![]() |
Kalıtım Nedir... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalıtım Nedir...Karşılığında “soyaçekim” deyimi de kullanılan kalıtım, canlı varlığın atalarından edinmiş olduğu maddelerin etkisi, hatta kontrolü altında olduğunu belirtir ![]() ![]() Yukarda, bir canlı varlığın atalarından almış olduğu “maddeler” e değinmiştik ![]() ![]() Kalıtım maddesi, özel yapıda-organik kimyasal maddeler olan ve kısaltılmış halinde DNA diye belirtilen “deoxyribo-nucleotide” lerle protein bileşimlerinin dizisidir ![]() Bildiğimiz gibi yeryüzünde her gün milyonlarca canlı dünyaya gelir ![]() ![]() ![]() Nitekim, bir kelebek doğduğu zaman yani dünyaya geldiğinde bir tırtıl görünüşündedir ![]() ![]() ![]() Burada sözkonusu olan benzerlik, her canlıya ait genel yapı ve özel davranış karakteristiklerinin kuşaktan kuşağa, ana-babadan, doğan yavruya geçmesiyle gerçekleşir ![]() Yeni dölün eski döle benzemesi hali ve bunu sağlayan etkenlerin yeni doğan yavrulara geçmesi “kalıtım-soyaçekim-ırsiyet” diye tanımlanır ![]() Bilim tarihinde bu konu iki açıdan ele alınmıştır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|