07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yağlar...
Özellikleri
- Suda erimezler

- Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler

- C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır

- Hücre zarından geçemezler

- 1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur

- Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur

- Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar

- 3 mol H2O ile hidrolize edilirler

- Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir

- Sudan III ile kırmızı renk verirler

- Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler

- Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar

Çeşitleri
- Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır

- Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir

- Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur

- Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb
 maddelerin oluşumunu gerçekleştirerek canlılar düzenleyici görev alırlar
- Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunur
Diğer steroid lerin oluşumunda rol alır
Görevleri
- Enerji kaynağı olarak kullanılırlar

- Hücre zarı yapısına katılırlar

- Bazı hormonların yapısını oluştururlar

- A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar

- Isı kaybını önlerler

- Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur

- Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır

|
|
|