() ![]() 11) Aşağıdakilerdenhangisinde cinaslı uyaklı vardır? A) Düşün ki haşr olan kan, kemik, etin Yaptığı bu tümsek, amansız çetin B) Ey kimsesizler el veriniz kimsesizlere Onlardır ancak el verecek kimse sizlere C) Günlerdir ne gördüm ne de bir kimseye sordum Ya Rab! Hele kalp ağrılarım dindi diyordum D) Kardır üstümüze yağan geceden Yağmurlu, karlı bir düşünceden E) Bir taze bahar alemi seyretti felekte Mevsim mütehayyil, vakit akşamdı Bebek’te 12) Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için, Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin Yukarıdaki beyitin uyakçeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım uyak B)Zengin uyak C) Tam uyak D) Tunç uyak E) Cinaslı uyak 13) Kırgın kırgın bakma yüzüme Roza Henüz dinlemedin benden türküler Benim aşkım uymaz öyle her saza En güzel türküyü bir kurşun söyler Yukarıdaki dörtlükiçin aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Zengin uyak kullanılmıştır ![]() B) Tam uyak kullanılmıştır ![]() C) 11’li hece ölçüsü kullanılmıştır ![]() D) Redif vardır ![]() E) III ![]() ![]() 14) Kapandım yatağa son çare diye Yepyeni bir dünya etti hediye Yukarıdaki beyitinuyak çeşidiyle aşağıdakilerden hangisi aynıdır? A) Bu nasıl bir dünya hikayesi zor Bütün bu kâinat muşamba dekor B) Nesin sen? Hakikat olsan da çekil Otursun yerine bende her şekil C) Yetiş körlük, yetiş, gözde takma cam Vatanım, sevgilim, dostum ve hocam D) Benliğim kazan ve aklım kepçe Her fikir içimde bir kelepçe E) Mekanı bir satıh, zamanı vehim Bütün insanlık yalana teslim 15) Gözyaşım Fırat gibi coştu, çağladı durdu ![]() Yüreğim koptu sanki… Canım yanıyor canım Kara haberin beni habersiz yere vurdu Ah güzel Erzincan’ım! Vah dertli Erzincan’ım! Yukarıdaki dörtlükiçin aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) I ![]() ![]() ![]() B) Tunç uyak kullanılmıştır ![]() C) II ![]() ![]() ![]() D) Ulama yapılmıştır ![]() E) Uyak düzeni çarpraz uyaktır ![]() 16) Kendi milli gururumu sezerim Başım gökte, alnım ak gezerim Yukarıdaki dizelerinuyak çeşidi ve redifleri aşağıdakilerden hangisidir? A) Zengin uyak, -im B)Tam uyak, -im C) Zengin uyak,-erim D) Tam uyak, -erim E) Tunç uyak, -im 17) Bütün şehir nihayetsiz bir sûr içinde Şimdi çiftler uyuyorlar bu nûr içinde Yukarıdaki dizelerinuyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Zengin uyak B) Tam uyak C) Yarım uyak D) Cinaslıuyak E) Tunç uyak 18) Hilâl ürpermişti gûya derinde Semâ uzaklaşmış gibi yerden Bu gece şu kavga sâhillerinde Vahşi bir güzellikti hükmeyleyen Yukarıdaki dörtlükiçin aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir? A) II ![]() ![]() ![]() B) Sarma uyak şeklinde kafiyelenmiştir ![]() C) I ![]() ![]() ![]() D) I ![]() ![]() ![]() E) Karacaoğlan’a aittir ![]() 19) Birdenbire düştük gibi bir gizli sevince Gezdik, yürüdük yan yana rüzgarlar esince Yukarıdaki dizelerdebulunan uyak çeşidi aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır? A) Kamilin nişanı o güzel huyu Ona ölçü olmaz bedeni boyu B) Derdin bedeni ağ gibi sarsa O müşkül halini gelip de sorsa C) Aşıklarda hayat gam ile tasa Böyledir kaderi, değişmez yasa D) Baharda dağlara çıkmak iyidir Çıkıp da dağlara bakmak iyidir E) Azgın deredeki selden uzak dur Aslı zatı bozuk kuldan uzak dur 20) I ![]() Gül-zarda rakibe aman tanımam II ![]() Bir sözüne bin söz ekler yetinir Yukarıda numaralanmışdizeler için hangisini söylemek doğru olur? A) I ![]() ![]() ![]() B) I numaralı dizelerde tam uyak vardır ![]() C) II numaralı dizelerde zengin uyak vardır, redif yoktur ![]() D) II numaralı dizelerde redif yoktur, uyak vardır ![]() E) I ![]() ![]() ![]() 21 ![]() Ta ezelden yayankoşarak geldim ![]() Alev yanaklarasarmış dediler Sevda seli oldum,taşarak geldim ![]() Bu dörtlükte, aşağıdakilerden hangisi içinbir örnek yoktur? A) Redif B) Yarım uyak C) Tam uyak D) Zengin uyak E) Çapraz uyak 22 ![]() Bahçe kapısını açanbir eldi ![]() Gözlerim sevinçlebaktı o yana Yıldızlar içindekadınım geldi ![]() Bu dörtlük aşağıdakişiir türlerinden hangi-sini örneklemeye uygundur? A) Lirik şiir B) Epik şiir C) Didaktik şiir D) Satirik şiir E) Dramatik şiir 23 ![]() Pek dolaşma gönülviranesinde Bu dizelerle, I ![]() II ![]() III ![]() IV ![]() sözlerinin tümü kullanılarak “çapraz uyak”düzeninde anlamlı bir dörtlük kurulmak is-tenirse, son iki dize aşağıdakilerdenhangi-sinde verilenlerle oluşturulur? A) IV - III - I - II B) II - IV - I - III C) II - I - IV - III D) IV - III - II - I E) I- II - III - IV 24 ![]() ![]() – Acıklı ve korkunç bir olayı anlatır ![]() – Anlattığı, insanın gözünün önünde tiyatrogibi canlanır ![]() Yukarıdaözellikleri verilen şiir türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Lirik B) Epik C) Satirik D) Dramatik E) Pastoral 25 ![]() A) Yağız atlarkişnedi, meşin kırbaç şakladı Bir dakika arabayerinde durakladı B) Sabahleyingökyüzü parlak, ufuk açıktı Güneşli bir havada yaylımız yola çıktı C) Nihayetsiz birova ağarttı benzimizi Yollar bir şeritgibi ufka bağladı bizi D) Bizden evvelburaya inen üç, dört arkadaş Kurmuştular tutuşanocağa karşı bağdaş E) Yaylımıztüketirken yoları aynı hızla Savrulmaya başladıkarlar etrafımızda 26 ![]() Son yokuşnoktasından düzlüğe çevrilince Bu dizelerde,aşağıdaki uyak türlerinden hangisi örneklendirilmiştir? A) Zengin uyak B) Yarım uyak C) Tam uyak D) Cinaslı uyak E) Çapraz uyak 27 ![]() Katırlar baskındırata Olur olmazmaslahata Çocuklar karışıroldu ![]() Bu dizelerdeaşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır? A) Epik B) Lirik C) Satirik D) Pastoral E) Didaktik 28 ![]() Senin de saçlarıntarumar olur ![]() Bu iki dizeden,şiirin bütünüyle ilgili özelliklerin hangisi kesin olarak belirlenebilir? A) Yazıldığı dönem B) Nazım çeşidi C) Konusu D) Uyak örgüsü E) Ölçüsü 29 ![]() A) O gün gelsinneşemiz tazelensin de gör Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör B) Bahar gelinceyine karşı dağlara Bülbül figan ederiner bağlara C) Başka şeyler devardı, ekmek gibi, su gibi Gülüşler öpüşler nebileyim hepsi D) Bu gece tek başımakaranlıktayım Affet beni birazkalbimi dinleyeceğim E) Durup dinlenmedenakan bir ırmakla Ne güzel bir ormandolusu yeşil yaprakla 30 ![]() Ortasında sarıçiçek savranı Yiğit durağı daaslan yatağı Dilberleri hep deböyle ola mı? Bu dörtlükle ilgiliolarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Düz uyak düzenikullanılmıştır ![]() B) I ![]() ![]() ![]() C) 11’li heceölçüsüyle yazılmıştır ![]() D) Dört dizede deredif kullanılmıştır ![]() E) Halk edebiyatışiir örneğidir ![]() 31 ![]() Tarlasına suyuakmaz Kız