![]() |
Canlıların Ortak Özellikleri... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Canlıların Ortak Özellikleri...Canlıları cansızlardan ayıran özelliklerdir ![]() 1 – Şekil Her canlının kalıtım ve çevre etkisiyle oluşan belli bir şekli var- dır ![]() ![]() Canlıda (kalıtım x çevre) etkisiyle oluşan özelliklere modifi- kasyon denir ![]() kenlerine karşı oluşturulan antikor tepkimeleri vb) sadece gen- lerle belirlenir ![]() Modifikasyon : Çevre etkisiyle genlerin işleyişinde meydana gelen kalıtsal olmayan değişmelerdir ![]() likle iki yönlüdür ![]() ![]() ÖRNEKLER : — Çuha çiçeği yüksekte kırmızı, alçakta beyaz çiçek açar — Döllenmiş yumurtadan çıkan arı ve karıncalar farklı beslen- me şekillerine göre kraliçe yada işçi bireyleri oluşturur ![]() — Kaslarını fazla kullanan insanın kasları gelişir ![]() — Himalaya tipi tavşanda, beyaz kürk yolunarak yerine buz sarılırsa siyah kürk çıkar ![]() — Deniz kenarındaki ağaçlar rüzgâr alma yönünün tersine – büyür ![]() — Kıvrık kanatlı sirke sinekleri 16 ºC de yetiştirilirse düz, 25 ºC de yetiştirilirse kıvrık kanatlı olur ![]() — Çekirgeler 16 ºC de yetiştirilirse beneksiz, 25 ºC de yetişti- rilirse benekli olur ![]() — Dere yatağındaki istiridyeler suyun akış şekline göre farklı kabuk şekillerinde olurlar ![]() — Eşeysiz üreyen canlılarda aynı hücreden gelişen yavruların aralarındaki tüm farklılıklar modifikasyondur ![]() — Tek yumurta (gerçek) ikizlerin aralarında gözlenebilen tüm farklılıklar modifikasyondur ![]() Mutasyon : Genlerin kimyasal yapısında meydana gelen de- değişmelerdir ![]() dır ![]() modifikasyona neden olurlar ![]() ÖRNEK : Kıvrık kanatlı sirke sineği, 16 º de yetiştirilince düz kanatlı, 25 ºC de yetiştirilince kıvrık kanatlı olur ![]() ![]() — Kıvrık kanatlı bir sirke sineği 35 ºC de yetiştirilince kıvrık kanatlı yavruları oluyor ![]() yetiştirilince yine kıvrık kanatlı, 25 ºC de yetiştirilince yine kıvrık kanatlı oluyor ![]() Bu verilen örnek mutasyondur ![]() yapısı değişmiştir ![]() özellik görülmektedir ![]() Varyasyon : Aynı türün bireylerinde görülen kalıtsal farklılık- lardır ![]() ![]() Varyasyonlar doğal seleksiyonlara neden olduğu için evrimsel açıdan önemlidir ![]() ÖRNEK : — Aynı anne babadan doğan çocukların birbirlerine ve anne babalarına tam olarak benzememesi varyasyondur ![]() Adaptasyon : Bir canlının bulunduğu ortamda yaşama ve ü- reme şansını artıran özelliklerinin bütününe adaptasyon denir ![]() Adaptasyonların nedeni doğal seleksiyonlardır ![]() ÖRNEK : — Bukalemunun girdiği ortama uygun olarak renk değiştirmesi — Dış döllenme yapan canlıların gamet sayısının fazla olması — Çiçekli bitkilerin embriyoyu besleyecek tohum oluşturması — Rüzgârla tozlaşan çiçekli bitkilerde polen sayısının fazla ol- ması — Kutuplarda yaşayan ayıların, sıcak bölgede yaşayan hem- cinslerine göre daha iri vücutlu olması — Kurak bölgede yaşayan bitkilerin yaprak ayasının dar, göv- de ve yaprakların tüylü, stomaların