Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atmosfer, basıncı

Atmosfer Basıncı...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atmosfer Basıncı...

ATMOSFER BASINCI
Havadaki su buharı ve gazların cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir Ölçen alet barometredir

Normal hava basıncı 1013 milibardır (1033gr=760mm civa basıncı)

BASINCI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

1SICAKLIK (TERMİK ETKEN)
Isınan hava genleşerek yükselir Yoğunluğu azalır Havanın yere uygulamış olduğu ağırlık ta azalır Dolayısıyla sıcaklığın artmasıyla basınç azalır

Soğuyan havanın hacmi daralır, yoğunluğu artar ve alçalmaya başlar Alçalan havanın yere yapmış olduğu basınç da artar

Sıcaklığa bağlı olarak Ekvator’da sürekli Termik AB , Kutup’larda ise sürekli Termik YB alanı oluşmuştur

Ayrıca bir yerde kışın havanın soğuması ile YB oluşurken , aynı yerde yazın ısınma ile AB oluşur

Dünya dönmeseydi ve her yer deniz seviyesinde olsaydı , genel hava dolaşımı şekildeki gibi olurdu

2YÜKSELTİ
Yükseklere çıkıldıkça atmosferin yoğunluğu ve kalınlığı azalır Buna bağlı olarak yükseklere çıkıldıkça basınç azalır Yükselti ile basınç ters orantılıdır

Ortalama her 10,5 metre yükseldikçe 1mm basınç azalır Bu basınç azalmasından yararlanılarak yükselti ölçen alet geliştirilmiştir Buna altimetre denir

3 YERÇEKİMİ
Havanın ağırlığı yerçekiminin bir eseridir Bu nedenle atmosferin alt kısmında ağır gazlar yer alır
Dünyanın şeklinden dolayı kutuplarda yer çekimi daha fazladır Yer çekiminin de etkisiyle kutuplarda basınç fazladır

4 DİNAMİK ETKENLER

Dünyanın günlük hareketinden dolayı 30° enlemlerinde sürekli Dinamik YB ,60° enlemlerinde ise Dinamik AB alanları oluşmuştur

YÜKSEK BASINÇ ALANLARINDA;

• Alçalıcı hava hareketi vardır Alçalan hava ısınarak havanın nem açığını artırır Bu sebeple yağış oluşmaz
  • Hava hareketi merkezden çevreye doğrudur
  • Hava genellikle açıktır Yüksek basıncın etkili olduğu kış gecelerinde yerin ısı kaybı fazladır Bu sebeple böyle olan kış gecelerinde ayaz olur
  • Termik YB alanı soğuk, Dinamik YB alanı sıcaktır
ALÇAK BASINÇ ALANLARINDA;

• Yükselici hava hareketi vardır Yükselen hava soğur ve yağış bırakır
  • Hava hareketi çevreden merkeze doğrudur
  • Hava genellikle kapalıdır Bu sebeple kışın böyle gecelerde yerin ısı kaybı azdır Hava ılık olur
  • Termik AB alanı sıcak, Dinamik AB alanı soğuktur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com