evladı ocakyakmaz O da bir gün elegider ![]() Bu dörtlüğün uyakdizilişi (örgüsü) ve türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Düz – Yarım uyak B) Düz – Tam uyak C) Çapraz – Tam uyak D) Çapraz – Zenginuyak E) Düz – Zengin uyak 32 ![]() Er geç unutursevgili sandıklarımız En sonra kül oldukbu büyük yangında Boşmuş tutuşup korgibi yandıklarımız ![]() Bu dizelerdeaşağıdaki şiir türlerinden han-gisine özgü nitelikler ağır basmaktadır? A) Satirik B) Epik C) Lirik D) Pastoral E) Dramatik 33 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() benzerliği varsa ![]() ![]() ![]() ![]() Boş bırakılanyerlere aşağıdakilerden han-gileri getirilmelidir? A) redif – yarımuyak – tam uyak B) uyum – zenginuyak – cinaslı uyak C) uyak – tam uyak –zengin uyak D) uyak – tam uyak –cinaslı uyak E) vezin – yarımuyak – tam uyak 34 ![]() Küçük şadırvandaşakırdayan su ![]() Bu dizeler, ölçü veuyak yönünden aşağıdakilerden hangisiyle paraleldir? A) Kaşın kudretkalemiyle yazılmış Güzel, hicrin ilebağrım ezilmiş B) Uzun kavak negidersin engine Yapraklarınbenzemiyor rengine C) Menekşe açılırbahar, yaz olur Niçin boynu eğri,ömrü az olur D) Hava keskin birkömür kokusuyla dolar Kapanırdı daha günbatmadan kapılar E) Yıldız arıyorumgökler dolusu Zaman orayavarmamış olsun 35 ![]() Yaşamak bilsen ahne acı anne! Yılların saçındayaktığı her ak Şu ıssız gönlümünson tacı anne! Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) I ![]() ![]() ![]() B) II ![]() ![]() ![]() C) Kelime halinderedif kullanılmıştır ![]() D) 6 + 5 durak ve11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır ![]() E) Sarmal uyakdüzenine uymaktadır ![]() 36 ![]() ![]() Ne estetik şeyonlar ![]() – Uç böcek, uç,annen sana terlik pabuç alacak, diyorum ![]() Uçuyorlar ![]() Bu dizeleraşağıdaki şiir türlerinden hangi-sinden esinlenerek yazılmış bir şiirdenalınmıştır? A) Epik şiir B) Satirik şiir C) Dramatik şiir D) Pastoral şiir E) Didaktik şiir 37 ![]() Işıklarla dolsunkalbimin içi ![]() Geldim işte mevsimgibi kapına Gözlerimde bulut,saçlarımda çiğ ![]() Bu dörtlükte aşağıdakiuyak türlerinden hangisi örneklendirilmiştir? A) Tunç uyak B) Tam uyak C) Zengin uyak D) Cinaslı uyak E) Yarım uyak 38 ![]() Epik şiir: Kahramanlık, yurt sevgisi gibi temalarınişlendiği şiirlere, Dramatik şiir: Birfikri, bir insanı, bir alışkanlığı yeren şiirlere, Pastoral şiir: Kırve doğa sevgisini dile getiren şiirlere, Satirik şiir :Manzum tiyatro eserlerindeki şiirlere denir ![]() Yukarıdaki açıklamaları verilen şiir türlerinden hangileriyer değiştirirse bilgi yanlışlığı giderilmiş olur? A) Lirik – Satirik B) Epik – Pastoral C) Pastoral – Lirik D) Dramatik – Epik E) Satirik –Dramatik 39 ![]() Çiçeği solmasaydı Ölüm Allah’ın emri Ayrılık olmasaydı ![]() Bu dizelerle ilgiliolarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Kafiyelenişia–a–b–a şeklindedir ![]() B) Tam kafiyekullanılmıştır ![]() C) Ayrılıktanduyulan hüzün dile getirilmiştir ![]() D) Mani özelliğigöstermektedir ![]() E) “olmasaydı”kelimesiyle cinas yapılmıştır ![]() 40 ![]() A) Delikanlı oldum,barut kesildin Aşık oldum, yarolmayı sen bildin B) İpek oldun yaromzuna serildin Gönül aldın endeğerli yosmadan C) Asker oldum,tüfeğimde kundaksın Eş bulunca, baktımbize kuraksın D) Beşik oldun, benanamdan