![]() |
Karbonhidratlar... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karbonhidratlar...MONOSAKKARİTLER ¦Hücre zarından geçerler ¦Hidrolize uğramazlar ¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar ¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır ¦Fotosentezin ilk ürünleridir ¦Hücrede depolanmazlar ¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar ¦Suda çözünürler ¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler ¦Enerji verici olarak kullanılırlar ¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz ¦Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler Örn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabino z DİSAKKARİTLER ¦Hücre zarından geçemezler ¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler ¦Bitki ve memelilerde depolanabilir-memelilerde laktoz bitkilerde sukroz ¦Suda çözünürler ¦Kanda bulunmazlar ![]() ¦Yapısında glikozit bağı vardır Örn:Maltoz,Laktoz,Sukroz Glikoz + Glikoz ----------Mal toz + Su Glikoz + Früktoz ----------Sukroz + Su Glikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su POLİSAKKARİTLER ¦Hücre zarından geçemezler ¦(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar ![]() ¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler ![]() ¦(n-1)kadar su harcanır ![]() ¦Kanda bulunmazlar ![]() ¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır ¦Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır ![]() ¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir ![]() ¦Selüloz bazı tek hücreliler hariç diğer canlılar tarafından sindirilemez ![]() Çeşitleri 1- Nişasta: Lügolle mavi renk verir ![]() 2- Glikojen : lügolle kahve rengi verirler ![]() 3- Selüloz: lügolle boyanmazlar ![]() 4- Pektin 5- Kitin Polisakkaritlerin Genel Özellileri Nişasta ¦N kadar glikozun dehidrasyon undan oluşur ![]() ¦Olayda n-1 kadar H2O oluşur ![]() ¦Olayda n-1 kadar glikoz bağı kurulur ![]() ¦Bitkilerde depo karbonhidrattır ![]() ¦Suda çözünmez ![]() ¦Hücre zarından geçemez ![]() ¦Sentezleri hücre içinde olur ![]() ¦Hidrolizlerinde n-1 kadar su harcanır ![]() ¦Hidrolizleri hücre içinde ve hücre dışında olabilir ![]() ¦Lu gol ile mavi , mor rengi verir ![]() ¦Amilaz enzimi ile maltoz a yıkılırlar ![]() ¦Kanda görülmez ![]() Selüloz ¦n kadar glikoz dehidrasyonu ile birleşmesinden oluşur ![]() ¦Olayda n-1 kadar ters glikoz bağı oluşur ![]() ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar ![]() ¦Sentezleri hücre içinde gerçekleşir ![]() ¦Hayvanlarda bazı bakteriler ve birkaç omurgasız hariç hidroliz enzimleri bulunmaz ![]() ¦Bitkilerde yapı karbonhidrattır ![]() ![]() ¦Suda çözünmezler ![]() ¦Lugol ile boyanmazlar ![]() Glikojen ¦N kadar glikozun dehidrasyon ile birlaşmesinden oluşur ![]() ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar ![]() ¦Olayda n-1 kadar glikozit bağı kurulur ![]() ¦Sentezleri karaciğer ve çizgili kas hücrelerin de gerçekleşir ![]() ¦Hayvansal depo karbonhidrattır ![]() ¦Suda çözünür ![]() ¦Hücre zarından geçemez ![]() ¦Sentezleri Hücre içinde gerçekleşir ![]() ¦Hidrolizinde n-1 kadar su harcanır ![]() ![]() ¦Lugol ile kahverengi rengini verir ![]() ¦Kanda görülmez ![]() Görevleri ¦Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır ![]() ¦Bitki , mantar ve bazı bakterilerin hücre çeperi esas maddesini oluşturur ![]() ¦Hücre zarlarında protein ve yağlarla bileşikler oluşturarak tanımlayıcı ve tanıyıcı maddeler olarak görev yaparlar ![]() ¦DNA , RNA , ATP , FAD , NAD gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|