![]() |
Eşeye Bağlı Kalıtım... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eşeye Bağlı Kalıtım...Gonozomlar canlının eşeyini belirlemenin yanı sıra bazı vücut karakterlerinin genlerini de taşır (Şekil 2 ![]() ![]() ![]() Gonozomları X ve Y olarak belirlenen canlılarda eşeye bağlı karakterler X kromozomuna ya da Y kromozomuna bağlı kalıtım gösterir ![]() 1 ![]() X kromozomlarındaki genlerle kalıtılan kırmızıyeşil renk körlüğü, hemofili ve kas distrofisi eşeye bağlı karakterlerden en çok bilinenleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkeklerde XRYsağlam, XrY renk körü bireylerdir ![]() ![]() ![]() Soru: Aşağıdaki soy ağacında bir ailenin renk körlüğü kalıtımı verilmiştir ![]() ![]() Çözüm: 2 numaralı erkek birey renk körlüğü geni taşımayan X kromozomunu annesinden alarak XRY genotipine sahip olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Soru: Renk körü bir anne ile sağlam bir babadan doğacak çocuklarda renk körlüğü görülme olasılığını bulunuz ![]() Hemofili (kanın pıhtılaşamaması): Kanın pıhtılaşması için gerekli olan proteinin eksikliğinde ortaya çıkan ve X kromozomu üzerinde çekinik bir genle kalıtılan hastalıktır ![]() ![]() Hemofili hastalık geni çekinik olduğundan, dişinin hemofili hastası olabilmesi için hem annesinden hem de babasından Xh genini alması gerekir ![]() ![]() ![]() Soru: Hemofili taşıyıcısı bir anneyle sağlam bir babadan doğacak çocukların genotip ve fenotip oranlarını bulunuz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|