doğunca Gah gül oldun, gahtomurcuk, gah gonca E) Yokluğunlakalbimizde meraksın Sen yok olma ölümbizi sarsmadan 41 ![]() Sen benim derdimedeva bilmezsin ![]() Sen nasıl tabibsinyoktur ilacın, Yaram yürektedir sarabilmezsin ![]() Bu dörtlüğün II ![]() ![]() A) Yarım uyak B) Tam uyak C) Zengin uyak D) Cinaslı uyak E) Örüşük uyak 42 ![]() Yazım kışa uymaz,kışım yazıma Bu dizelerdeörneklendirilen uyak türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım uyak B) Zengin uyak C) Tam uyak D) Tunç uyak E) Cinaslı uyak 43 ![]() ![]() ![]() ![]() olan düzene ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdakiboşluklara sırasıyla aşağıdaki-lerden hangileri getirilmelidir? A) düz uyak – çaprazuyak – sarmal uyak B) düz uyak – sarmaluyak – çapraz uyak C) örüşük uyak –çapraz uyak – sarmal uyak D) örüşük uyak – düzuyak – mani tipi uyak E) mani tipi uyak –çapraz uyak – düz uyak 44 ![]() Döşenmiş oda senin Ne istersinsevdalım Bir canım var, o dasenin Yukarıdakidörtlükte altı çizili tekrarlarda görü-len uyak türü aşağıdakilerdenhangisidir? A) Cinaslı uyak B) Tunç uyak C) Yarım uyak D) Zengin uyak E) Tam uyak 45 ![]() Şimdi bana seninlebir ömür vaat etseler Şimdi bana yenidenister misin deseler Tek bir söz bilesöylemeye hakkım yok ![]() Yukarıdakidörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Tekrir sanatınayer verilmiştir ![]() B) Hem ünlü düşmesi,hem ünsüz yumuşamasına uğramış bir sözcük vardır ![]() C) Redif kullanılmıştır ![]() D) Kafiye düzeni“aaab” şeklindedir ![]() E) Didaktik şiirözeliği göstermektedir ![]() 46 ![]() ![]() günümüzde ise denilmektedir ![]() Bu parçadaki bilgiyanlışlığının giderilmesi için altı çizili yerlerden hangisinde bir deği-şiklik yapılmalıdır? A) I B)II C) III D) IV E) V 47 ![]() Gören ağladı beni Bana zincir kâretmez Zülfün bağladı beni Bu dörtlüğün I ![]() ![]() A) Yarım uyak B) Tam uyak C) Zengin uyak D) Cinaslı uyak E)Tunç uyak 48 ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() III ![]() ![]() IV ![]() ![]() Yukarıdakiözellikleri taşıyan şiir türleri aşağıdakilerin hangisinde birlikteverilmiştir? A) Lirik, epik B) Satirik, dramatik C) Epik, dramatik D) Pastoral, lirik E)Didaktik, satirik 49 ![]() Esen bu ince havasaçlarınla eğlensin ![]() Bilsen Melâl-i hasret ü gurbetle ufk-ı şâma bakan Bu gözlerinle, buhüznünle sen ne dilbersin! Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinin hangisinden alınmışolabilir? A) Satirik şiir B) Didaktik şiir C) Dramatik şiir D) Pastoral şiir E) Lirik şiir 50 ![]() A) Ben mezardasırdaş olur beklerim Toprağında bir taşolur beklerim B) Onları devirenbiziz toprağa Biz attık onlarıböyle ayağa C) Yapsalar kemiğimtarak Yar zülfününtellerine D) Sen gittinyaslara büründü cihan Soluyor dallardagül dertli dertli E) Deniz, ona çoksevdiğimi söyle Bir gün gelir dekıyına böyle durursa 51 ![]() Ya gelinir yagelinmez Her dilbere meyilverme Ya sevilir yasevilmez Bu dörtlükle ilgiliolarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Lirik şiirözelliği taşır ![]() B) Çapraz kafiyeörgüsü vardır ![]() C) Koşma nazımşekliyle yazılmıştır ![]() D) Halksöyleyişlerinden yararlanılmıştır ![]() E) Redifkullanılmıştır ![]() 52 ![]() Eğlen güzel, yazolsun da gidelim ![]() Bizim illerkıraçlıdır, aşılmaz Yollar çamur,kurusun