![]() |
Dgs Hakkında (Başvuru Ve Sınav İle İlgili Merak Edilenler)... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dgs Hakkında (Başvuru Ve Sınav İle İlgili Merak Edilenler)...Başvurma koşulları Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından en çok beş yıl önce mezun olmuş olma şartı aranır ![]() ![]() ![]() Yüksekokulların birden çok önlisans programından mezun olan öğrenciler mezun oldukları her bölüm için beş yıllık süreye uymak koşuluyla üç kez DGS’ye girebilirler ![]() Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ve aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler ![]() Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar ![]() ![]() Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler DGS’ye girerler ancak bu adaylar DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar ![]() ![]() Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir ![]() ![]() ![]() Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan önlisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar ![]() Başvurma işlemleri Mezun olabilecek durumda olan meslek yüksekokulu öğrencileri kendi meslek yüksekokulu müdürlüklerinden Açıköğretim Fakültesi (AÖF) önlisans programlarından mezun olabilecek durumda olanlar kendi AÖF bürolarından; mezun durumda bulunan adaylar ise herhangi bir meslek yüksekokulundan AÖF bürosundan veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğinden DGS Kılavuzu ile Başvurma Belgesinden oluşan başvuru evrakını alabilirler ![]() Adaylar kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurdukları Başvurma Belgesi ile sınav ücretinin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren banka dekontunu mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi meslek yüksekokulu müdürlüklerine açıköğretim önlisans programlarında kayıtlı olanlar kendi AÖF bürolarına mezun olanlar ise başvuru evrakını aldıkları meslek yüksekokulu müdürlüğüne AÖF bürosuna veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğine onaylatarak teslim ederler ![]() Başvurular şahsen yapılır ![]() ![]() Başvurma Belgesinin Doldurulması DGS Başvurma Belgesi Aday Bilgi Formu Kayıt Kartı ve Aday Fişi olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır ![]() ![]() Aday bilgi formu - Başvurma Belgesinin bu kısmı 22 bilgi alanından oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu kısmı Merkezimizde optik okuyucu adı verilen elektronik araçlarla okunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt kartı - Başvurma Belgesinin bu kısmında ayrılan yerlere adı soyadı ve istenen diğer bilgiler büyük harflerle okunaklı bir şekilde dolmakalem veya tükenmezkalemle yazılacaktır ![]() Kayıt Kartı üzerine bir fotoğraf yapıştırılacaktır ![]() ![]() a ![]() ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() Fotoğraflar bilgisayar ortamına aktarılacağından fotokopi ve benzeri yollarla çoğaltılmış fotoğraf kullanılmamalı çok koyu ve arkadan ışık verilerek çekilen fotoğraflardan kaçınılmalı; renkli fotoğraflarda arka zeminin koyu renk özellikle siyah ve kırmızı olmamasına mümkünse fon renginin beyaz veya sarı olmasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Kartının arka yüzünde sürekli adresin yazılması için bir yer ayrılmıştır ![]() ![]() ![]() Başvurma Belgesinin geçerli sayılabilmesi için belgenin ilgili aday tarafından imzalanmış olması şarttır ![]() ![]() ![]() Kayıt Kartının arka yüzünde ayrılan yerlerin nüfus cüzdanındaki bilgilere uygun olarak doldurulması gerekir ![]() Aday Bilgi Formu ve Kayıt Kartına yazılan bilgilerinin birbirinin aynı olması bunlar arasında tutarlılık bulunmasına dikkat edilmesi gerekir ![]() ![]() Kayıt Kartına yazılan bilgilerin onaylatılması gerekmektedir ![]() ![]() Aday Fişi - DGS Aday Fişi dolmakalem veya tükenmezkalemle büyük harflerle doldurulacaktır ![]() ![]() ![]() Aday Fişinin ÖSYM’den tekrar çıkarılması mümkün değildir ![]() ![]() Başvuruların geçersiz sayılacağı durumlar Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu kısmındaki bilgiler tam olarak kurşunkalemle yazılıp kodlanmamışsa T ![]() ![]() Başvurma Belgesinin çeşitli kısımlarına yazılan kimlikle ilgili bilgilerde eksiklik ya da tutarsızlık varsa Kayıt Kartının arka yüzünde ayrılan yere açık adres yazılmamışsa Kayıt Kartı aday tarafından imzalanmamışsa Kayıt Kartına son altı ay içinde başı açık adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf yapıştırılmamışsa Sınav ücretinin yatırıldığına dair Banka Dekontu eksikse Başvurma Belgesi meslek yüksekokulu müdürlüğüne AÖF bürosuna ya da ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğine teslim edilmeyip yurtiçinden Merkezimize postayla gönderilmişse Başvurma Belgesi başvurma için tanınan süre içinde teslim edilmemişse Birden fazla Başvurma Belgesi teslim edilmişse başvurular geçersiz sayılır ![]() Başvurusu geçerli sayılacak adaylar Başvurusu geçerli adaylara sınava girilecek bina ve salonu gösteren DGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi sınavdan önce adayların adreslerine gönderilir ![]() Sınavın kapsamı DGS’de adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sınavda uygulanan test lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır ![]() ![]() ![]() Sınavın uygulanması Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavın başlama zamanından yarım saat önce sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmaları zorunludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerleştirme Yerleştirme işlemi adayların DGS puanları tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılır ![]() Aynı programı tercih etmiş olan adayların DGS puanlarının eşit olması durumunda daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan) eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili AÖBP yüksek olana öncelik verilir ![]() ![]() Sınav sonuçlarının bildirilmesi ve kayıt işlemleri Sınav sonuçları adayların adreslerine DGS Sınav Sonuç Belgesi ile bildirilir ve yerleşen adayları gösterir fotoğraflı Yerleşen Adaylar Listesi yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine gönderilir ![]() Sınav Sonuç Belgesinde adayın; a) Testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları b) Önlisans başarı puanı c) Ağırlıklı önlisans başarı puanları d) İlgili DGS puanları e) Aday bir yükseköğretim programına yerleşmişse yerleştiği programın adı ve kodu yer alır ![]() DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız ilgili öğretim yılı için geçerlidir ![]() DGS sonucu ile bir yükseköğretim programına yerleşenlerin kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvurmaları gerekmektedir ![]() Bir öğrencinin aynı öğretim yılında birden fazla yükseköğretim kurumunda (açıköğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir ![]() ÖSYM’nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiç bir ilişkisi yoktur ![]() ![]() Yükseköğretim öğrencileri kılık kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|