küçük ve derinde olması — Ağaç dallarında yaşayan çekirgelerin görünüşlerinin ağaç dallarına benzemesi 2 – HÜCRE Canlının yapısını oluşturan, en küçük canlı yapı ve görev bi- rimlerine hücre denir ![]() Hücre Hücresel Yapı Prokaryot hücre Ökaryot hücre Çekirdek zarı Yok Var Çekirdekçik Yok Var Zarla çevrili organel Yok Var (kloroplast, lizozom, sentrozom, golgi, mito- kondri, ER vb ![]() Ribozom VAR VAR Klorofil Sitoplazmada Kloroplastın içinde Bakteriler ve Mavi – Yeşil algler(siyanobakteriler) prokaryot hücreye sahiptir ![]() 3 – BESLENME Canlılar enerji elde etmek, yıpranan parçalarını onarmak – bü- yümek ve hayatsal olayları düzenlemek amacıyla beslenirler ![]() BESİNLER Enerji verici Onarıcı – yapıcı Düzenleyici Karbonhidratlar Yağlar Proteinler Mineraller Su Vitaminler Nişastalı gıda- Bitkisel Bitkisel Yeşil sebze lar ve tatlılar – Yağlı to- – Baklagiller İnorganik ve meyveler – Hamur işleri humlu Hayvansal Yağda eriyen – Pilav bitkiler – Et A, D, E, K – Patates Hayvansal – Yumurta Suda eriyen – Tatlılar – İç yağı B, C – Tereyağ Organik Organik Dengeli beslenme : Bir insan bir öğünde, yaşına, işine, cinsi- siyetine ve sağlık durumuna uygun olarak, yukarıdaki besin maddelerinin her birinden yeteri kadar almak zorundadır ![]() na dengeli beslenme denir ![]() Ototrof beslenme : İnorganik maddelerden organik maddele- ri sentezleyerek beslenmedir ![]() ÖRNEK : – Fotosentez – Kemosentez Heterortof beslenme : Canlının dışardan hazır besin alarak beslenmesidir ![]() 4 – BÜYÜME Bir hücrelilerde sitoplazma hacminin artmasına büyüme denir ![]() Çok hücrelilerde hücre sayısının artmasına büyüme denir ![]() Çok hücrelilerde büyüme mitoz bölünme ile sağlanır ![]() Bitkilerde büyümeyi meristem (bölünür) doku sağlar ![]() büyümeyi primer meristem (I ![]() ![]() bitkilerde bulunur ![]() Enine büyümeyi sekonder meristem (II ![]() lar ![]() üzere iki çeşidi vardır ![]() büyümeyi sağlar ![]() ![]() Bitkilerde meristem doku bulunduğundan büyüme devamlıdır ![]() Hayvanlarda büyüme sınırlıdır ![]() vam eder ![]() Bir hücreliler neden belli bir büyüklüğe ulaşınca bölünür? Görüldüğü gibi hacim büyüdükçe oransal olarak yüzey küçülür Hücre zarından alınan maddeler hücreye yetmez hale gelir ![]() Çekirdek bölün emri verir ![]() oransal olarak yüzey büyütülmüş olur ![]() DÜŞÜN ! Kutupta yaşayan ayıların iri vücutlu olması, ısı kaybını neden önler? 5 – BOŞALTIM Bütün canlılar hücrelerinde metabolizma sonucu oluşan, atık, zehirli, zararlı ya da gereğinden fazla bulunan(organik besin- maddeleri hariç) maddeleri organizmalarından uzaklaştırırlar ![]() Bu olaya boşaltım denir ![]() Bir hücrelilerde : Doğrudan doğruya hücre zarından difüzyon la, boşaltım kofullarıyla yada kontraktil(vurgan) kofullarla olur ![]() Kontraktil kofullar tatlı sularda yaşayan bir hücrelilerde bulunur ve suyu difüzyonun tersi yönde boşaltır ![]() Sünger ve sölenterelerde : Boşaltım organı yoktur ![]() |
![]() |
![]() |
|