da gidelim ![]() Yukarıdaki dörtlükleilgili olarak aşağıdaki-lerden hangisi söylenemez? A) 11’li heceölçüsüyle ve 6 + 5 durakla ya-zılmıştır ![]() B) Koşma nazımşekliyle yazılmıştır ![]() C) Kelime ve ekhalinde redifler vardır ![]() D) Pastoral şiirözelliği gösterir ![]() E) Halk söyleyişlerineyer verilmiştir ![]() 53 ![]() ![]() Sinem, özüm ateşile doludur ![]() İnsan olanvatanının kuludur ![]() Türk evladı evdedurmaz, gideriz ![]() ![]() ![]() Bu dörtlükteaşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır? A) Epik B) Lirik C) Didaktik D) Satirik E) Pastoral 54 ![]() A) Koşma – sagu –pastoral B) Lirik – mersiye –mani C) Satir – taşlama –hicviye D) Sav – türkü –taşlama E) Gazel – ağıt –ilahi 55 ![]() Geçmişten artakalma bir hoş sözdür ![]() Lakin yine de sen,kendine saygın varsa, Söz verdiğin antutmak için koş, sözdür ![]() Bu dörtlükte ağırbasan şiir türleri aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir? A) Lirik, epik B) Satirik, didaktik C) Didaktik, lirik D) Epik, satirik E)Dramatik, didaktik 56 ![]() Yoktu bu aşkınçözümü Zaman avuturgönlümü Hasretine dealışırım Bu dörtlükle ilgiliolarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Ünlü düşmesineuğramış sözcük vardır ![]() B) “mü” sesleriyleredif yapılmıştır ![]() C) Lirik şiirözelliği gösterir ![]() D) “aaab” şeklindekafiyelenmiştir ![]() E) İlk iki dize bircümledir ![]() 57 ![]() Ben bu sırraeremedim Seher vaktigöremedim Yıldız gibi aktıgeçti Yukarıdakidizelerle ilgili olarak aşağıdaki-lerden hangisi söylenemez? A) Konusuna görelirik şiirdir ![]() B) Redifkullanılmıştır ![]() C) Düz kafiyeörgüsüne sahiptir ![]() D) Hem ünlü düşmesihem de ünsüz türeme-sine uğramış birer sözcük vardır E) Tenasüp(uygunluk) sanatına yer verilmiştir ![]() 58 ![]() Gülistanın şimdibülbül Hoca Nasreddin’idir ![]() Bu dizelerle ilgiliolarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Telmih(anımsatma) sanatına başvurulmuştur ![]() B) Ünsüzyumuşamasına uğramış sözcük vardır ![]() C) Aruz ölçüsükullanılmıştır ![]() D) Ek-fiilkullanılmıştır ![]() E) Hem isim hem fiilcümlesine örnek gösteri-lebilir ![]() 59 ![]() Kara hülyalara dalanneciğim O titrek kalbinibahtın yeline Bir ince tüy gibisal anneciğim Yukarıdaki dörtlükiçin hangisi söylenemez? A) Çapraz uyakdüzenindedir ![]() B) Hem kelimehalinde hem de ek halinde redif vardır ![]() C) Benzetmeyebaşvurulmuştur ![]() D) Lirik şiir türüneörnektir ![]() E) Zengin kafiyevardır ![]() 60 ![]() Malazgirt’tenİstanbul’a yol gitsin! Gelip sana çarpangücü yavaştan Anlamazsa haritadansil gitsin! Yukarıdaki dizeleriçin aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Kafiye düzeni“aaba” şeklindedir ![]() B) Kelime halinderedif kullanılmıştır ![]() C) Epik şiir türüneörnektir ![]() D) Hece ölçüsüyleyazılmıştır ![]() E) Tam kafiyekullanılmıştır ![]() 61 ![]() Saçlarınıyapraklar, Doyamazdın çıplakayaklarını öpen yeşile, Neşe taşardısavrulan eteklerinden, Bahçeler boyunca ![]() ![]() ![]() Hatırlar mısın? Bu dizeleraşağıdaki şiir türlerinden hangisini örneklemeye uygundur? A) Pastoral B) Lirik C) Satirik D) Didaktik E) Epik 62 ![]() Sen d’olasın benimgibi Zülfün dökük boynunbükük Sen d’olasın benimgibi Yukarıdakidizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Lirik şiirtüründedir ![]() B) Kelime halinderedif vardır ![]() C) “abab” uyakşemasına sahiptir ![]() D) Ünlü düşmesineuğramış sözcükler vardır ![]() E) Halk söyleyişinesahiptir ![]() 63 ![]() Çoban hicranlarınıbasar bağrına yayla, – Kuru bir yaprakgibi kalbini eline al Diye hıçkırırkaval ![]() Yukarıdaki dizeleriçin aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Tunç uyak vardır ![]() B) Teşhis(kişileştirme) sanatı yapılmıştır ![]() C) Konusuna görepastoraldir ![]() D) Ünlü düşmesineuğramış birden fazla söz-cük vardır ![]() E) Hem fiil hem isimcümlesi kullanılmıştır ![]() 64 ![]() Size küçük bir dersvereceğim; Alıklar olmasa işkalmaz açık gözlere; Böyle bir ders dedeğer sanırım bir peynire ![]() Yukarıdaki dizelerhangi şiir türüne örnektir? A) Lirik B) Pastoral C) Satirik D) Didaktikfabl E) Epik 65 ![]() Buna kavga derlerbey ne, paşa ne Haykırıp haykırıpkelle keselim Seyreyleyin elayağı şaşanı Bu dörtlükteaşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler vardır? A) Lirik B) Satirik C) Didaktik D) Epik E) Pastoral 66 ![]() Irmak kıyılarınıçepeçevre Eğilmiş oyuğunüstüne değin ak kavaklar Kapıyor üstünüsarmaş dolaş olmuş ![]() Bu dizelerle ilgiliaşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Konusuna görepastoraldir ![]() B) Ünlü türemesigörülmektedir ![]() C) Pekiştirilmişsözcük vardır ![]() D) Teşhis(kişileştirme) sanatı yapılmıştır ![]() E) Hece ölçüsüyleyazılmıştır ![]() 67 ![]() A) Kulağında şimdiuzak bir türkü Bir masal anısı,bir eski türkü B) Merhabalar olsun,merhabalar Yayla çiçeğim, kırkikindim, dil-i bahar! C) Ezelden gül gibiolurdum handan Şimdi bülbül gibikalmışam giryan D) İnceliğininceliğimin harmanı Dokunduğun yerlerkala gül kanı E) Sensiz çekilmezoldu cennet olsa da dünya Gel, gelyalvarıyorum bitsin bu korkunç rüya 68 ![]() ![]() ![]() ![]() Gölgende bana da,bana da yer ver! Bu dizeler,aşağıdaki şiir türlerinden hangi-sinden alınmış olabilir? A) Postoral B) Lirik C) Dramatik D) Didaktik E) Epik 69 ![]() Samur kürk giyinmişalın üstüne Taramış saçlarınbelin üstüne Bir elma yanaklısim gerdanlıdır Yukarıdaki dörtlükile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Benzetmelerdenyararlanılmıştır ![]() B) Hecenin 11’likalıbıyla yazılmıştır ![]() C) Kelime halinderedif kullanılmıştır ![]() D) Zengin uyakkullanılmıştır ![]() E) Beş yerde ulamayapılmıştır ![]() 70 ![]() A) Elindeki kınasısoldu mu ola Evde kaynatasıduydu mu ola B) Sabah olsun tanyeri ışısın Çiğ düşünce gülgoncalar üşüsün C) Ne yaman bahçeligüllü goncalı Sinemi vurdu birkirpiği kancalı D) Altı kardeş idikbindirdik ata Kızılırmak’avarınca oldu bir hata E) Çek devecidevelerin yokuşa Deli oldum o sendekibakışa 71 ![]() Sen düşürdün benidilden dillere Başım alıp gidemgurbet illere Ne sen beni unut nede ben seni Bu dörtlük içinaşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Düz uyak örgüsükullanılmıştır ![]() B) Halk edebiyatısöyleyiş özelliklerine sahiptir ![]() C) Tam kafiyekullanılmıştır ![]() D) 11’li heceölçüsüyle söylenmiştir ![]() E) İsim, sıfat,zarf, zamir, edat, bağlaç ve fiil türünden sözcükler vardır ![]() 72 ![]() Çağ yıkarmış kaçınbulutlar kaçın Bu dizelerdegörülen uyak türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım uyak B) Tam uyak C) Tunç uyak D) Cinaslı uyak E) Sarma uyak 73 ![]() Harc edüp eldekivarım cümleden geçer idim Tuti dilin aguverse nûş edip içer idim Aşıklara ölümgelmez tatlıdır ballar gibi Yukarıdaki dörtlükile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Örüşük uyakdüzenine sahiptir ![]() B) “–ar idim”lerleredif yapılmıştır ![]() C) Divan edebiyatısöyleyiş özellikleri vardır ![]() D) Yarım uyakkullanılmıştır ![]() E) Ulamayapılmıştır ![]() 74 ![]() Bir nebi ıstırabıkanıyor her yerimde Yukarıdakidizelerde, I ![]() II ![]() III ![]() IV ![]() bu parçalar kullanılarak sarmal uyak düzeni oluşturulmakistense son iki dizenin sırala-nışı aşağıdakilerden hangisi olur? A) III - I / IV - II B) II - IV / III - I C) IV - II / I - III D) III - I / II - IV E) I- III / IV - II 75 ![]() Bir umut önündekoştuğum zaman Geçmişi anarakcoştuğum zaman Kendimi Budin’inbeyi sanırım ![]() Yukarıdakidörtlüğün hem uyak düzeni, hem de 1 ![]() ![]() ![]() ![]() yapısını gösteren diziliş, aşağıdakilerden hangisinde sırasıylaveril-miştir? A) Sarma – yarım –tunç B) Sarma – zengin –tam C) Çapraz – zengin –yarım D) Çapraz – tunç –tam E) Sarma – tunç –yarım 76 ![]() Seni bağrımızdaneker, biçeriz; Acılar kardeşin,gözyaşı kızın, ![]() ![]() ![]() Ölçü, uyak, konu vedil gibi özellikler de göz önünde tutulursa, dörtlüğün son dizesi aşağıdakilerden hangisi olur? A) Birleşirsedoğacak uygarlığımız ![]() B) Durmadan akanyaşı sileriz ![]() C) Bir kazma ile birkürek, bir de çapamız ![]() D) Zengin parıltınladolar gecemiz ![]() E) Türkçe’den güzeliyok budur hecemiz ![]() 77 ![]() Can verenin adı ilesanı var Bu dizelerin şiirinbütünü ile ilgili özelliklerden hangisi kesin olarak bilinebilir? A) Konusu B) Ölçüsü C) Yazıldığı dönem D) Nazım birimi E) Kafiye örgüsü 78 ![]() Sessiz gelen, saatbaşı sürdükçe artıyor ![]() Yukarıdaki ikiliğinuyağı ve redifi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Tunç uyak, –yor;redif B) Yarım uyak,–rtyor; redif C) Zengin uyak,–ıyor; redif D) Tam uyak, –tıyor;redif E) Uyak yok,–artıyor; redif 79 ![]() Böyle saatlercebak, asırlarca bak Gözlerine yavaşçayavaşça doldu akşam Göklerin ateşinikalbime boşaltarak Bu dizelerle ilgiliolarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) “–ak” sesleriyletam uyak yapılmıştır ![]() B) “–u” sesiyleyarım uyak yapılmıştır ![]() C) Ulamayapılmamıştır ![]() D) Çapraz uyakörgüsü vardır ![]() E) Kelime halinderedif vardır ![]() 80 ![]() şiir-lere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() duygu ve düşünceleri coşkulu bir dille anlatan şiirlere ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki parçadaboş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir? A) didaktik şiir,epik şiir, lirik şiir B) dramatik şiir,didaktik şiir, pastoral şiir C) satirik şiir,dramatik şiir, epik şiir D) satirik şiir,didaktik şiir, lirik şiir E) dramatik şiir,lirik şiir, pastoral şiir KAFİYE TESTİ CEVAP ANAHTARI 1 E 13 D 25 E 37 E 49 E 61 B 73 A 2 D 14 C 26 A 38 E 50 B 62 C 74 D 3 E 15 C 27 C 39 E 51 C 63 E 75 B 4 E 16 D 28 E 40 D 52 D 64 D 76 D 5 B 17 A 29 C 41 C 53 A 65 D 77 C 6 A 18 C 30 D 42 E 54 C 66 E 78 C 7 A 19 C 31 B 43 A 55 B 67 D 79 C 8 E 20 E 32 A 44 A 56 B 68 E 80 D 9 E 21 D 33 C 45 E 57 E 69 D 10 B 22 A 34 C 46 C 58 B 70 D 11 B 23 C 35 E 47 B 59 E 71 C 12 B 24 D 36 D 48 C 60 E 72 C |
![]() |
![]() |
|